Bakłażany w oleju.pdf

(38 KB) Pobierz
5856711 UNPDF
Bakłażany w oleju
Składniki:
- 1 kg bakłażanów - 4 ząbki czosnku - tymianek - olej słonecznikowy - sól
Sposób wykonania:
Bakłażany kroimy w plastry o grubości 1 cm, układamy warstwami, przesypując solą i
zostawiamy na conajmniej 40 minut. Następnie odlewamy sok, a plastry bakłażana
delikatnie odciskamy w ręku. Piekarnik nagrzewamy do 120ºC. Czosnek smażymy na
oleju na złoto. Dorzucamy bakłażany i obsmażamy je krótko z obu stron, uważając, by
się nie przypaliły. Usmażone plastry bakłażanów układamy ciasno w słoikach i delikatnie
przyciskamy, żeby "wyszedł" z nich tłuszcz. Dodajemy tymianek suszony lub świeży w
gałązkach. Słoiki ustawiamy na głębokiej blasze i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
Podajemy na przystawkę, posypane posiekanym czosnkiem i skropione cytryną.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin