Ciasto Murzynek
Polewa
1 kostka margaryny lub masla (250 gram)
1 szklanka wody zwyklej
2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 czubate lyzki kako
wszystkie te skladniki wsypac da garnka sredniej wielkosci izagotowac do rozpuszczenia mieszajac przez okres oklo 5-10 minut(pilnuj, bo wykipi)
Nastepnie ta polewe ostudzic wraz z tym garnkiem w zimnej wodzie.
Wziac 4 zoltka rozbic widelcem i dodac do nich kilka kropliprzestudzonej polewy i razem wymieszac, a nastepnie wlac do calejpolewy. Do tej polewy dodac zapach rumowy lub arakowy i wymieszac,a nastepnie odlac pol szklanki tej polewy i odstawic na bok.
Do pozostalej polewy dodac 2 szklanki czubate maki (jak szklanki sanie duze to dolozyc jeszcze ze 2 lyzki czubate maki) i ubitamikserem piane z tych 4 jajek, ktorych zoltka wzielismy do polewyoraz 2 lyzeczki proszku do pieczenia. Jezeli masz robota domowegoto calosc dokladnie wymieszaj, a jesli nie, to wymieszaj todokladnie lyzka. Mozna teraz dodac do tak wymiesznego ciasta roznebakalie zaleznie od upodobania (rodzynki, orzechy, skorkepomaranczowa itp). Calosc przekladamy do wczesniej wysmarowanejmaslem lub margaryna i posypanej tarta bulka formy i pieczemy okolo45 minut w temp.240 stopni sprawdzamy w miedzyczasie patyczkiem czyciasto jest juz upieczone w srodku, jesli upiecze sie wczesniej towylaczamy pieczenie, zeby nie przepiec. Gdy ciasto sie pieczeszykujemy polewe. Bierzemy 1 lyzeczke zelatyny i rozpuszczamy w 3-4lyzeczkach zimnej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy donapecznienia, a gdy napecznieje wstawimy szklanke z zelatyna donaczynia z goraca woda az do rozpuszczenia i nastepnie przelewamydo tej polowy szklanki z polewa, ktora wczesniej zostawilismy.Gdyciasto wystygnie to polewamy ta polewa i czekamy do zastygniecia.
Naprawde robi sie bardzo szybko tylko wyglada na skomplikowane, bodokladnie opisalam, a jak masz robot kuchenny to kwestia 20 minutprzygotowania bez pieczenia oczywiscie. Jest smaczne i u mniezawsze blyskawicznie znika z talerza.
Zycze smacznego.
KocikFilozof