Buraczki z papryką
Składniki
Buraczki z papryką:
· 6kg buraków,
· 1kg cebuli,
· 2kg papryki czerwonej.
Zalewa
· 2 szklanki wody,
· 2 szklanki octy 10%,
· 1,5 szklanki cukru
· 2 łyżki soli
Całość daje 7-8 litrów przeworu.
Buraki gotować w osolonej według uznania wodzie przez około godzinę. Następnie je zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić z gniazd i pokroić w paski.Składniki zlewy połączyć i zagotować, następnie wrzucić do niej pokrojoną cebulę i paprykę. Gotować przez 10 minut. Kolejnym etapem jest połączenie ugotowanej w zalewie papryki i cebuli wraz z buraczkami. Ze względu na fakt, że z takiej ilości składników wychodzi okło 7-8 litrów przetworu, ja mieszam wszystko razem w bardzo dużej misce a następnie wymieszane składniki przekładam do dużego garnka i doprowadzam do wrzenia -nalezy uważać by nie przypalic buraczków. Gotujcący roztwór nakładam do słoików i szybko zakręcam -nie wekuję dodatkowo. Gdy nie miałam dość dużego garnka przekładłam mieszankę, doprowadzałam do wrzenia i nakładałam do słoiczków partiami.Tak przygotowane buraczki są doskonałym dodatkiem do grilla, zimowych obiadów jak i kanapek.ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!
martunia.n