Wd 1.doc

(49 KB) Pobierz

Wd 1

Jakość- zespół właściwości jednostki, dzięki którym jednostka ta jest w stanie zaspokoić ustalone lub wymagane potrzeby

·         jednostka- działanie lub proces, wybór lub usługa, osoba, organizacja lub system

 

System jakości- struktura organizacyjna, procedura, procesy i zasoby niezbędne do zarządzania jakością

 

Zarządzanie jakością- wszelkie działanie wiązane z całym procesem kierowania, ustalające politykę jakości , cele oraz zakres odpowiedzialności, które realizowane są w ramach systemu jakości za pomocą takich środków jak:

-planowanie jakości

-sterowanie jakością

- zapewnienie jakości

-poprawa jakości

 

Zapewnienie jakości ma:

·         zapewnić na określony czas odtwarzalność  wszelkich wydarzeń i procedur

·         stworzyć warunki aby w przypadku wystąpienia niezgodności można było zlokalizować źródło jej powstania

·         zapewnić aby procedury były skuteczne i aby były przestrzegane

 

Jakość w laboratorium;

- spełnienie oczekiwań i potrzeb klientów

-sprostanie wymaganiom klientów i wymaganiom wynikającym z przepisów praw

-dostarczenie wiarygodnych wyników

- sporządzenie sprawozdania

 

Sterowanie jakością w laboratorium:

·         nadzór sprzętu badawczego

·         walidacja metod

·         analiza próbek kontrolnych

·         udział w badaniach porównawczych międzylaboratoryjnych

 

Jakość wyników analitycznych :

·         Dobra Praktyka Laboratoryjna (GLP)

·         akredytacja laboratorium wg. PN-EN ISO/IEC 17025

·         certyfikacja wg norm ISO 9000

 

Podstawowe pojęcia i definicje

 

Badanie- działanie techniczne, które polega na określeniu jednej lub wielu właściwości danego wyrobu, procesu lub usługi, zgodnie z ustaloną procedurą

 

Pomiar-zbiór operacji mających na celu wyznaczenie wartości wielkości

 

Wielkość (mierzalna)- cecha zjawiska, ciała lub substancji, którą można wyróżnić jakościowo

Wielkość mierzona- wielkość określona, stanowiąca przedmiot pomiaru

Wartość wielkości- wyrażenie ilościowe wielkości określonej na ogol w postaci iloczynu liczb i jednostki miary

Wartość prawdziwa wielkości- wartość rzeczywista: wart zgodna z definicją wielkości określonej, wartość jaką uzyskałoby się jako wynik bezbłędnego pomiaru.

 

Zasada pomiaru- naukowa podstawa pomiaru, np. zjawiska termoelektryczne wykorzystywane do pomiaru temp

 

Metoda pomiaru- logiczny ciąg wykonywanych podczas pomiaru operacji, opisanych w sposób ogólny (technika pomiaru)

Procedura pomiarowa- zbiór operacji opisanych w sposób szczegółowy i realizowanych podczas wykonywania pomiarów zgodnie z daną metodą

 

Pobór próbki              Przygotowanie do analizy              Pomiar                            Opracowanie wyników              Raport









                                                                                       ¯

   Zasada pomiaru

              9                            9                            Metoda analityczna                            8

                                               Postępowanie analityczne                                         

 

Walidacja jest potwierdzeniem, przez zbadanie i przedstawienie obiektywnego dowodu, że zostały spełnione wymagania dotyczące konkretnie zamierzonego zastosowania. PN-EN ISO/IEC 17025:2001

 

Powody przeprowadzania badań walidacyjnych

-opracowywana jest nowa metodyka analityczna

-prowadzone są próby rozszerzenia zakresu stosowalności znanej metodyki analitycznej (np. do oznaczania danego analitu, ale w innej matrycy)

-kontrola jakości stosowanej metodyki wykazała zmienność jej parametr walidacyjnych w czasie

-dana metodyka analityczna ma być wykorzystywana w innym laboratorium, bądź zastosowaniem innej aparatury, czy też oznaczenia za jej pomocą maja być wykonywane przez innego analityka

-przeprowadza się porównanie nowej metodyki analitycznej z inną, znaną metodyką standardową

 

Walidacja w laboratorium analitycznym ujęcie systemowe

·         Walidacja przyrządu

·         Walidacja systemu komputerowego

·         Walidacja metody

 

PN-EN ISO 17025- dotyczy akredytacji

Laboratorium powinno stosować właściwe metody i procedury dla wszystkich badań i/lub wzorcowań objętych zakresem jego działalności

 

Laboratorium powinno mieć:

- instrukcje użytkowania i obsługi całego istotnego wyposażenia

- instrukcje obchodzenia się z obiektami i przygotowanie ich do badań (wzorcowań)

 

Odstępstwa od metod badań (wzorcowań) dopuszcza się tylko wtedy, gdy są one :

·         udokumentowane

·         technicznie uzasadnione

·         zatwierdzone

·         zaakceptowane przez klienta

 

Laboratorium powinno potwierdzić, że jest w stanie prawidłowo realizować metody znormalizowane, zanim wprowadzi je badań lub wzorcowań

metody nieznormalizowane- powinno to być uzgodnione z klientem

 

5.4.5. Walidacje metod

Laboratorium powinno przeprowadzić walidacje metod nieznormalizowanych, metod zaprojektowanych lub rozwijanych w laboratorium, metod znormalizowanych wykorzystywanych poza przewidzianym dla nich zakresem oraz metod znormalizowanych, które zostały rozszerzone lub zmodyfikowane, aby potwierdzić że metody te są właściwe do zamierzonego zastosowania.

 

Pobieranie próbek- operacja, w wyniku której uzyskiwana jest próbka reprezentatywna dla obiektu badanego i określonego celu analizy.

 

Próbka musi być:

-reprezentatywna dla danego obiektu w odniesieniu do postawionego problemu

-jednorodna

-pobrana z odpowiedniego miejsca partii towaru i w odpowiedniej ilości

-przechowywana we właściwy sposób

-dokładnie opisana

 

Próbka reprezentatywna – jest to próbka, która odzwierciedla prawdziwy skład analizowanego materiału, w kontekście określonego problemu analitycznego.

 

Plan pobierania próbek jest opracowany na podstawie znajomości właściwości badanego obiektu, oznaczanego analitu i jego zawartości i obejmuje:

- określenie próbek pierwotnych i ich masy (ile?)

- wybór strategii pobierania próbek (które?)

-wybór techniki pobierania próbek ( jak?)

- przygotowanie średniej próbki laboratoryjnej

 

 

Wyróżnia się następujące sposobu pobierania jednostek produktu do próbki:

-z zastosowaniem liczb losowych

-na ślepo

-systematycznie

-wielostopniowo

-warstwowo

 

Techniki pobierania próbek

Produkty sypkie w workach, silosach, kontenerach, wagonach

Produkty ciekłe: czerpaki, pipety

Produkty półstałe, gęste, lepkie: próbniki

 

Etapy przygotowania próbek

-suszenie lub liofilizacja

-rozdrabnianie

-rozkład próbek na sucho (spopielanie)

              *piec muflowy

              *piec kwarcowy

-rozkład próbek do postaci jonowej

              *rozpuszczanie

              *roztwarzanie

              *stapianie i spiekanie

              *mineralizacja (sucha lub mokra)

-rozdzielanie i zatężanie

              *ekstrakcja

              *zatężanie na nośniku

              *wymiana jonowa

              *SPE w przypadku chromatografii

 

Izolacja związków ciekłych

-ekstrakcja za pomocą rozpuszczalnika (LLP)

-ekstrakcja fazy stałej (SPE, SPME, SBSE)

Izolacja związków z próbek gazowych

Izolacja związków z próbek stałych

-ekstrakcja z pomocą rozpuszczalnika (aparat Soxhleta, sonikacja, MAE, SFE, ASE- przyspieszona ekstrakcja)

Źródła potencjalnych zmian składu próbki

-reakcje chemiczne (np. reakcje chlorowania, depolimeryzacja, zmiana pH)

-reakcje fizykochemiczne (np. ulatnianie, adsorpcja)

-reakcje biochemiczne

-reakcje fotochemiczne

 

Konserwacja próbek jako sposób zapobiegania niekorzystnym procesom i reakcjom w próbce.

Nie ma jednego uniwersalnego sposobu na zachowanie stałego składu analizowanej próbki.

 

Konserwacja nieinwazyjna (fizykalna)

-dobór odpowiedniego pojemnika oraz jego przygotowanie

-napełnianie pojemników

-konserwacja termiczna

              *schładzanie

              *zamrażanie

-wstępna filtracja lub wirowanie próbki

-naświetlanie za pomocą promieniowania UV

 

Odczynniki chemiczne należy wprowadzić bezpośrednio do naczynia PRZED pobraniem próbki lub tez bezpośrednio PO jej pobraniu/

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin