pasztet z cukinii.doc

(28 KB) Pobierz

Pasztet z cukinii

Pasztet kojarzy się z potrawą przyrządzaną głownie  z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa. Przedstawiam przepis na pyszny pasztet bez dodatku grama mięsa – idealny dla wszystkich jaroszy. 

Składniki:

·         2 szklanki startej cukinii

·         marchew

·         cebula

·         5 jajek

·         1,5 szklanki bułki tartej

·         0,5 szklanki oleju

·         20 dag startego sera żółtego

·         natka pietruszki

·         sól i pieprz 

Sposób przygotowania:

Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek z pestkami i zetrzeć na tarce jarzynowej, wycisnąć z nadmiaru soków. Marchewkę, cebulę i ser również zetrzeć na tarce, połączyć ze sobą. Następnie dodać żółtka oraz bułkę tartą, olej, posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem wąskiej blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku w  temperaturze 1800C przez około 1 godzinę.

Równie dobrze smakuje na zimno jak i na ciepło podgrzanym w mikrofali. Smacznego!

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin