Cukinia na zupę,Na zimę - pasteryzowana
Składniki
· cukinia 1 kg
· marchew 3 sztuki
· pietruszka 1 szt
· seler 1/2
· 1,5 litra wody
· sól 1 i 1/2 łyżki
· ziele angielskie 4 sztuki
· pieprz ziarnisty 6 sztuk
· liście laurowe 2 sztuki
· świeży lubczyk
· cukinię obrać, wydrążyć nasiona, poszatkować
· marchew, seler, pietruszkę ściąć na tarle o dużych oczkach
· zagotować wodę dodając do niej przyprawy i sól
· wrzucić marchew, seler, pietruszkę
· gotować....warzywa mają być pół miękkie
· dodać następnie cukinię.....chwilkę pogotwać (cukinia szybko się gotuje, uważać aby jej nie rozgotować...ma być twardawa)
· nakładać ciasno do słoików....zalewając powstałą zalewą
· na wierzch każdego słoiczka kłaść kawałeczek lubczyku....mały, bo lubczyk jest baaardzo aromatyczny
· pasteryzować 15 minut
· zalewy może zostać.....można ją wykorzystać do wykonania zupy:)
taką cukinię z warzywami wykorzystuję do zrobienia w zimie zupy warzywnej........ bulion + słoiczek cukini z warzywami+ ziemniaczki+ śmietanka (ale nie koniecznie)....rewelacja :)UWAGAaby cukinia się nie zepsuła w słoiku warzywa muszą być dobrze zalane płynem !!! nie może być powietrza w słoiku, bo od razu sfermentują! Lepiej nałożyć mniej warzyw a więcej dać zalewy.
Ifonnka