skrypt_enzymy.pdf

(1949 KB) Pobierz
118497857 UNPDF
Słodki świat enzymów
Takao Ishikawa, Anna Karnkowska,
Joanna Lilpop, Jakub Urbański
Opracowanie merytoryczne treści zestawu:
Takao Ishikawa, Anna Karnkowska, Joanna Lilpop, Jakub Urbański
Ilustracje:
Anna Lea Chojnacka
Korekta:
Michał Mlącki
Zestaw opracowany w ramach projektu „Science of Modern Biology –
Exploratory Resources for Biology Teachers and Students” inansowanego
przez UNESCO.
Autorzy pragną serdecznie podziękować wszystkim osobom, które
przyczyniły się do powstania zestawu, w szczególności współpracownikom
Szkoły Festiwalu Nauki, Fundacji BioEdukacji oraz instytucjom
założycielskim Szkoły Festiwalu Nauki: Międzynarodowemu Instytutowi
Biologii Molekularnej i Komórkowej, Instytutowi Biochemii i Bioizyki PAN,
Instytutowi Biologii Doświadczalnej PAN, Szkole Głównej Gospodarstwa
Wiejskiego.
Osobne podziękowania należą się dyrektorowi MIBMiK, panu Profesorowi
Jackowi Kuźnickiemu.
Część pomysłów i procedur zamieszczonych w zestawie pochodzi od National
Centre for Biotechnology Education w Reading (www.ncbe.reading.ac.uk),
którym serdecznie dziękujemy za nieocenioną pomoc i wsparcie.
Niniejsze materiały podlegają licencji Creative Commons:
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 2.5 Polska.
1 4 3
Niniejsze materiały wolno kopiować i rozpowszechniać wyłącznie niekomercyjnie w celach edukacyjnych,
pod warunkiem umieszczenia na kopiach logo Funacji BioEdukacji i Szkoły Festiwalu Nauki oraz informacji
o autorach. Nie zezwala się na zmiany ani przekształcenia niniejszego skryptu. W przypadku innych
zastosowań lub zmian materiałów niezbędna jest zgoda Fundacji BioEdukacji (www.bioedukacja.org.pl).
118497857.007.png 118497857.008.png
Szkoła Festiwalu Nauki
Enzymy
Enzymy pełnią w komórkach wszystkich organizmów żywych niezwykle istotną funkcję
- działają jako biokatalizatory . Pośredniczą we wszystkich szlakach anabolicznych i katabo-
licznych, obniżając energię aktywacji reakcji biochemicznych. Większość znanych enzymów
jest białkami, lecz odkryto również cząsteczki RNA wykazujące aktywność katalityczną,
tak zwane rybozymy.
Jako katalizator enzym nie zmienia stanu równowagi reakcji chemicznej, tylko przyspie-
sza jego osiągnięcie. Reakcja przemiany substratu S w produkt P przechodzi przez stan
przejściowy. Wartość energii swobodnej stanu przejściowego jest zdecydowanie wyższa niż
energia swobodna substratu i produktu. W warunkach izjologicznych energia wewnętrz-
na układu jest na tyle niska, że nie wystarcza na pokonanie progu energetycznego stanu
przejścia. Enzym, jako katalizator obniża znacznie energię aktywacji – energię swobodną
Gibbsa oznaczaną jako ∆G. Enzymy mają niezwykle dużą siłę katalityczną - w obecności
enzymu reakcja zachodzi o kilka rzędów wielkości szybciej. Anhydraza węglanowa kata-
lizująca reakcję przeniesienia dwutlenku węgla z tkanek do krwi przyspiesza reakcję 10 7
razy!!! Cząsteczka tego enzymu jest w stanie uwodnić 10 5 cząsteczek dwutlenku węgla na
sekundę!!!
Budowa enzymów
Wiele enzymów białkowych ma bardzo złożoną strukturę. Oprócz części białkowej
- apoenzymu zbudowanego z jednego lub kilku łańcuchów polipeptydowych, występuje
w nich również niebiałkowa, trwale związana z cząsteczką enzymu grupa prostetyczna
(np. jon metalu) lub nietrwale związany koenzym (np. witamina). Cały tego typu kompleks
nazywany jest holoenzymem. Centrum aktywne enzymu, a więc rejon odpowiedzialny za
katalizowanie reakcji stanowi z reguły niewielki rejon cząsteczki enzymu.
Specyiczność substratowa
Niezwykle istotną właściwością enzymów jest ich specyiczność substratowa . Już pod
koniec XIX wieku, dla opisania specyiczności enzymów Emil Fischer zaproponował model
zamka i klucza. Zgodnie z założeniami tego modelu trójwymiarowa struktura substratu
odpowiada dokładnie trójwymiarowej strukturze wnętrza centrum aktywnego enzymu.
W późniejszych latach wykazano jednak, że tego typu, niezwykle precyzyjne dopasowa-
nie obydwu cząsteczek uniemożliwiałoby wydajne obniżenie energii aktywacji. W związku
z tym zaproponowano model indukcyjnego dopasowania, zgodnie z którym struktury
trójwymiarowe centrum aktywnego enzymu oraz substratu wykazują powinowactwo, nie
są jednak idealnie dopasowane.
Podczas łączenia się cząsteczki substratu (lub cząsteczek substratów) z centrum aktyw-
nym dochodzi do nieznacznych zmian konformacji cząsteczek, w efekcie czego powstają
naprężenia wiązań w obrębie cząsteczki, przez co obniża się energia reakcji katalitycznej.
Często porównuje się dopasowywanie struktury substratu do centrum aktywnego do
dopasowywania się kształtu rękawiczki do dłoni.
Enzymy różnią się stopniem specyiczności. Jeżeli rozpatrzymy specyiczność rozkłada-
jących wiązania peptydowe enzymów proteolitycznych zauważymy, że mimo iż enzymy
te przeprowadzają dokładnie ten sam typ reakcji, wykorzystują różne substraty. Trypsyna
hydrolizuje tylko wiązania peptydowe po karboksylowej stronie reszty lizyny lub argininy.
Trombina, jeden z enzymów odpowiedzialnych za krzepnięcie krwi, hydrolizuje tylko wiąza-
nia między resztami argniny i glicyny, podczas gdy bakteryjna subtilopeptydaza hydrolizuje
wiązania peptydowe bez względu na to, między jakimi aminokwasami występują.
Ryc. 1. Schemat
indukcyjnego dopasowania
Regulacja reakcji enzymatycznych
Oprócz miejsca wiązania substratu – centrum aktywnego – wiele enzymów ma również
centrum allosteryczne, czyli miejsce regulatorowe, do którego wiązać mogą się cząsteczki
www.sfn.edu.pl
2
118497857.009.png 118497857.010.png 118497857.001.png
Słodki świat enzymów
inhibitorów lub aktywatorów , odpowiednio hamujących, bądź indukujących aktywność
enzymu. W enzymach wchodzących w skład złożonych szlaków metabolicznych inhibitorami,
na zasadzie ujemnego sprzężenia zwrotnego, bardzo często są produkty szlaku metabolicz-
nego – nadmiar produktu danego szlaku, powoduje zahamowanie enzymów tego szlaku.
Z reguły ostateczny produkt szlaku jest inhibitorem dla enzymu katalizującego pierwszy
etap danego szlaku – dzięki temu minimalizowana jest utrata energii na syntezę pośrednich
produktów szlaku. Przykładem może być tutaj szlak syntezy izoleucyny, którego ostateczny
produkt - izoleuzyna działa jako inhibitor pierwszego enzymu szlaku – dehydratazy treoni-
nowej. Spadek stężenia izoleucyny powoduje ponowne uruchomienie reakcji.
Inhibicja enzymu może mieć charakter kompetycyjny . O tego typu oddziaływaniu
mówimy wówczas, gdy inhibitor oddziałuje z centrum aktywnym enzymu i konkuruje z
substratem. Cząsteczka inhibitora wykazuje podobieństwo struktury przestrzennej do
struktury przestrzennej substratu, wzajemny stosunek stężeń obydwu cząsteczek wpływa
na ogólne tempo przeprowadzania reakcji.
Inhibitory mogą wiązać się z cząsteczkami enzymów nieodwracalnie, prowadząc do
całkowitego ich unieczynnienia. W ten sposób działa wiele antybiotyków, między innymi
antybiotyki betalaktamowe, takie jak penicylina hamująca biosyntezę peptydoglikanu
wchodzącego w skład ściany komórkowej bakterii.
Właściwości środowiska mają wpływ na aktywność enzymów
Aktywność enzymów zależy od parametrów środowiska, takich jak temperatura, pH i
osmolarność, czyli stężenie soli. Każdy z enzymów ma optymalną temperaturę działania – dla
większości enzymów mieści się ona w granicach 35-45 o C. Wyższe temperatury powodują z
reguły trwałe unieczynnienie enzymu poprzez denaturację jego struktury – wyjątkiem są
tu enzymy niektórych archeonów i bakterii zasiedlających środowiska ekstremalne, których
enzymy osiągają optymalną aktywność w temperaturach 80-90 o . Stężenie soli i pH są na
ogół stałe w komórkach, bądź ich określonych przedziałach. Większość enzymów działa
optymalnie w pH bliskim obojętnego, chociaż na przykład niektóre enzymy trawienne
wydzielane w soku żołądkowym, lub enzymy obecne w lizosomach katalizują reakcje przy
silnie kwasowym pH rzędu 2-3.
Kinetyka reakcji enzymatycznych
Kinetykę reakcji enzymatycznych katalizowanych przez enzymy nieallosteryczne opisuje
model Michaelisa-Menten zaproponowany w 1913 roku przez Leonor Michaelis i Maud
Menten. Model ten opiera się na założeniu, że niezbędnym etapem pośrednim procesu
katalitycznego jest powstanie kompleksu enzym-substrat:
Równanie Michaelisa-Menten przedstawia się następująco:
[S]
V = Vmax ------------
[S]+Km
gdzie:
V – prędkość katalizowanej reakcji
Vmax – maksymalna prędkość katalizowanej reakcji (w warunkach optymal
nych)
[S] – stężenie substratu
Km – stała Michaelisa - oznacza stały dla danego enzymu stosunek szybkości
reakcji (k2+k3)/k1 (patrz Ryc.2.)
Przy bardzo dużych stężeniach substratu Km można pominąć, co pozwala na uproszcze-
nie równania do formy V=Vmax. W takich warunkach wszystkie cząsteczki enzymu będą
wysycone substratem i będą pracować z pełną wydajnością.
Copyright © :
118497857.002.png 118497857.003.png
Szkoła Festiwalu Nauki
Ryc. 2. Schemat reakcji
enzymatycznej
Jeżeli stężenie substratu będzie równe Km, prędkość reakcji będzie równa połowie
prędkości maksymalnej zgodnie z równaniem:
[S]
V = Vmax ------------
[S]+[S]
A więc stała Michaelisa wyznacza stężenie substratu, przy którym prędkość reakcji jest
równa połowie prędkości maksymalnej.
Zmieniając stężenie substratu przy zachowaniu pozostałych warunków reakcji można
wyznaczyć eksperymentalnie Vmax i Km.
Z aktywnością enzymów związane jest pojęcie liczby obrotów enzymu – jest to liczba
reakcji, jaką cząsteczka enzymu jest w stanie katalizować w ciągu jednej sekundy, przy
maksymalnej prędkości.
Podział enzymów
Enzymy dzieli się na sześć klas. Podstawą klasyikacji jest rodzaj katalizowanej reakcji
i rodzaj substratów.
Oksydoreduktazy – katalizują reakcje typu redoks (np. peroksydaza katalizująca rozkład
wody utlenionej).
Transferazy - katalizują przenoszenie grup funkcyjnych między cząsteczkami lub w
obrębie jednej cząsteczki (np. metylaza przenosząca grupę metylową –CH 3 )
Hydrolazy – katalizują reakcje rozpadu z udziałem wody – hydrolizę (np. amylaza hy-
drolizująca wiązania w cząsteczkach skrobii).
Liazy – katalizują reakcje rozpadu bez udziału wody (np. dekarboksylaza pirogronianowa
katalizująca rozpad pirogronianu do dwutlenku węgla i aldehydu octowego).
Ligazy – katalizują reakcje syntezy (np. ligaza faga T4 – katalizuje łączenie cząsteczek
dwuniciowego DNA)
Izomerazy – katalizują reakcje izomeryzacji (np. izomeraza fosfofruktozy, przekształca
fosfofruktozę w fosfoglukozę).
Wedle nomenklatury ustalonej przez Komisję Enzymów, każdemu scharakteryzowanemu
enzymowi nadaje się specyiczny numer katalogujący go do odpowiedniej klasy. Litery E.C.
umieszczone przed numerem enzymu oznaczają skrót Enzyme Catalogue. Na przykład
omawiane w tym zestawie doświadczalnym hydrolazy mają numer E.C. 3.2.1.N, gdzie N
jest numerem danego enzymu.
Enzymy w biotechnologii i przemyśle
Na długo zanim uczonym udało się dociec jakie cząsteczki biologiczne odpowiedzialne
są za katalizę, nie mówiąc już o wyizolowaniu ich i oczyszczeniu, ludzie wykorzystywali
www.sfn.edu.pl
118497857.004.png
Słodki świat enzymów
w życiu codziennym enzymy naturalnego pochodzenia. Wspomnieć wystarczy o produkcji
alkoholu (dehydrogenaza alkoholowa z drożdży), czy serów podpuszczkowych (podpuszczka
z żołądków bydlęcych).
Jednak dzięki dynamicznemu rozwojowi biotechnologii, w ciągu ostatnich kilkudziesięciu
lat naukowcy opanowali nie tylko metody izolacji i oczyszczania białek enzymatycznych,
ale również ich modyikowania i otrzymywania na skalę przemysłową.
Na masową skalę enzymy otrzymywane są z bakterii, po uprzednim wprowadzeniu genu
kodującego pożądany enzym do ich komórek. Hodowla bakterii jest prowadzona w tzw.
chemostacie, w którym panują stałe warunki hodowli umożliwiające ciągłe otrzymywanie
bakterii o takich samych własnościach. Zazwyczaj wprowadzany do bakterii gen kodujący
enzym jest dodatkowo opatrzony w odpowiedni promotor, znacznie zwiększający ekspre-
sję tego genu, co umożliwia nadprodukcję pożądanego enzymu. Jest to niezwykle istotne,
ponieważ dzięki takiemu zabiegowi produkowany enzym występuje w bardzo dużej prze-
wadze liczbowej w stosunku do innych białek występujących w komórce bakterii.
Każde laboratorium genetyczne korzysta z enzymów otrzymywanych na skalę prze-
mysłową – począwszy od wirusowych enzymów służących do syntezy RNA i DNA, przez
bakteryjne enzymy restrykcyjne, fosfatazy sklonowane z genomu krewetek i innych orga-
nizmów morskich, aż po zmodyikowaną peroksydazę pochodzącą z chrzanu.
Oczywiście rekombinowane enzymy wykorzystuje się nie tylko w laboratoriach – stykamy
się z nimi na codzień: w skład proszków do prania wchodzą zmodyikowane bakteryjne
enzymy proteolityczne i lipolityczne, w przemyśle serowarskim stosuje się produkowaną
przez bakterie podpuszczkę cielęcą (w wielu krajach, w tym Polsce znakomita większość
serów podpuszczkowych produkowana jest przy użyciu takiej podpuszczki), a diabetycy
korzystają z produkowanej przez bakterie ludzkiej insuliny. To zaledwie kilka przykładów,
kolejne można by mnożyć niemal w nieskończoność... Enzymy są wokół nas i nie jesteśmy
świadomi, jak wiele produktów, których używamy na co dzień, zawiera je lub powstało
właśnie dzięki nim.
W proponowanych doświadczeniach przedstawiamy trzy enzymy z klasy hydrolaz, zaan-
gażowane w metabolizm cukrowców – amylazę, laktazę i izomerazę. Są one podstawowymi
enzymami trawiennymi w przewodach pokarmowych ludzi, ale także ich odpowiedniki
przemysłowe są istotnymi narzędziami w przemyśle spożywczym.
WĘGLOWODANY
Węglowodany to jedna z czterech najważniejszych klas cząsteczek biologicznych. Wę-
glowodany, zwane też cukrowcami są związkami organicznymi składającymi się z węgla,
wodoru i tlenu. Cukrowce są to wielowodorotlenowe aldehydy bądź ketony oraz ich po-
chodne. Występują jako cukry proste oraz ich polimery: oligosacharydy i polisacharydy.
W wielu strukturach komórkowych węglowodany występują jako fragmenty cukrowe o
różnej budowie i wielkości, często w połączeniu z białkami (glikoproteiny) i lipidami (gli-
kolipidy).
Cukrowce stanowią materiał zapasowy i główne źródło energii w komórkach istot żywych,
wchodzą w skład szkieletu struktury RNA i DNA, jako elementy strukturalne budują ściany
komórkowe bakterii, roślin, grzybów oraz szkielety zewnętrzne stawonogów.
Rola cukrów w organizmie człowieka
Najważniejszą funkcją węglowodanów w organizmie człowieka jest dostarczanie ener-
gii. Po strawieniu i wchłonięciu, węglowodany w postaci glukozy są rozprowadzane przy
udziale krwi do tkanek. Tam zachodzi oddychanie, czyli utlenienie glukozy do CO 2 i H 2 O
z wytworzeniem energii, którą organizm wykorzystuje zgodnie z aktualnymi potrzebami
energetycznymi.
Niezmiernie ważne jest utrzymywanie stałego poziomu glukozy we krwi, gdyż istnieje
ciągła potrzeba zaopatrywania w glukozę wszystkich komórek ciała, zwłaszcza czerwonych
krwinek i mózgu, które nie mogą korzystać z innych źródeł energii. Poziom glukozy we krwi
ma także ścisły związek z metabolizmem tłuszczów i białek, gdyż glukoza wykorzystywana
jest również do syntezy struktur komórkowych (np. podczas ciąży i w okresie wzrostu) oraz
5
Copyright © :
118497857.005.png 118497857.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin