kombiwar .doc

(26 KB) Pobierz

Przepisy do kombiwara

 

Karp pieczony na ruszcie
(karp,olej,sól,kminek)
Oczyszczonego karpia posmarowac olejem, pozypać kminkiem i pozostawić na
kilka minut. Nastepnie położyć na ruszt. Piec w temp. 250 stopni 25 minut.

Ryba w całości pieczona w folii aluminiowej
(ryba, cytryna, cebula, seler, marchew, pietruszka, woda, masło lub
margaryna, sól)
Oczyszczoną rybę położyć na dość dużym kawałku folii, posolić. Do środka ryby
włożyć cebulę pokrojoną w plastry, kilka plastrów selera, startą marchew i
pietruszkę. Wlać kilka łyżeczek od herbaty wody, a następnie włożyć kawałek
masła lub margaryny. Całość polać sokiem z cytryny.Owinąć dokładnie folią. Na
dno kombiwara nalać ok. 2 szklanek wody.Piec w temp. 220 stopni przez ok. 20
min.

Filety z ryb na ryszcie.
(filety, sól, olej)
Zamrożone filety posolić, posmarować olejem. Położyć na ruszcie. Piec w temp.
250 stopni przez ok. 25 minut.

Wieprzowe kotlety z pieczarkami w folii
(3 szt. kotletów, masło, pieczarki)
Kotlety rozbić, posolić i położyć na osobnych kawałkach folii. Na każdy
kotlet położyć kawałek masła i pokrojone, surowe pieczarki. Owinąć szczelnie
folią i położyć na ruszt. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 25 minut.

Kotlety mielone
(mięso mielone, jajko, sól, przyprawy, tarta bułka - masa ogólna ok. 300 g)
Mielone mięso należy wymieszać z pozostałymi składnikami, zagęszczając masę
tartą bułką. Uformować kotlety i piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 min.

Pieczeń rzymska.
(mięso mielone [wieprzowe, wołowe], czosnek, tarta bułka, jajko, sól,
przyprawy, cebula - masa ogólna ok 1000g)
Mielone mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną cebulą, tartym czosnkiem.
Posolić, doprawić do smaku i zagęścić tartą bułką. Uformować masę w kształt
szyszki i połozyć na kawałku folii aluminiowej, uprzednio posmarowanej
olejem. Wlać na dno kombiwara 50 ml zimnej wody. Piec w temp. 220 stopni
przez ok. 15 minut.

Zmrożone frytki ziemniaczane
(ok.300 g)
Frytki wysypać na siatkę i piec na dolnym ruszcie bez tłuszczu w temp. 240
stopni przez ok. 15 min.

Kołacz owocowy z kruchego ciasta
(ciasto:125 g mąki, 1 jajko, 560 g cukru, 50 g tłuszczu, 10 g proszku do
pieczenia, owoce
posypka: 30 g masła, 40 g mąki, 30 g cukru pudru)
Wyrobić ciasto w misce, obłożyć owocami (świeżymi lub odsączonymi z kompotu),
posypać posypką i piec w temp. 200 stopni przez ok. 35 minut na ruszcie
wysokim.

Babka piaskowa
(300 g mąki, 1 żółtko, 250 g cukru, 88 g tłuszczu, 4 jajka, 22 g proszku do
pieczenia, 175 ml wody)
Masę wymieszać i roztrzepać mikserem. Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy.
Piec w temp. 200 stopni przez 45 minut w formie blaszanej w średnicy 250 mm i
wysokości 90 mm na ruszcie niskim.

Jajka na wodzie.
(jajka, sól, woda)
Jajka wbić, każde osobno do oddzielnych filiżanek, dodać sól do smaku i zalać
dwiema łyżkami wody, tak aby żółtko znajdowało się pod wodą. Piec w temp. 250
stopni przez 9-10 minut na ruszcie niskim.

Pieczone ziemniaki.
(umyte, jednakowej wielkości ziemniaki w mundurkach)
Nadkroić ziemniaki i w powstałe szczeliny włożyć kawałki masła lub słoniny.
Piec bez folii w temp. 250 stopni przez ok. 30 min na ruszcie niskim.

Steki wołowe na czosnku
(1,5 kg wołowiny bez kości, mielony pieprz, 2 ząbki utartego czosnku)
Wymieszać pieprz z czosnkiem i tak przygotowana mieszanką smarujemy
obustronnie steki. Pozostawić na 2 godziny w temp. pokojowej. Położyć na
ruszcie niskim i piec w tem. 200 stopni przez 20 - 40 minut.

Orientacyjne temp. i czasy obróbki:
Kurczak cały - 200 stopni, 150 min (1679 g)
kotlety wieprzowe - 220 stopni, 10 - 20 min (373 g)
udka kurczaka - 220 stopni, 30 min (8 porcji)
ryba - 250 stopni, 25 min (10 porcji)
krewetki - 250 stopni, 10 min (3737 g)
ciasto z owocami - 200 stopni, 35 min (520 g)
babka drożdżowa - 200 stopni, 45 min (656 g)
ziemniaki - 250 stopni, 30 min (373 g)
rozmrażanie potraw - 170 stopni (w zalezności od ilości)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin