Cukinia na zupę.docx

(13 KB) Pobierz

Cukinia na zupę,Na zimę - pasteryzowana

Składniki

·         cukinia 1 kg

·         marchew 3 sztuki

·         pietruszka 1 szt

·         seler 1/2

·         1,5 litra wody

·         sól 1 i 1/2 łyżki

·         ziele angielskie 4 sztuki

·         pieprz ziarnisty 6 sztuk

·         liście laurowe 2 sztuki

·         świeży lubczyk

·         cukinię obrać, wydrążyć nasiona, poszatkować

·         marchew, seler, pietruszkę ściąć na tarle o dużych oczkach

·         zagotować wodę dodając do niej przyprawy i sól

·         wrzucić marchew, seler, pietruszkę

·         gotować....warzywa mają być pół miękkie

·         dodać następnie cukinię.....chwilkę pogotwać (cukinia szybko się gotuje, uważać aby jej nie rozgotować...ma być twardawa)

·         nakładać ciasno do słoików....zalewając powstałą zalewą

·         na wierzch każdego słoiczka kłaść kawałeczek lubczyku....mały, bo lubczyk jest baaardzo aromatyczny

·         pasteryzować 15 minut

·         zalewy może zostać.....można ją wykorzystać do wykonania zupy:)

taką cukinię z warzywami wykorzystuję do zrobienia w zimie zupy warzywnej........ bulion + słoiczek cukini z warzywami+ ziemniaczki+ śmietanka (ale nie koniecznie)....rewelacja :)

UWAGA
aby cukinia się nie zepsuła w słoiku warzywa muszą być dobrze zalane płynem !!! nie może być powietrza w słoiku, bo od razu sfermentują! Lepiej nałożyć mniej warzyw a więcej dać zalewy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin