MIKROBIOLOGIA – WYKŁADY
Drobnoustroje dzielimy na:
1. prokaryota
· bakterie – ich podział opiera się na podobieństwie genetycznym
· archeony – wydzielona grupa bakterii charakteryzujące się określonymi właściwościami (mają inna budowę komórek), wyizolowane ze skrajnie trudnych środowisk (np. dno morskie, wysoka temp) różnią się drogą ewolucji i bliżej im do eukaryota niż do bakterii właściwych.
· Sinice – glony, cyjanobakterie
2. eukaryota
· grzyby mikroskopowe
· pierwotniaki
3. wirusy – w pewnym okresie życia przejawiają cechy życia ale poza organizmem żywiciela nie żyją
podział bakterii opiera się na podobieństwie genetycznym
Cechy procesów życia / cechy organizmów żywych:
1. struktura
2. metabolizm (przemiany chemiczne)
3. reprodukcja (namnażanie dla drobnoustrojów)
4. dyferencja (różnicowanie) – np. wytwarzanie przez bakterie spor
5. zdolność komunikacji (u drobnoustrojów molekularne: syntezują pewne zw. I wysyłają je a inne bakterie je odbierają i rozpoznają) – qvorum senksiu – wyczuwanie innych populacji
6. przemieszczanie się / ruch
7. zmienność
wielkość drobnoustrojów:
1. najmniejsze (mierzone w nanometrach)
· wirus Poliomyelitis (H medina) – ø 25 nm
· bakteriofag T2, E. Coli – 65 x 95 nm
· wirus grypy – ø 85 nm
· bakterie Mycoplasma – ø 100 – 200 nm (nie posiadają ściany kom)
2. średnie (mierzone w mikrometrach)
· Haemophilus influenzae – 0,25 x 1,2 µm (bakteria grypy)
· Streptococcus pneumoniae – ø 0,8 µm
· E. coli – 1 x 3 µm
· Bacillus megaterium – 1,5 x 4 µm
3. największe
· Epulopiscium fishelsoni – 600 µm
· Thiomargarita namibiensis – 700 µm
Kształty komórek:
· Ziarniaki / ziarenkowce – tworzą ugrupowania
· Cylindryczne
· Spiralne
· Specjalne / nietypowe
Ugrupowania komórek:
1. ziarniaki
· pojedyncze (coccus)
· dwoinka (diplococcus) – np. diplococcus pneumoniae
· czwórniaki (tetracoccus)
· paciorkowiec (streptococcus) – np. streptococcus pyogenes (ropotwórczy)
· gronkowiec (staphylococcus) – np. Staphylococcus aureus (złocisty)
· pakietowiec (sarcina)
2. cylindryczne
· pałeczka (bacterium) – np. E. coli; Salmonella; pałeczka czerwonki
· laseczka (bacillus) – wytwarzają przetrwalniki np. bacillus anthracis (laseczka wąglika); Clostridium botulinum – laseczka jadu kiełbasianego (botox)
3. spiralne
· przecinkowce (vibrio) – np. vibrio chorelae (przecinkowiec cholery)
· krętki (spirocheta) - np. Treponema pallidum (krętek blady)
4. specjalne
· komórki połączone specjalnymi wyrostkami
Budowa komórki bakterii:
· ściana komórkowa (szczelnie odcina bakterie)
· błona komórkowa (tworząca uwpuklenia - inwaginacja)
· mezonom (odpowiednik mitochondriom)
· chromatofor ( odpowiednik chloroplastu)
· rybosom
· polisom
· cytoplazma
· nukleoid (nić DNA w kom)
· warstwa S (dodatkowa osłona do ściany kom – częściej obecna u archeonów)
· otoczka (często u drobnoustrojów chorobotwórczych)
· fimbrie (białkowe wyrostki odpowiadające za przyleganie, przyczepianie)
· rzęska (odpowiedzialna za ruch bakterii)
Podział drobnoustrojów ze względu na budowę ściany kom:
1. Gramm dodatnie – budują ją 2 elementy: część sztywna z peptydoglikanu lub mureiny. Jest bardzo dużo warstewek nawet kilkadziesiąt w skład części plastycznej wchodzą 2 elementy: kwas teichoinowy lub przyłączony do lipidu kwas lipoteichoinowy do tego dochodzą białka które jak wysepki są na warstwie mureny np. u gronkowców
2. Gramm ujemne – cienka warstwa peptydoglikanu (zredukowana) nad nią jest warstwa plastyczna (dominująca) tzw. Błona zewnętrzna (w niej fosfolipidy) ale w części łącznej ze środowiskiem są substancje: fosfolipidy, lipopolisacharyd (LPS) i białka purynowe (do transportu kom)
Barwienie drobnoustrojów metoda Gramma:
Jest to metoda złożona barwimy bakterie dwoma roztworami:
1. barwimy fioletem krystalicznym (jak byśmy przerwali bakterie będą fioletowe) – 2 – 3 min
2. spłukujemy
3. dodajemy płynu Lugola (jodek w jodku potasu) – 2 min
4. tworzą się kompleksy
5. dodajemy alkoholu (etanolu) – 30 sekund
· bakterie Gramm ujemne stracą barwnik – będą różowe
6. dodajemy fuksyny – 20 sekund
· bakterie Gramm dodatnie nie zmienią się – będą fioletowe
U bakterii Gramm dodatnich kolor fioletowy zachowuje się gdyż po zastosowaniu alkoholu gruba warstwa peprydoglikanu pęcznieje zatrzymując barwnik fioletowy. U Gramm ujemnych peptydoglikanu jest mało wiec barwnik wypłukuje się i zostaje barwa różowa.
