Kuchnia państw, które dołączyły do U.E. w 2004 roku
Cypr – Klimat śródziemnomorski sprzyja uprawie winorośli, cytrusów, oliwek i migdałowców. Cypryjska kuchnia łączy wpływy greckie i tureckie. Do cypryjskich smakołyków trzeba zaliczyć gołąbki: ryżowo-pomidorowy farsz w liściach winorośli.
Czechy – Kulinarną specjalnością są tu knedliki – drożdżowe kluski podawane jako dodatek do pieczeni lub gulaszu, a także knedliki nadziewane śliwkami.
Estonia – Słynna tradycyjna polewka na bazie piwa, żółtek i twarogu z dodatkiem goździków, cynamonu i miodu.
Łotwa – Jej kuchnia jest uboga a potrawy ciężkie i proste. Łotysze jedzą głównie ciemny chleb, dużo mącznych potraw, kasze i dużo ryb. Przysmakiem są wędzone szproty.
Malta – Kuchnia ma tu wiele cech kuchni śródziemnomorskiej. Do najpopularniejszych potraw należą: torta tallampuki (rybny pasztet z pomidorami, cebulą i szpinakiem), timpana (zapiekany makaron z siekaną wołowiną), ross il forn (ryż z kawałkiem wołowiny lub wieprzowiny zapiekany z serem). Malta słynie ze znakomitych win, pomidorów, fig, migdałów, oliwek i cytrusów.
Słowacja – Znana potrawa to „prażony syr” – ser panierowany w bułce tartej, Haluszki – czyli kluski ziemniaczane ze skwarkami, polane sosem z bryndzy.
Słowenia – Jada się tu dużo potraw mącznych, ziemniaków, fasoli. Daniem narodowym jest jota – zupa ziemniaczano-fasolowa z kiszoną kapustą. Popularne są też śtruklja – czyli po prostu kluski.
Węgry – Gotują pikantnie (np. gulasz) gdyż ich podstawową przyprawą jest papryka (występuje tam kilkanaście jej odmian).
martajuralowicz2