Składniki:Porcja dla 4 osób
600g pomidorów2 bulwy kopru włoskiego2 cebule, posiekane3 ząbki czosnku1 czerwona papryka1 żółta papryka45ml oliwy z oliwyRozmaryn, szałwia4 udka kurczaka125ml białego wytrawnego wina2 łyżeczki cukruSzczypta ostrej paprykiGarść czarnych oliwek
Przygotowanie:Podgrzej piekarnik do temp. 210st.CPrzygotuj warzywa:o Obierz pomidory, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.o Obierz bulwy kopru i pokrój je na ćwiartkio Obierz czosnek i cebule i posiekaj je w Rozdrabniaczuo Obierz papryki i pokrój je w wąskie paseczkiWłóż wszystkie warzywa do UltraPlusa 3l. Dodaj oliwę z oliwek, przyprawy, szczyptę soli.Zdejmij skórę z udek z kurczaka, dopraw je solą i ostrą papryką i włóż do warzyw. Przykryj UltraPlus i włóż do piekarnika na ok. 30min. w temp. 210st.CDodaj wino, cukier, pomidory, dopraw w razie potrzeby i pozostaw w piekarniku jeszcze przez ok. 20 min. Kilka minut przed końcem pieczenia, posyp plasterkami czarnych oliwek.
Podawaj gorące z małymi ziemniaczkami lub makaronem.
Drukuj przepis
ystyna1