U niektórych bakterii występuje warstwa S (warstwa powierzchniowa, dodatkowa osłona przestrzenna jakby kryształki, występują kanały gdzie może zajść transport komórkowy) może występować u wszystkich rodzajów bakterii, częściej występuje u archeonów.
Otoczki (mogą być ale nie muszą):
1. śluzy powierzchniowe – łatwo je usunąć, znacząca struktura przerywana wodą
2. otoczki właściwe – trwale związane z komórką, mocno przylega do ściany
3. mikrootoczki (antygeny K) – są cienkie niewidoczne gołym okiem
4. cukrowe
5. polipeptydowe
6. mieszane (glikolipidy, glikoproteiny)
barwienie otoczek (wegetatywne) – jest trudne bo barwi się szkiełko nie otoczki
Funkcje otoczek kom (bardzo ważne):
· chronią bakterie przed wysychaniem ( w środowisku suchym szybko giną)
· są czynnikiem chorobotwórczości; bakterie mające otoczki są bardziej zjadliwe, chronią przed fagocytozą (te mające otoczki są trudno fagocytowane)
· wbudowują w otoczkę składniki naszego organizmu (sprytne bakterie). Antygeny zwalczają bakterie ale nie rozpoznają ich w otoczkach, bakterie upodabniają się do elementu naszego organizmu (mimikra antygenowa)
wyrostki białkowe: fimbrie (krótkie, sztywne wyrostki białkowe) i rzęski (długie, cienkie, plastyczne)
Budowa rzęski:
1. ciałko podstawowe (bazalne) – kotwiczy rzęskę w ścianie kom
2. haczyk fragment tuż nad powierzchnią bakterii przechodzi w długą nitkę
3. fragment rzęski – część właściwa
ciałko podstawowe - składa się z pierścieni (u Gramm Dodatnich 2 pierścienie, u Gramm ujemnych 4 pierścienie: 2 leża w błonie, 1 w peptydoglikanie, 1 w błonie powierzchniowej)
ruch rzęski (ruch bakterii) –generowany jest w błonie, wprowadzają bakterie w ruch, bakteria może poruszać rzęską w obie strony, może go zmieniać, bakteria porusza się po linii prostej, jak chce zmienić kierunek zatrzymuje się i „fika koziołka” (obrót dookoła własnej osi) i znowu porusza się po linii prostej.
Bakterie podlegają tropi (bodźce na czynniki środowiska) i taksji (odpowiedz na bodźce)
· fototaksja – do bakterii fotosyntezujących
· chemotaksja – odpowiedź na bodźce chemiczne
· reotaksja – odpowiedź na tlen
Atraktant – pobudza zainteresowanie, bodziec dodatni
Repelent – bodziec ujemny, czynnik odstraszający
Fimbrie – sztywne wyrostki: składają się z: athezyny – wyspecjalizowanego białka posiadające zdolność athezji (zdolność do złapania się innej komórki – athezja)
Błona komórkowa – składa się z dwóch warstw lipidów i białek (mogą być ulokowane na powierzchni lub od spodu), zmienia swoją strukturę odpowiedzialna za transport międzykomórkowy; inna jest u archebakterii.
Nukleoid – zastępuje jądro, kwas dezoksyrybonukleinowy, cała informacja gen bakterii, występują białka podobne białek histonowych. DNA jest zredukowane luźno ułożone w formie kulistej. DNA w nukleoidzie ma budowę domenową (fragmenty o określonej skręcalności) za to odpowiedzialne są topoizomerazy
Przetrwalniki – komórki wegetatywne przekształcają się w formy przetrwalnikowe takie jak:
· endospory – zamknięta skondensowana komórka z dodatkowymi osłonkami
· egzospory – dla wielu bakterii – laseczek Gramm dodatnich
Rola:
· chronią przed wysychaniem
· są niewrażliwe na podwyższoną temp (do 60 – 80 stopni) i obniżoną temperaturę
· oporność na działanie promieniowania UV (ale nie całe)
jak spora ma dobre warunki to kiełkuje
substancje zapasowe:
· kwas Poly –B- hydroksymasłowy (PHB)
A – fotolitoautotrofy asymiluje dwutlenek węgla, wykorzystuje światło i zw. Nieorganiczne.
B – fotoorganoautotrofy
C – fotoorganoautotrofy
D – chemolitoautotrofy
E – chemoorganoautotrofy
Podział drobnoustrojów ze wzg. na wykorzystywane źródła energii, węgla oraz donory protonów i elektronów
· prototrofy – ubogie środowiska z jednym związkiem organicznym np. glukozą i solami min, wodą – E. coli
· auksotrofy – nie mogą żyć i rozwijać się na bardzo prostej pożywce np. musi być prosty zw. organiczny, sole mineralne, H2O i tryptofan (aminokwas) np. u Proteus
metabolizm – składa się z anabolizmu (biosynteza z prostym...
holubeczek