· 1 pierś kurczaka (18-20 dag)
· 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry
· 3/4 łyżeczki cukru
· 1 łyżeczka oleju sezamowego
· 25 dag świeżych liści szpinaku
· 4 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
· 1 łyżka sosu sojowego
Mięso pokrój w paski o długości 5 cm i szerokości 5 mm. Włóż do miski, polej winem i olejem, dodaj pół łyżeczki cukru i wymieszaj. Marynuj kurczaka około 20 minut. W tym czasie przygotuj szpinak: dokładnie umyj, poodcinaj ogonki, listki wrzuć na 1-2 minuty do rondla z wrzącą wodą. Teraz przełóż szpinak do innego naczynia z bardzo zimną wodą, a potem odcedź. Zagotuj bulion, dodaj sos sojowy i resztę cukru. Włóż mięso, ponownie zagotuj. Pozostaw na ogniu, aż paseczki mięsa zrobią się białe. Dodaj szpinak, znowu zagotuj.
jot_em18