Przepisy do kombiwara
Karp pieczony na ruszcie (karp,olej,sól,kminek) Oczyszczonego karpia posmarowac olejem, pozypać kminkiem i pozostawić na kilka minut. Nastepnie położyć na ruszt. Piec w temp. 250 stopni 25 minut. Ryba w całości pieczona w folii aluminiowej (ryba, cytryna, cebula, seler, marchew, pietruszka, woda, masło lub margaryna, sól) Oczyszczoną rybę położyć na dość dużym kawałku folii, posolić. Do środka ryby włożyć cebulę pokrojoną w plastry, kilka plastrów selera, startą marchew i pietruszkę. Wlać kilka łyżeczek od herbaty wody, a następnie włożyć kawałek masła lub margaryny. Całość polać sokiem z cytryny.Owinąć dokładnie folią. Na dno kombiwara nalać ok. 2 szklanek wody.Piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 min. Filety z ryb na ryszcie. (filety, sól, olej) Zamrożone filety posolić, posmarować olejem. Położyć na ruszcie. Piec w temp. 250 stopni przez ok. 25 minut. Wieprzowe kotlety z pieczarkami w folii (3 szt. kotletów, masło, pieczarki) Kotlety rozbić, posolić i położyć na osobnych kawałkach folii. Na każdy kotlet położyć kawałek masła i pokrojone, surowe pieczarki. Owinąć szczelnie folią i położyć na ruszt. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 25 minut. Kotlety mielone (mięso mielone, jajko, sól, przyprawy, tarta bułka - masa ogólna ok. 300 g) Mielone mięso należy wymieszać z pozostałymi składnikami, zagęszczając masę tartą bułką. Uformować kotlety i piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 min. Pieczeń rzymska. (mięso mielone [wieprzowe, wołowe], czosnek, tarta bułka, jajko, sól, przyprawy, cebula - masa ogólna ok 1000g) Mielone mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną cebulą, tartym czosnkiem. Posolić, doprawić do smaku i zagęścić tartą bułką. Uformować masę w kształt szyszki i połozyć na kawałku folii aluminiowej, uprzednio posmarowanej olejem. Wlać na dno kombiwara 50 ml zimnej wody. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 15 minut. Zmrożone frytki ziemniaczane (ok.300 g) Frytki wysypać na siatkę i piec na dolnym ruszcie bez tłuszczu w temp. 240 stopni przez ok. 15 min. Kołacz owocowy z kruchego ciasta (ciasto:125 g mąki, 1 jajko, 560 g cukru, 50 g tłuszczu, 10 g proszku do pieczenia, owoce posypka: 30 g masła, 40 g mąki, 30 g cukru pudru) Wyrobić ciasto w misce, obłożyć owocami (świeżymi lub odsączonymi z kompotu), posypać posypką i piec w temp. 200 stopni przez ok. 35 minut na ruszcie wysokim. Babka piaskowa (300 g mąki, 1 żółtko, 250 g cukru, 88 g tłuszczu, 4 jajka, 22 g proszku do pieczenia, 175 ml wody) Masę wymieszać i roztrzepać mikserem. Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temp. 200 stopni przez 45 minut w formie blaszanej w średnicy 250 mm i wysokości 90 mm na ruszcie niskim. Jajka na wodzie. (jajka, sól, woda) Jajka wbić, każde osobno do oddzielnych filiżanek, dodać sól do smaku i zalać dwiema łyżkami wody, tak aby żółtko znajdowało się pod wodą. Piec w temp. 250 stopni przez 9-10 minut na ruszcie niskim. Pieczone ziemniaki. (umyte, jednakowej wielkości ziemniaki w mundurkach) Nadkroić ziemniaki i w powstałe szczeliny włożyć kawałki masła lub słoniny. Piec bez folii w temp. 250 stopni przez ok. 30 min na ruszcie niskim. Steki wołowe na czosnku (1,5 kg wołowiny bez kości, mielony pieprz, 2 ząbki utartego czosnku) Wymieszać pieprz z czosnkiem i tak przygotowana mieszanką smarujemy obustronnie steki. Pozostawić na 2 godziny w temp. pokojowej. Położyć na ruszcie niskim i piec w tem. 200 stopni przez 20 - 40 minut. Orientacyjne temp. i czasy obróbki: Kurczak cały - 200 stopni, 150 min (1679 g) kotlety wieprzowe - 220 stopni, 10 - 20 min (373 g) udka kurczaka - 220 stopni, 30 min (8 porcji) ryba - 250 stopni, 25 min (10 porcji) krewetki - 250 stopni, 10 min (3737 g) ciasto z owocami - 200 stopni, 35 min (520 g) babka drożdżowa - 200 stopni, 45 min (656 g) ziemniaki - 250 stopni, 30 min (373 g) rozmrażanie potraw - 170 stopni (w zalezności od ilości)
Darko60