Arbuzy kiszone.pdf

(38 KB) Pobierz
5856710 UNPDF
Arbuzy kiszone
Składniki:
- 1 kg niedojrzałych małych arbuzów - 1 korzeń chrzanu (10 dag) - 3 łodygi kopru z
kwiatem - 1 łyżeczka ziaren pieprzu - 1 łyżka cukru - 2 łyżki soli na 1 l wody
Sposób wykonania:
Arbuzy umyć, pokroić wzdłuż na cząstki. Chrzan obrać, opłukać, pokroić w paski. Koper
opłukać i osączyć. Cząstki arbuza obgotować w wodzie (5 minut), wyjąć łyżką
cedzakową i ułożyć w wyparzonych słoikach. Do wywaru wsypać sól, cukier oraz
ziarenka pieprzu i gotować 2 - 3 minuty. Wywar ostudzić. Do arbuza dołożyć kopru i
chrzanu, zalać wywarem i zamknąć słoiki.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin