Przepisy na Halloween.doc

(31 KB) Pobierz

Pumpkin Pie
Składniki:
Ciasto: 1 szklanka mąki, 10dkg masła, 3-4 łyżki zimnej wody

Mąkę i masło posiekać nożem aż będzie takie drobne. Dodać wodę i widelcem mieszać aż sie zlepi, w razie konieczności pougniatać ręką. Schłodzić w lodówce 20min. Ciasto uformować w krążek i włożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem, wylepić ciasto taka by nachodziło na brzegi tortownicy.
Nadzienie: 2 szklanki zmiksowanej dyni, 3 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki imbiru, pół szklanki mleka, 3/4 szklanki białego cukru (można też dać pół szklanki białego i pół szklanki brązowego).
Wszystkie składniki wymieszać, wylać na surowe ciasto, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. godziny.
DYNIA  Z CUKINIĄ  ZAPIEKANA  „HALLOWEEN

Składniki:

500 g miąższu dyni, 250 ml cydru lub wina z jabłek, 3 plastry świeżego kłącza imbiru, 1 goździk, 2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g), 25 g masła, cytrynowy pieprz, 60 g nasion słonecznika, 150 g kremówki, 4 żółtka, biały pieprz, sól.

 

Przygotowanie:

Miąższ dyni pokroić w kostkę 1-centymetrową. Cydr (wino jabłkowe) zagrzać z dwoma plastrami imbiru i goździkiem, gotować w tym kostki dyni ok. 5 min, by nie stały się zbyt miękkie, odcedzić na sicie. Cukinie umyć, obciąć końce, pokroić na cztery równej wielkości kawałki długości ok. 3 cm, kawałki te pokroić wzdłuż na osiem części. Masło roztopić, krótko przesmażyć na nim słupki cukinii, przyprawić solą i cytrynowym pieprzem. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni.

W każdej z czterech owalnych foremek do zapiekania (dł. ok. 15 cm) ułożyć wzdłuż boków kostki dyni, w środku słupki cukinii (skórką do góry), posypać uprażonymi nasionami słonecznika. Kremówkę roztrzepać z żółtkami, białym pieprzem, solą, wmieszać do tego pozostały drobno pokrojony plaster imbiru. Śmietanowo-jajeczną masę porozdzielać na foremki i polać nią zapiekankę. Foremki wsunąć do zimnego piekarnika. Zapiekać ok. 25 min w temperaturze 200–220°C (w kombiwarze 180–200°C). Podawać z dodatkiem sałaty z musztardowym sosem winegret i z lekkim różowym winem.

 

DYNIA  ZAPIEKANA  W  SOSIE  POMIDOROWYM

Składniki:

1,20 kg dyni, 1/3 l sosu pomidorowego, 30 g sera (np. tylżyckiego).

 

Przygotowanie:

Dynię opłukać, obrać ze skórki, wybrać pestki, pokrajać w grubą kostkę, ułożyć na półmisku do zapiekania, skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 min. Przyrządzić sos pomidorowy. Zetrzeć ser na drobnej tarce. Gdy dynia jest miękka, wyjąć, zalać sosem pomidorowym, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika na 10 min. Gdy ser się zrumieni, wyjąć i podać na tym samym półmisku.

 TAGLIATELLA  HALLOWEEN

Składniki:

400 g miąższu z dyni, 1 czerwona papryka, 1 pęczek pietruszki, 1 łyżka masła, 1–2 łyżki curry, 50 ml bulionu warzywnego, 200 ml śmietany, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta cukru, soli i pieprzu, 1 opakowanie makaronu tagliatella (wstążki), 2 łyżki sezamu.

 

Przygotowanie:

Dynię pokroić w paski. Paprykę pokroić w kostkę, pietruszkę grubo posiekać. Masło rozgrzać w rondlu, krótko podsmażyć paprykę, zalać bulionem. Całość zagotować, dodać paski dyni. Gotować bez przykrycia ok. 3 min, przyprawić do smaku. Makaron ugotować, przełożyć do rondla z sosem, podsmażyć, posypać sezamem i pietruszką.

ORYGINALNY  PLACEK  DYNIOWY  NA  HALLOWEEN

Składniki:

Na kruche ciasto: 200 g mąki; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 75 g cukru trzcinowego; szczypta soli; 100 g zimnego masła; 1 żółtko; sok z 1 cytryny; mąka do posypania stolnicy.

Na nadzienie: 750 g miąższu dyni; 180 g cukru trzcinowego; 1 łyżeczka mielonego cynamonu; 1/2 łyżeczki imbiru; szczypta sproszkowanych goździków; 3 jaja; 200 g tłustego twarogu; tłuszcz do posmarowania formy.

 

Przygotowanie:

Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy i sól. Dodać wiórki zimnego masła (z lodówki), żółtko i sok z cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej odpowiednią końcówką robota kuchennego. Zagnieść rękoma na posypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie zagniatać zbyt długo, bo tłuszcz stopi się od ciepła rąk i ciasto będzie zbyt miękkie. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.

Miąższ dyni pokroić w kostkę, dusić 15 min pod przykryciem z 3 łyżkami wody. Na ostatnie 5 min zdjąć pokrywkę, aby część wody odparowała. Rozgotowaną dynię zmiksować, wyłożyć na sito, odsączyć, ostudzić. Zimny mus z dyni połączyć z cukrem trzcinowym, cynamonem, goździkami, imbirem, rozmąconymi jajami, szczyptą soli i twarogiem. Wyjąć ciasto z lodówki, jeszcze raz energicznie zagnieść i rozwałkować na okrągły placek średnicy 20 cm. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy, uformować brzeg o wysokości około 1 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem, nałożyć masę dyniową i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 60–70 min w temperaturze 175°C.

Tradycyjnie powinno się oprószyć ostudzony placek na brzegach cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin