TOFFI SWIATECZNE.rtf

(1 KB) Pobierz

Ciasto:

50 dag mąki

2 jajka

½ szklanki cukru pudru

2 łyżki prawdziwego miodu

½ kostki margaryny

1 łyżeczka sody oczyszczonej

cukier waniliowy

Krem śmietankowy:

1 litr śmietany 36%

3 łyżki żelatyny

½ szklanki cukru pudru

Polewa:

puszka mleka skondensowanego słodzonego

płatki migdałowe

«

1 2 3 4

»

Pokaż duże

Sposób wykonania:

 

Do mąki dodać jajka, cukier puder, miód, miękką margarynę, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Każdą część upiec osobno w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 12 minut w temperaturze 180 °C. Wyjąć z formy jeszcze ciepłe ciasto. Te dwa placki upiec dzień wcześniej.

 

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać żelatynę i wymieszać.

 

Na jedną część kruchego ciasta wyłożyć krem śmietankowy i przykryć go drugą częścią ciasta.

 

Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny (należy pamiętać, aby woda nie wyparowała). Po około 15 minutach puszkę otworzyć i karmel wyłożyć na wierzch ciasta, a następnie posypać płatkami migdałów. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

 

Smacznego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin