Buraczki z papryką 1.docx

(13 KB) Pobierz

Buraczki z papryką

 

Składniki

Buraczki z papryką:

·         6kg buraków,

·         1kg cebuli,

·         2kg papryki czerwonej.


Zalewa

·         2 szklanki wody,

·         2 szklanki octy 10%,

·         1,5 szklanki cukru

·         2 łyżki soli



Całość daje 7-8 litrów przeworu.

Buraki gotować w osolonej według uznania wodzie przez około godzinę. Następnie je zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić z gniazd i pokroić w paski.
Składniki zlewy połączyć i zagotować, następnie wrzucić do niej pokrojoną cebulę i paprykę. Gotować przez 10 minut. Kolejnym etapem jest połączenie ugotowanej w zalewie papryki i cebuli wraz z buraczkami. Ze względu na fakt, że z takiej ilości składników wychodzi okło 7-8 litrów przetworu, ja mieszam wszystko razem w bardzo dużej misce a następnie wymieszane składniki przekładam do dużego garnka i doprowadzam do wrzenia -nalezy uważać by nie przypalic buraczków. Gotujcący roztwór nakładam do słoików i szybko zakręcam -nie wekuję dodatkowo. Gdy nie miałam dość dużego garnka przekładłam mieszankę, doprowadzałam do wrzenia i nakładałam do słoiczków partiami.

Tak przygotowane buraczki są doskonałym dodatkiem do grilla, zimowych obiadów jak i kanapek.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin