ZRÓB SAM(A) KARPIA NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ
KARP Z POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
1 duży karp;1 łyżeczka wegety;1 łyżeczka zmielonegopieprzu;1 łyżeczka sproszkowanegoczosnku;mąka;3 łyżki oleju;3 łyżki masła lubmargaryny;2-3 pomidory,pół szklanki startegoparmezanu;pół szklanki bułki tartej;ok. pół szklankistopionego masłalub margaryny;natka pietruszkilub koperek;strąk świeżej papryki;
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Rybę umyć i sprawić. Wegetę wymieszaćz pieprzem oraz z czosnkiem i taką mieszankąposypać karpia z wierzchu i wewnątrz.Rybę odstawić na 30 minut, a następnieobtoczyć w mące. Karpia smażyć narozgrzanym oleju z masłem, na średnimogniu, na ciemnozłoty kolor około10 minut z każdej strony. Usmażonegokarpia ostrożnie przełożyć na ogrzany,żaroodporny półmisek. Następnie obłożyćplasterkami pomidora, posypać seremwymieszanym z bułką tartą i skropićmasłem. Półmisek na ok 10-15 minutwstawić do piekarnika nagrzanego dotemperatury 200 stopni. Upieczonegokarpia, przed podaniem, przybraćzieleniną i pokrojoną papryką.
FASZEROWANY KARP PIECZONY
Karp (1,8 kg);kostka bulionuwarzywnego;2 czerstwe bułki;pół szklanki mleka;2 cebule;15 dag pieczarek;2 jajka;4 łyżki masła;1 łyżka posiekanejnatki pietruszki;sól, pieprz;
Rybę oczyścić, odciąć głowę i przezten otwór wypatroszyć (nie rozcinaćbrzucha!). Następnie rybę umyć ipokroić w 3-centymetrowe dzwonka.Bulion rozpuścić w połowie szklankigorącej wody, połączyć z mlekiemi namoczyć w tym bułki. Pieczarkioczyścić, pokroić w plastry ipoddusić na łyżce masła. Namoczonąbułkę o obrane cebule zemleć. Takprzygotowane składniki dokładnieze sobą połączyć i doprawić dosmaku solą i pieprzem. Gotowymfarszem napełnić dzwonka karpia.Naczynie do zapiekania natłuścić,ułożyć w nim porcje ryby i na każdejpołożyć wiórek masła. Zapiekać 30-40minut, w temperaturze 180 stopni.
2 ŚREDNIE KARPIE NADZIEWANE I PIECZONE
SKŁADNIKI:2 średnie wypatroszonekarpie;8 łyżek masła;1 cebula;25 dag pieczarek;1 łyżka siekanej natki;2 szklanki bułkipokrojonej w kostkę;3 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki pieprzu;1/2 łyżeczki roztartegotymianku;1/2 szklanki mąki;2 łyżki soku z cytryny;SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Posiekaną cebulę smażymy 5 minutna połowie rozgrzanego masła, częstomieszając (ogień nie może być za duży).Dodajemy umyte, pokrojone grzybyi smażymy dalsze 5 min. Usmażonepieczarki z cebulą mieszamy z natkąpietruszki, bułką, solą, pieprzem itymiankiem. Ryby nadziewamy farszemi zaszywamy lub spinamy wykałaczkami.Obtaczamy w mące, smażymy dozrumienienia z obu stron na pozostałymmaśle. Następnie pieczemy przez ok. 20 minw piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.Rybę podajemy na gorąco udekorowanąkawałkami pokrojonej cytryny i skropionąodrobiną cytrynowego soku.
KARP ZAPIEKANY W BIAŁYM WINIE
SKŁADNIKI:1 kg karpia;1 szklanka białegowytrawnego wina;2 łyżki stopionego masła;2 cebule;3 ząbki czosnku;1 łyżeczka szałwi zmajerankiem;sól, pieprz;1 łyżka bułki tartej;
Czosnek obieramy, siekamy, mieszamyz szałwią, majerankiem i pieprzem.Dodajemy drobno posiekane cebule.Tą mieszaniną nacieramy oprawionegoi pokrojonego w dzwonka karpia. Układamydzwonka jedno na drugim, zalewamywinem, przykrywamy naczynie ipozostawiamy w chłodnym miejscuna 1-2 godz. Następnie układamy rybęna żaroodpornym półmisku lub wbrytfannie, skrapiamy połowąmasła i winem z marynaty, pieczemyw 180°C, aż się lekko zrumieni. Rybęwyjmujemy, posypujemy bułką tartąi skrapiamy resztą masła. Ponowniewkładamy do piekarnika i pieczemy,aż bułka i masło nabiorąintensywnie złotej barwy.
SMACZNEGO!
KarinaINina