Pasztet kojarzy się z potrawą przyrządzaną głownie z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa. Przedstawiam przepis na pyszny pasztet bez dodatku grama mięsa – idealny dla wszystkich jaroszy.
Składniki:
· 2 szklanki startej cukinii
· marchew
· cebula
· 5 jajek
· 1,5 szklanki bułki tartej
· 0,5 szklanki oleju
· 20 dag startego sera żółtego
· natka pietruszki
· sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek z pestkami i zetrzeć na tarce jarzynowej, wycisnąć z nadmiaru soków. Marchewkę, cebulę i ser również zetrzeć na tarce, połączyć ze sobą. Następnie dodać żółtka oraz bułkę tartą, olej, posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem wąskiej blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 1800C przez około 1 godzinę.
Równie dobrze smakuje na zimno jak i na ciepło podgrzanym w mikrofali. Smacznego!
ewaela