Aromatyczny kurczak po włosku.doc

(21 KB) Pobierz
Aromatyczny kurczak po włosku

Aromatyczny kurczak po włosku

Składniki:

Porcja dla 4 osób

600g pomidorów
2 bulwy kopru włoskiego
2 cebule, posiekane
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
45ml oliwy z oliwy
Rozmaryn, szałwia
4 udka kurczaka
125ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki cukru
Szczypta ostrej papryki
Garść czarnych oliwek

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temp. 210st.C

Przygotuj warzywa:
o Obierz pomidory, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
o Obierz bulwy kopru i pokrój je na ćwiartki
o Obierz czosnek i cebule i posiekaj je w  Rozdrabniaczu
o Obierz papryki i pokrój je w wąskie paseczki

Włóż wszystkie warzywa do UltraPlusa 3l. Dodaj oliwę z oliwek, przyprawy, szczyptę soli.

Zdejmij skórę z udek z kurczaka, dopraw je solą i ostrą papryką i włóż do warzyw. 

Przykryj UltraPlus i włóż do piekarnika na ok. 30min. w temp. 210st.C

Dodaj wino, cukier, pomidory, dopraw w razie potrzeby i pozostaw w piekarniku jeszcze przez ok. 20 min. Kilka minut przed końcem pieczenia, posyp plasterkami czarnych oliwek.

Podawaj gorące z małymi ziemniaczkami lub makaronem.

 

Drukuj przepis

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin