Puszyste pączki
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,5 dag (3 łyki) cukru,6 dag margaryny,2 całe jaja i 3 żółtka,szklanka mleka,5 dag drożdży,1/2 słoika powideł lub dżemu,1 łyżka octu lub spirytusu,szczypta soli,50 dag tłuszczu do smażenia,cukier puder do posypaniaDrożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, mąki i połową mleka (letniego). Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Całe jaja i żółtka ubić na parze z cukrem, dodać szczyptę soli. Do przesianej mąki dodać mleko, rozczyn, roztopiony tłuszcz, ubite jaja i ocet. Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć powideł lub dżemu, przykryć drugim krążkiem docisnąć brzegi i ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do podrośnięcia. Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule i posypać cukrem pudrem.
Pączki Kryni
- 50 dag mąki - 5 dag drożdży - 1 szklanka mleka - 2 całe jajka - 3 żołtka - 1/4 kostki margaryny - 2 łyżki wódki - 1/2 szkl. cukru Margarynę, cukier i żółtka ucierać. Dodając mąkę, drożdże oraz pozostałe produkty. Pozostawić ciasto w ciepłym aby urosło. Wykrawamy szklanką, możemy również nadziewać według gustu. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Pączki wyśmienite
Z tego przepisu wychodzi około50 pączków.Ciasto:1kg mąki1 szkl.cukru5 żółtek1 całe jajko¼ k.palmy3 łyżki oleju1 olejek migdałowy¼ - ½ litra mleka10 dkgdrożdży powidła śliwkowe Z robić rozczyn z mleka , cukru , drożdży i częścimąki (około 1 szklanki ) . Poczekać aż wyrośnie .Następnie do miski wbić jajka i żółtka , w miarę dodawać mąki oraz rozczyn , na koniec dodać olej i roztopioną palmę .Dobrze je wybić i poczekać aż wyrośnie.Ciasto musi być dośćgęste aby można było potem formować pączki.Piec na rozgrzanym tłuszczu.Ja robię z tego przepisu tradycyjne pączki oraz groszek pączkowy. To znaczy ciasto formuję tak jak na kopytka tylko że kroję prostopadle tak aby powstały kwadraty 2cm na 2 cm a z nich małe kulki . Tak samo je smażę w rozgrzanym tłuszczu \, a lukruję taką pomadką cytrynową.Pomadka cytrynowa to białko , cukier puder i sok z cytryny dobrze to utrzeć.
Przepis na pączki
kg mąki tortowej5 jaj 5 żółtekszczypta soli4 duże garści cukru0,5 kostki margaryny10 dkg drożdży0,5 mleka 2 łyżki spirytusu lub octu 10%1 cukier waniliowylitr oleju
Rozczyn: drożdże + 0,5 szklanki ciepłego mleka, łyżeczka mąki , łyżeczka cukruDokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 3 minuty (aż podwoi swą objętość ).Najpierw musimy wykonać ciasto na koniec dodamy rozczyn z drożdży.Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, sól, jaja, żółtka, rozpuszczoną margarynę szklankę mleka( ilość dolewanego mleka posłuży nam do ustalenia ścisłości ciasta) oraz spirytus lub ocet.Teraz dodamy rozczyn.Ciasto należy dokładnie wyrabiać przez ok. 15 minut aż będzie błyszczeć i nie będzie kleić się do ręki!Ciasto nie może być zbyt ścisłe ani luźne.Teraz odstawiamy ciasto w misce do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość formujemy pączki (można dodać do środka marmoladę ) wielkości kul bilardowych i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia ( podwoją wielkość ). Następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor po obu stronach.Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Pączki - przepis podstawowy
S k ł a d n i k i:
• 2,5-3 szklanki mąki• 200 ml mleka• 12 żółtek • 10 dag masła • 3 łyżki cukru• 3 łyżki oleju• 1 łyżka drożdży• 1 cukier waniliowy• 1 l oleju do smażenia • cukier puder do posypania
Rozpuść drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Dodać pół szklanki mąki, żółtka, stopione masło, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać wszystko dokładnie i wyrabiać aż w cieście powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15-20 min.
Kiedy ciasto urośnie, dodać tyle mąki, aby dało się zagnieść dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto.
Włożyć ciasto do do miski, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, po ok. 20 minutach, rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Z ciasta wycinać szklanką plastry.
Wlać do rondla olej i podgrzać. Pączki smażyć na niezbyt gorącym oleju, ponieważ szybko się spieką, a w środku będą niedopieczone. Jeżeli w czasie smażenia olej za bardzo się rozgrzeje, zdjąć na chwilę rondel z ognia. pączki smażyć po 12-15 minut każdą porcję na złotobrązowo.
Pączki
Wykonanie:60 dag (3 szklanki) mąki, 6 żółtek, 8 dag (4 łyżki) cukru, 10 dag masła, 6 dag drożdży 2 szklanki mleka, 1 łyżka rumu lub innego alkoholu, 1 łyżeczka soli, skórka z cytryny, marmolada, powidła lub konfitury, cukier puder do posypania, 50 dag tłuszczu do smażenia
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać czubatą łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Tłuszcz roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać utarte żółtka, wyrośnięte drożdże, mleko i sól. Wyrabiać ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i ponownie ciasto wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte wykładać porcjami na stolnicę, lekko rozpłaszczyć ręką i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć powideł lub dżemu, przykryć drugim krążkiem docisnąć brzegi i ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do podrośnięcia. Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule i posypać cukrem pudrem.
tkjc