Przepisy na dobry bimber smakowy.doc

(134 KB) Pobierz
Jako że produkcja zacieru nie wymaga takich zabiegów jak wino przepisy zostały uproszczone

Jako że produkcja zacieru nie wymaga takich zabiegów jak wino przepisy zostały uproszczone.

Jak postępujemy:

1. Należy pamiętać o zachowaniu warunków higieny
2. Na ok. dwa dni przed planowanym nastawem zacieru przygotowujemy matkę drożdżową
3. Owoce myjemy i obieramy z wszelkich ogonków, listków, kwiatków, pestek itp.
4. Miażdżymy owoce
5. Zmiażdżone owoce musimy sparzyć większą ilością przepisanej wody
6. W pozostałej wodzie rozpuszczamy cukier i dolewamy do zmiażdżonych owoców
7. Po wystudzeniu!! dodajemy wcześniej przygotowaną matkę drożdżową i pożywkę
8. Pojemnik z zacierem zamykamy rurką fermentacyjną

PAMIĘTAJCIE zacier bardzo się pieni podczas burzliwej fermentacji nie należy więc wypełniać balonu pod szyjkę!! 

Do wszystkich przepisów dodajemy drożdże!
Stosując powyższe zasady przystępujemy do produkcji oto przepisy:

Przepisy

Przepisy pochodzą z różnych źródeł autorów przepraszam jeżeli ich nie wpisałem ponieważ ich nie znam.

Wymrażanie zacieru

Wymrażanie zacieru stosowano już bardzo dawno, w browarach mrożono piwo w celu jego wzmocnienia. Browary Tyskie produkowały piwo o nazwie Koźlak które było wymrażane.

Jak wiadomo alkohol nie zamarza natomiast woda tak. Po zamrożeniu zacieru nastąpi rozdzielenie wody i alkoholu, lód należy oddzielić od alkoholu. Nie jest to jednak dobry sposób otrzymywania alkoholu. Zjawisko to można wykorzystać do zmniejszenia objętości zacieru i destylacji uzyskanego alkoholu.

Agrest

zacier 11%

zacier 17%-18%

5 kg agrestu

6 kg agrestu

6 l wody

5 l wody

1,8 kg cukru

2,8 kg cukru

3 g pożywki

4 g pożywki

Aronia

zacier 11%

zacier 13%

zacier 17%

6 kg aronii

6,5 kg aronii

7 kg aronii

6 l wody

5 l wody

4,5 l wody

1,7 kg cukru

2 kg cukru

2,8 kg cukru

3 g pożywki

4 g pożywki

4 g pożywki

Brzoskwinie

zacier 10%

zacier 12%

zacier 17%

6 kg brzoskwiń

6,5 kg brzoskwiń

6,5 kg brzoskwiń

5 l wody

4,5 l wody

3,5 l wody

1,3 kg cukru

1,7 kg cukru

2,8 kg cukru

3 g pożywki

3 g pożywki

4 g pożywki

Czereśnie

zacier 11%

zacier 17%

8 kg czereśni

7 kg czereśni

4 l wody

3 l wody

1,7 kg cukru

2,8 kg cukru

4 g pożywki

4 g pożywki

10 g kwasu cytrynowego

10 g kwasu cytrynowego

Cukier

zacier 17%

3 kg cukru

8,5 l wody

4 g pożywki

Dzika róża

zacier 9%

zacier 12%

zacier 17%

2 kg dzikiej róży

2,25 kg dzikiej róży

2,5 kg dzikiej róży

9 l wody

8,5 l wody

8 l wody

1,5 kg cukru

2 kg cukru

2,8 kg  cukru

3 g pożywki

4 g pożywki

4 g pożywki

10 g kwasu cytrynowego

10 g kwasu cytrynowego

10 g kwasu cytrynowego

Gruszki

zacier 17%

9 kg gruszek

4 l wody

2,8 kg cukru

25 g kwasu cytrynowego

Jabłka

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin