Bakłażany w oleju.pdf
(
38 KB
)
Pobierz
5856711 UNPDF
Bakłażany w oleju
Składniki:
- 1 kg bakłażanów - 4 ząbki czosnku - tymianek - olej słonecznikowy - sól
Sposób wykonania:
Bakłażany kroimy w plastry o grubości 1 cm, układamy warstwami, przesypując solą i
zostawiamy na conajmniej 40 minut. Następnie odlewamy sok, a plastry bakłażana
delikatnie odciskamy w ręku. Piekarnik nagrzewamy do 120ºC. Czosnek smażymy na
oleju na złoto. Dorzucamy bakłażany i obsmażamy je krótko z obu stron, uważając, by
się nie przypaliły. Usmażone plastry bakłażanów układamy ciasno w słoikach i delikatnie
przyciskamy, żeby "wyszedł" z nich tłuszcz. Dodajemy tymianek suszony lub świeży w
gałązkach. Słoiki ustawiamy na głębokiej blasze i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
Podajemy na przystawkę, posypane posiekanym czosnkiem i skropione cytryną.
Plik z chomika:
martunia.n
Inne pliki z tego folderu:
Cukinia w zalewie curry.doc
(410 KB)
Burak w occie.doc
(646 KB)
Gruszki na zimę.doc
(814 KB)
Konserwowe ogórki Bogusi.png
(1248 KB)
Buraczki z papryką do słoika.doc
(481 KB)
Inne foldery tego chomika:
Przetwory
PRZETWORY-nowość
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin