· dynia
· cukier
· jabłka
· pomarańcza
· porzeczki
· skórka pomarańczowa
Dynię obrać, oczyścić z pestek i gąbczastego miąższu, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z cukrem i odstawić na 2 godz. Jabłka umyć i również zetrzeć na tarce. Pomarańczę wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć i otrzeć skórkę, następnie dokładnie oczyścić z albedo i pokroić na kawałki. Gdy dynia puści sok, dodać jabłka, pomarańczę, porzeczki oraz skórkę otartą z pomarańczy i na małym ogniu gotować około 30 min. Dżem powinien stać się gęsty i szklisty. Gorący wkładać do wyprażonych słoików twist off. Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Składniki :
1 kg dyni
500 gram jabłek kwaśnych
700 gram cukru
kilka goździków
mielony cynamon
Sposób przygotowania:
Umytą i obraną dynię oczyścić z pestek oraz luźnego miękiszu i pokrajać na kawałki. Umyte jabłka pokrajać, wymieszać z pokrajaną dynią i rozparować pod przykryciem, a później dusić w odkrytym rondlu przez 30 min. Przetrzeć, dodać cukier i przyprawy i dalej podgrzewać, aż nieco zgęstnieje. Gorący dżem przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
Inny drzem z dyni:
2 kg.dyni,
1olejek pomarańczowy,
1 kwasek cytrynowy(20gram)
1 dżemiks lub konfiturkę,
1kg cukru.
Dynię poszatkować jak najdrobniej (tarka od włoszczyzny) prużyć do rozgotowania na małym ogniu. Dodać cukier, olejek, dżemiks--dobrze wymieszać, chwilę pogotować ok.5 min; wkładać w słoiczki gorący . Można zagotować-ewentualnie gorący odwrócić w słoiczkach. Dobrze smakuje z goframi, z naleśnikami no i z chlebem.
Kompot z dyni:
2 kg. dyni,6 szklanek wody,80 dkg. Cukru,pół szklanki octu 6%,kilka goździków i cynamon do smaku.
Dynię obrać, umyć, pokroić w kostkę ok.2 cm.Zagotować wodę z cukrem, wrzucić dynię i chwilę (ok. 3-4minuty) gotować, po czym dodać ocet, przyprawy; jeszcze raz zagotować i napełniać słoiczki, zakręcić odwrócić do góry dnem -pozostawić do ostudzenia. Pić jako kompot-nie rozcieńczając go.
Zupa dyniowa na słodko:SKŁADNIKI: (duża porcja)2 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)Około 1,5 litra mlekaszklanka mąkijajkowodacukierPRZYGOTOWANIE:1. Do garnka włożyć dynię, wlać trochę wody (ok. 1 szklankę) i 1 litr mleka2. Dusić pod przykryciem aż dynia zmięknie.3. Zmieszać jajko z mąką i odrobiną wody, tak aby powstało (bardzo) twarde ciasto4. Miękką dynię zmiksować malakserem i dodać mleka. Uwaga! Jeżeli mleka będzie za dużo to zupa straci kolor i smak dyni.5. Ciasto zetrzeć na tarce o dużych otworach prosto do zupy; gotować na średnim ogniu ok. 25 minut.6. Można posłodzić i dodać trochę masła.
Zapiekanka (dla 4 osób)1 cebula, 2 ząbki czosnku, 6 pieczarek, oliwa do smażenia, 400 g mielonej chudej wieprzowiny, 1 puszka pomidorów (400 g), sól, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki chilli, 2 łyżki oregano, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 dynia (1 kg), 2 pomidory, 200 g żółtego seraObraną cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy, oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki. Rozgrzewamy oliwę i kolejno wrzucamy na patelnię cebulę, czosnek, pieczarki i mieloną wieprzowinę. Smażymy, aż mięso straci krwisty kolor. Dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki i przyprawy - sól, pieprz, chilli, jedną łyżkę oregano, zioła prowansalskie i posiekaną natkę. Jeszcze chwilę dusimy. Miąższ dyni i pomidory kroimy na plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami dynię i mięso, na wierzchu kładziemy pomidory, posypujemy pozostałym oregano i tartym żółtym serem. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
Korzenny placek z dyniDynia (ok. 2 kg), 200 g masła, 150 g cukru pudru, 5 jajek, 1 torebka cukru waniliowego, 300 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 2 i 1/2 łyże-czki mielonego imbiru, 3 łyżeczki mielonego cynamonu, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, tłuszcz do smarowania formyMiąższ dyni kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy cukier waniliowy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, gałką, imbirem i cynamonem. Wsypujemy do żółtek z cukrem, wciąż miksując. Do masy dodajemy posiekaną dynię, orzechy i ubite białka. Pieczemy w natłuszczonej formie 50 minut (w 200°C) i zostawiamy jeszcze na pół godziny w wyłączonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem.
Zupa-krem z papryką i bazylią
Składniki:- ok. 1 kg miąższu z dyni- łyżka masła- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- sól- mielona papryka- listki bazyliiMiąższ z dyni pokroić w kostkę, zalać ok. 1,5 l zimnej wody, dodać masło, ugotować. Całość zmiksować, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Przyprawić do smaku solą i papryką. Przed podaniem posypać posiekanymi listkami bazylii.
Racuchy z żółtym serem
Składniki:- po 50 dag ziemniaków i miąższu z dyni- 2 jajka- 5 dag mąki- sól- pieprz- 5 dag żółtego sera- olej do smażeniaZiemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami, dynię grubiej. Wymieszać z mąką, jajkami, solą i pieprzem. Połączyć ze startym serem. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki.
Kruchy placek z dyniowym nadzieniem
Składniki:- 20 dag mąki- 10 dag masła- 7 dag cukru pudru- żółtko- sól- 75 dag dyni- 5 dag cukru- 2 łyżki miodu- cynamonZ mąki, masła, cukru pudru, żółtka i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Schłodzić, rozwałkować, wyłożyć nim formę, piec 15 min w 190°C. Cukier zrumienić z miodem i cynamonem. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i sól, poddusić. Masę dyniową wyłożyć na podpieczony spód. Piec ok. 30 min w 190°C.
Placek drożdżowy
50 dag mąki2,5 dag drożdży15 dag miąższu dyni3/4 szkl. mleka1/2 szkl. cukruolejek migdałowy20 dag masłapłatki migdałowecukier puderDrożdże rozetrzeć z 1/4 szkl. ciepłego mleka, 1/2 łyżki cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Miąższ dyni drobno pokroić, rozgotować w pozostałym mleku. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, olejek, roztopione masło i masę z dyni, delikatnie wymieszać. wyrobić ciasto, odstawi do wyrośnięcia. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, piec 1h w temp. 200 st. C. Po wyjęciu posypać płatkami migdałowymi i posypać cukrem pudrem.
Placki z dyni i kurczakaPrzygotowanie: 30 minOczekiwanie: 15 minSmażenie: 15 min• 1/2 średniej dyni• 2-3 jaja• 2 łyżki mąki pszennej• 2 łyżki kaszki manny• 1 duża pierś z kurczaka• 1 cebula• zioła dowolne, pieprz ziołowy• sól• oliwa do smażeniaEtapy przygotowania1. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, włożyć do miseczki skropić sosem sojowym, posypać pieprzem ziołowym i posypać ziołami i drobno poszatkowaną cebulkę. Wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Zioła komponujemy dowolnie, jakie kto lubi. Można użyć gotowej mieszanki prowansalskiej.2. Obraną i oczyszczoną z pestek dynię utrzeć na łezkę, lekko posolić i dodać kaszkę mannę (grysik). Odstawić na 15 min.3. Jajka wybić do miseczki i trzepać (kilka minut) po czym dodać: dynię, mięso z ziołami - wymieszać dodając mąkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dosypać więcej mąki.4. Smażymy na gorącym oleju małe placuszki z dwóch stron na złoty kolor. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi lub ćwiartkami zwykłych i szczypiorem lub po prostu świeżymi ziołami, które dodaliśmy do placuszków.5. Wegetarianie zamiast kurczaka mogą dodać namoczony i pokrojony drobno gulasz sojowy.Ciasto:25 dag mąki10 dag masła kokosowego1 jajko2 łyżki octu jabłkowego1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukruFarsz:50 dag miąższu z dyni120 ml mleka3 jajka12 dag twarożku homogenizowanego18 dag brązowego cukru1/4 łyżeczki cynamonuszczypta imbiruszczypta gałki muszkatołowejszczypta mielonych goździkówZagnieść ciasto z podanych składników. Schłodzić 1 h w lodówce.Pokrojoną dynię, obraną ze skórki dusić 5 min. w 100 ml wody. Serek utrzeć z mlekiem, cukrem, jajkami i przyprawami. Dodać rozgotowaną dynię. Ciasto cienko rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej blachy. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok. 20 min. Ciasto nakłuć widelcem, nałożyć dyniowe nadzienie. Piec ok. godziny.
Placuszki z dyniSkładniki:1 szklanka mąki pszennej25 dkg obranej z pestek i skóry dyni1 łyżka cukru4 łyżki olejuzieleninaSposób przyrządzenia:Dynie rozdrobnić, gotować na parze aż zmięknie. Przetrzeć przez sito. Dodać cukier i mąkę, szczyptę soli. Dokładnie wyrobić powstałe ciasto. Formować w walec. Nożem pociąć na około 20 plastrów. Formować z ciasta owalne placuszki. Smażyć na oleju z każdej strony aż pięknie się zezłocą. Udekorować zieleniną, podawać na ciepło.Ciasto z dyniSkładniki:2 szklanki dyni startej na jarzynowej tarce1 szklanka cukru3 jajka3 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka sody1 cukier waniliowy3 szklanki mąki1 szklanka olejuOpis wykonania:Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, cukier waniliowy, sodę i cynamon. Wszystkie składniki mieszamy mikserem, a na końcu dodajemy dynię i delikatnie mieszamy całość łyżką. Wlewamy gotowe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, a następnie wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika (około 180 st. C) i pieczemy 50 minut. Po przestudzeniu wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z dynią (bez jaj)Wykonanie:1 kg (5 szklanek) mąki,5 dag drożdży,13 dag (1/2 szklanki) cukru,szczypta soli,2 szklanki mleka,3/4 łyżki oleju,8 kopiastych łyżek gęstego przecieru z dyni (1 łyżka przecieru z dyni zastępuje 1 jajo, im więcej dyni tym bardziej żółte ciasto, ale nie przekraczać 8 łyżek),tłuszcz do formySporządzić rozczyn z drożdży, łyżkę mąki, łyżki cukru, 2-3 łyżek mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać: rozczyn, sól, cukier, dynię, mleko. Ciasto wyrobić. Gdy pojawią się pęcherzyki, dodać ciepły tłuszcz i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte nałożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec około 60 min w średnio gorącym piekarniku.
Racuszki z dyniSkładniki* Budyń o smaku waniliowym bez cukru, 1 opakowanie* Śnieżynka WINIARY,* 300 g miąższu dyni,* 3/4 szkl jogurtu naturalnego,* 2 szkl. mąki pszennej,* 2 jajka,* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,* szczypta soliSposób przyrządzaniaDynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki. Smażyć na rumiano. Podawać ze Śnieżynką i dżemem lub z cukrem pudrem.Czas przygotowania: 20 min.Risotto z dynią
Składniki* Rosół drobiowy, 1 opakowanie* Ziarenka Smaku,* 1 cebula,* 3 łyżki oliwy z oliwek,* 200 g ryżu,* 350 g miąższu dyni,* tymianekSposób przyrządzaniaRosół przygotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wsypać ryż, chwilę smażyć i podlewać stopniowo Bulionem. Dynię pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, podlać odrobiną wody i doprawić Ziarenkami Smaku. Połączyć z ryżem. Doprawić tymiankiem.Czas przygotowania: 20 min.
Krem z dyni (zupa)* Bulion warzywny - 2 kostki* 1 kg miąższu dyni,* 1 szkl. mleka,* 1 łyżka cukru,* 4 łyżki śmietany 30%,* gałka muszkatołowa,* biały pieprzSposób przyrządzaniaBulion rozpuścić w 0,5 l wody. Dynię pokroić w kostkę. Gotować w bulionie i mleku z cukrem około 15-20 minut. Zmiksować, dodać śmietanę. Doprawić gałką i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym.Czas przygotowania: 10 min.Ciasto z nadzieniem dyniowymSkładniki* Ciasto:* Cukier wanilinowy,* 1,5 szkl. mąki pszennej* 100 g masła* 2 łyżki cukru pudru* 1 jajko* 1 łyżka kwaśnej śmietany* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* Nadzienie:* 500 g miąższu dyni* 2 jajka* 150 g cukru* 1/2 puszki mleka skondensowanego* 1 łyżeczka cynamonu* 1 łyżeczka imbiru* szczypta soliCiasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto i wstawić na 0,5 godz. do lodówki. Wysmarowaną tortownicę wyłożyć ciastem, wlać masę dyniową. Piec w nagrzanym piekarniku najpierw 15 minut w 220°C, a później 30 minut w 180°C.Nadzienie: Dynię pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać 0,5 szklanki wody. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika, zapiekać pod przykryciem około 30 minut. Ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać dynię, mleko, cynamon, imbir i sól. Wylać na ciasto.
Ciasto z nadzieniem dyniowym 2
Ciasto:25 dag mąki10 dag masła kokosowego1 jajko2 łyżki octu jabłkowego1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukruFarsz:50 dag miąższu z dyni120 ml mleka3 jajka12 dag twrożku homogenizowanego18 dag brązowego cukru1/4 łyżeczki cynamonuszczypta imbiruszczypta gałki muszkatołowejszczypta mielonych goździkówZagnieść ciasto z podanych składników. Schłodzić 1 h w lodówce.Pokrojoną dynię, obraną ze skórki dusić 5 min. w 100 ml wody. Serek utrzeć z mlekiem, cukrem, jajkami i przyprawami. Dodać rozgotowaną dynię. Ciasto cienko rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej blachy. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok. 20 min. Ciasto nakłuć widelcem, nałożyć dyniowe nadzienie. Piec ok. godziny.Zupa z dyniSkładniki:* 60 dag dyni* litr wywaru z włoszczyzny* 4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego* szklanka chudego jogurtu* pół łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku* cukier i sól do smakuSposób przygotowania:Dynię umyć, obrać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, podlać szklanką wrzącego wywaru i ugotować pod przykryciem. Następnie zmiksować, wymieszać z resztą wywaru i przecierem pomidorowym, przyprawić cukrem i solą. Zabielić jogurtem i posypać pietruszką i koperkiem.Smacznego!Australijska zupa dyniowaSkładniki na 4 porcje• 70 dag dyni• 1 cebula• 1 łyżeczka soli• 500 ml mleka• 1 łyżeczka cukru• 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry• świeżo zmielona gałka muszkatołowa• 10 dag makaronu• 1/2 pęczka natki pietruszkiEtapy przygotowania1. Dynię umyć, obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać.2. Pokrojoną dynię razem z cebulą włożyć do garnka, oprószyć solą, podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 min., aż dynia będzie miękka.3. Odstawić do ostudzenia, a następnie zmiksować razem z mlekiem. Przelać ponownie do garnka, wsypać cukier, curry oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Zupę zagotować na ostrym ogniu, a następnie podgrzewać 5 min. na bardzo małym ogniu.4. Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, przelać zimną wodą i dokladnie odsączyć.5. Zupę nalać na talerze, posypać opłukaną, otrzepaną z wody i posiekaną natką pietruszki. Na osobnym talerzu podać ugotowany makaron.6. Rada: zupę można posypać posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni nasionami dyni. Zupę można też zamrozić.Placki dyniowe z serem fetąSkładniki na 4 porcje• 1 kg dyni• 5 łyżek maki• 3 jajka• 250 g sera feta• 3 łyżki posiekanego koperku• sól• pieprz• olej do smażenia• 2 łyżki posiekanych pestek dyniEtapy przygotowania1. Dynie umyć, obrać, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w większe kawałki, oprószyć solą, odstawić na 30 min. Ser pokroić w kostkę.2. Kawałki dyni osuszyć, zetrzeć na tarce, przełożyć do miski. Dodać mąkę, polowe sera, 2 łyżki koperku, wbić jajka, wyrobić na jednolita masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.3. Olej rozgrzać na patelni. Łyżka wkładać porcje masy dyniowo-serowej. Placki smażyć z obu stron na zloty kolor.4. Placki trzymać w cieple. Przed podaniem posypać je pestkami dyni, pozostałym koperkiem i serem feta.
Pikantna Zupa z dyniSkładniki:* 2,5 kg dyni* 3 łyżki cukru* 3-4 cebule* 4-5 szklanek bulionu drobiowego (może być z kostki)* szklanka mleka...
Vila