14
Nie są budulcem, nie dają energii, biorą udział w procesach metabolicznych. Dzielimy je na rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K) i rozp. w wodzie(B, C).
Witamina A(retinol – związek podstawowy, forma alkoholowa, kwas retinowy – forma kwasowa, retinal – aldehyd, retrinyl - ester). Najbardziej czynny jest beta-karoten. Rola witaminy:
-procesy widzenia
-dla odp. czynności tkanki nabłonkowej skóry i skóry (układ pokarmowy, oddechowy, moczowo-płciowy)
-bierze udział w syntezie białek, przemianie lipidów, tworzeniu szkliwa na zębach.
Źródła witaminy A: oleje rybne, tłuszcze rybne, olej halibuta, dorsza, produkty mleczne(mleko, twaróg, jaja) wątroba(bogate źródło) , warzywa(marchew, pomidory, brzoskwinie, pomarańcze)
Niedobory witaminy A – objawy wczesne:
*zmiany skórne – suchość gęsia skórka, zrogowacenia
*wysychanie błon śluzowych gardła
*dolegliwości przewodu pokarmowego
*brak apetytu, smaku.
*suchość spojówek
*kurza ślepota
*światłowstręt
*suchość pod powiekami
*powstanie plamek Bitota
Objawy późne:
*wysychanie spojówki
*rozmiękczanie rogówki
*opóźnienie wzrostu
*zaburzenie reprodukcji
*obniżenie płodności
*rogowacenie nerek w części rdzennej
*powstawanie kamieni
Zapotrzebowanie na wit. A:
Mężczyźni : 1600 mg/doba
Kobiety: 1250 mg/doba
Ciąża 1800 mg/doba i karmienie 2000 mg/doba – nie wolno przedawkować bo nadmiar jest keratogenny( zajęcza warga)
Powyżej 10 000 jednostek na dzień to nadmiar
Witamina A jest wrażliwa na promieniowanie słoneczne na tlen, na ogrzewanie. Zmian ze strony buli u nasady nosa świadczą o nadmiarze wit. A. U chorych na cukrzycę przemiana karotenu w wit A jest zaburzona.
-przyśpiesza wchłanianie wapnia
-reguluje przemiany mineralne
-warunkuje prawidłowy wzrost
-powstawanie kości zębów
-kalcyfikacja tkanki kostnej
Czynne biologicznie są metabolity powstałe w nerce lub wątrobie. W nerce powstaje 1,25 – dichydroksycholekalcyferol(chorzy na nerki nie mają tego metabolitu i trzeba im go podać) , w wątrobie powstaje 25 – hydroksycholekalcyferol.
Źródła witaminy D : tłuszcze rybne, żółtka jaj, grzyby , wątroba, mleko.
Objawy niedoborów:
*krzywica – zmniejszone odkładanie soli mineralnych w zrębie białkowym kości, zaczyna się w czaszce(nie zrasta się ciemiączko), zmiany w kościach żeber miednicy.
*Osteomalacja –rozmiękczanie kości u kobiet , które wiele razy rodziły , mają niedobór wit. D lub u chorych na nerki lub wątrobę.
*Tężyczka – zaburzenia w metabolizmie wapnia .Bóle mięśni , u kobiet , które rodziły. Spadek stężenia wapnia we krwi – zaburzenie czynności serca .
*Osteoporoza – niedobór Ca i estrogenów.
Zapotrzebowanie - dzieci do 1 roku – 20 /doba , do 12 lat – 10 /doba . Dorosłym wystarczy pobyt na słońcu .
Nadmiar wit D :
-kruchość kości
-demineralizacja kości
-kumuluje się w organizmie
Tokoferole alfa (najmniej działający ) , beta , gamma , delta .
Rola wit. E :
-działanie p/utleniające
-działanie ochronne na wit C i A
-zmniejsza utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych
-zwiększa odporność krwinek czerwonych
-uszczelnianie naczyń krwionośnych
-bierze udział w procesie starzenia
-działa p/miażdżycowo i p/nowotworowo
-zapobiega martwicy wątroby i mięśni (współpraca z selenem )
Niedobór wit E :
-powstanie szkodliwych wolnych rodników
Źródła wit E : produkty zwierzęce ( 0,6 – 0,9 mg/100 g prod.) , roślinne – kiełki pszenicy (10-26 mg / 100 g prod. ) , oleje roślinne 25 – 52 mg /100 g prod.) , margaryny (5 – 35 mg/100 g prod. ).
Zapotrzebowanie :8 – 11 mg / doba , ciąża -12 mg / doba , karmienie – 14 mg / doba .
Witamina E nie jest toksyczna . Rozkłada się , jest wrażliwa na utlenianie , rozkłada ją jełczenie .
Wit K1 – rośliny
Wit K2 – produkty zwierzęce (produkowane przez bakterie w układzie pokarmowym )
Wit K3 – syntetyczne :2 – metylo – 1,4 –naftochinon .
Źródła wit K :
*najwięcej w roślinach zielonych , wątrobie wołowej
*mało w ziemniakach i pieczywie
ROLA WIT K :
-p/krwotoczna
-wytwarza się protrombina (7 , 9 , 10 czynnik krzepnięcia ) w wątrobie pod wpływem wit K
-przy całkowitym braku wit K może powstawać skaza krwotoczna
Zapotrzebowanie na wit K : małe i wystarcza ilość z pożywienia (około 4 mg dziennie , ale tyle w organizmie powstaje )
Jako lek podaje się zaraz po porodzie .
Niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach wystąpi , gdy :
-jest niedobór tych witamin w pożywieniu
-zaburzenie wydzielania żółci
-antywitaminy :dla wit K – dikumarol
Dużo jest ich w : drożdżach , zbożach , mięsie .
Są koenzymami wielu enzymów .Są rozpuszczalne w wodzie .
WITAMINA B1
Rola :
*koenzym wielu dekarboksylaz , najważniejsza jest kokarboksylaza (kwas pirogronowy – kwas octowy )
*konieczne dla przemian energetycznych węglowodanów
*bierze udział w cyklu pentozowym jako koenzym transketalazy , powstaje ryboza konieczna do syntezy nukleotydów i NADPH .
Źródła :
-zboża , kasza , chleb , ziemniaki , mięso , mleko , warzywa strączkowe ,
Jest wrażliwa na ogrzewania i alkalia .
Niedobór wit B1 :
*hipowitaminoza – utrata łaknienia , zaburzenia trawienia , znużenie , zmęczenie , przygnębienie , spadek masy ciała , zapalenie wielonerwowe (to już objaw późny )
*awitaminoza – choroba Beri – Beri ( zmiany nerwowe , zapalenie wielonerwowe , zanik mięśni ) ,kwas pirogronowy nie przemienia się w octowy , gromadzi się i uszkadza nerwy ( brak dekarboksylazy ) ,zakwaszenie , obrzęki , niewydolność serca .
Choroba Beri - Beri występuje tylko w krajach nie dożywionych .Występuje w kilku postaciach : postać mokra ( obrzęki , niewydolność krążenia ), sucha ( zwyrodnienie wielonerwowe ) , dziecięca (mdłości , wymioty , drgawki , przebieg najbardziej ostry , pozostałe postacie przewlekłe ) , mózgowa ( uszkodzenie OUN , podwójne widzenie , halucynacje , zapalenie nerwu wzrokowego ).
Wit B1 niszy kawa , herbata, alkohol , żywność konserwowana SO2 , nadmiar cukru .
Zapotrzebowanie : 1 – 2 mg na dzień , na 1000 kcal 0,4 mg wit B1.
Mało trwała prze wszystkim w środowisku zasadowym , wrażliwa na tlen , gotowanie , światło .
WITAMINA B2
*procesy oks.-red. – grupa prostetyczna enzymów oddechowych
*wchodzi w skład enzymów odpowiedzialnych za przemiany i przyswajalność węglowodanów , białek i tłuszczów
*konieczna dla układu nerwowego , nerwu wzrokowego
*zwiększa odporność organizmu
Niedobór :
-zaburzenia skórne ( zajady , pękanie kącików ust także przy niedoborze żelaza )
-łuszczenie i pękanie warg
-zapalenie języka
-odciski zębów na języku
-na twarzy powstają wypryski , swędzenie
-zaburzenia wzroku , pieczenie , złe widzenie , zapalenie nerwu wzrokowego
ŹRÓDŁA : drożdże piwne – najwięcej , mleko – bardzo dużo , ale szybko się rozkłada , jaja , wątroba , zboża , owoce .
Łatwo się wchłania i wydala .Nie ma dawki toksycznej, ciepło stała w środowisku wodnym , rozkłada w środowisku kwaśnym i alkalicznym i pod wpływem UV , antybiotyki , środki antykoncepcyjne , zamrażanie mięsa .Nie wrażliwa na ogrzewanie i utlenianie .
Zapotrzebowanie : 1 – 2 mg na dobę , 0,6 mg na 1000 kcal .
WITAMINA B6
Pirydoksyna, pirydoksal , pirydoksamina
*transaminazy , dekarboksylazy i wiele innych enzymów
*konieczna dla wchłaniania wit. B12
*bierze udział w przemianach cholesterolu i kwasów tłuszczowych
*wzmaga odporność
Niedobór – u ludzi nie występuje .
Podanie antywitaminy powoduje : zmiany skórne , zapalenie języka , wypadanie włosów , zaburzenia nerwowe , pieczenie stóp.
Toksyczność jest bardzo mała , wrażliwa na gotowanie . Podawana z Mg w celu zapobiegania kamieniom nerkowym , przy zaburzeniach pamięci , przy starzeniu się .
Źródła : drożdże , kiełki , strączki , mięso , jaja .
Zapotrzebowanie : zależy od ilości spożytego białka ; dzieci 0,5 – 1,5 mg na 100 g białka , dorośli 2 mg na 100 g białka .Przy ilościach podawanych w gramach występują zmiany neurologiczne .
WITAMINA PP - NIACYNA ( WIT B3 )
*wchodzi w skład NAD i NADP – oksydoreduktazy odwrotnie przenoszące wodór
*bierze udział w utlenianiu komórkowym
*może powstawać z tryptofanu przy doborze wit B1 ,B2 B6 - z 1 cz tryptofanu – 60 cz wit. PP
*dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego
*obniżenie ciśnienia , cholesterolu i trójglicerydów we krwi
Niedobory wit. PP :
-wczesne : zmiany skórne , złe samopoczucie ,
-późne : brak apetytu , bezsenność , zawroty głowy , biegunki , niestrawności , zmiany na języku ,
-postać skrajna – pelagra : 3D – dermatidis ( zmiany skórne ) , diarhoea(zaburzenia jelitowe , biegunki ) , depresje ( zaburzenia nerwowe ). Objawy pelagry : wypryski i zaczerwienienia bardzo symetryczne , swędzenie skóry , stany ropne , wymioty , nudności , biegunki , zaparcia , osłabienie , bezsenność , drażliwość , niedokrwistość , depresje , załamanie .
ŹRÓDŁA wit PP : drożdże , otręby , wątroba , nerki , mięso , ryby ,grzyby , w pełnych ziarnach jest dużo w oczyszczonych mało , w nasionach strączkowych .
Wit. PP jest wrażliwa na ogrzewanie , ale trwała na światło .
Zapotrzebowanie : 6,6 mg na 1000 kcal , mężczyźni 18 – 25 mg na dobę , kobiety 16 – 19 mg na dobę , ciąża 18 mg na dobę , karmienie 20 mg na dobę.
Dermatidis : spowodowane niedoborem niacyny , objaw motyla – czerwone swędzące wypryski , na szyi – naszyjnik , na nogach symetryczne wypryski , jest to postać ciężka .
KWAS PANTOTENOWY - WIT B5
*składnik koenzymu A
*cykl kwasów trikarboksylowych
*synteza węglowodanów i ich przemiana
*synteza i rozkład kwasów tłuszczowych
*synteza cholesterolu
...
niach_niach1