wszystkie wykłady biologia.doc

(506 KB) Pobierz

BIOLOGIA – WYKŁAD 28 X 2009

 

Choroby krajów rozwijających się:

Infekcyjne: gruźlica, trąd, cholera, żółta febra, dżuma, czerwonka

Inwazyjne pasożytnicze:

Malaria=zimnica wyw. przez różne gat. plasmodium, schistosomozy, leiszmaniozy, amebozy, filariozy, glistnica, włosogłówczyca, ankylostomoza, tasiemczyce

(trzeba znać nazwy drobnoustrojów wywołujących!)

 

MEDYCYNA – nauka obejmująca całość wiedzy o zdrowiu i chorobach człowieka oraz o sztuce leczenia chorych i zapobiegania chorobom.

Choroby pasożytnicze to przede wszystkich choroby krajów rozwijających się, ale ze względu na podróżowanie mogą być obecne również  u nas.

Pasożyt – współbiesiadnik albo darmozjad. Może nim być zarówno org. zwierzęcy (pierwotniaki, płazińce, niecienie, mięczaki, stawonogi). Może to być także grzyb.

W zależności od przyjętego kryterium wyróżniamy:

  • Pasożyta bezwzględnego u którego pasożytnictwo jest konieczne do zakończenia okresu lub okresów rozwoju osobniczego, np. zarodziec, bruzdogłowiec czy włosień
  • Pasożyta względnego (przygodnego) który może rozwijać się bez styczności z żywicielem np. węgorek jelitowy

Ø                   Pasożyt stały – taki który prowadzi pasożytniczy tryb życia w ciągu całego rozwoju osobniczego np. świdrowiec albo włosień

Ø                   Pasożyt okresowy – taki który prowadzi ten tryb życia w pewnym okresie rozwoju osobniczego np. tęgoryjec

Ø                   Pasożyt czasowy – taki który styka się z żywicielem jednorazowo lub wielokrotnie na krótko np. pijawka, pchła, komar

  • Pasożyt monokseniczny – związany  z jednym gat. żywiciela np. rzęsistek, owsik, wesz
  • Pasożyt polikseniczny – związany z wieloma gatunkami np. toksoplazma albo włosień

v                  Pasożyt kosmopolityczny – taki, który występuje na całej kuli ziemskiej np. włosień, glista, lamblia

v                  Pasożyt endemiczny – taki, który na określonym obszarze występuje np. zarodziec

ü                   Pasożyt zewnętrzny – występuje na powierzchni skóry

ü                   Pasożyt wewnętrzny występuje wew. organizmu żywiciela – komórkowy np. toksoplazma, pozakomórkowy np. loa

Część pasożytów wewnętrznych np. glista czy tęgoryjec przed ostatecznym osiedleniem się wędruje w organizmie żywiciela (inaczej migruje) przechodząc pełne etapy rozwoju.

Pasożytnictwo :

  1. Interakcja antagonistyczna międzygatunkowa w której osobniki populacji jednego gatunku (pasożyt) wykorzystują osobniki innego gatunku (żywiciel) jako źródło pokarmu, często jako środowisko życia, wyrządzając tej populacji szkodę
  2. Bliski, stały związek metaboliczno-ekologiczny dwóch organizmów o charakterze eksploatacyjnym. Pasożytem jest więc organizm, który bezpośrednio lub pośrednio metabolicznie uzależniony jest od żywiciela. Uzależnienie to dotyczy nie tylko czynników pokarmowych, ale również bodźców rozwojowych, enzymów trawiennych, regulacji dojrzewania, a nawet mitozy. Stopień tego uzależnienia jest różny, jest najniższy w przypadku zwierząt wolnożyjących i stuprocentowy w przypadku np. tasiemca. Uzależnienie przejawia się już w momencie inwazji, np. wniknięcie przez skórę larw przywry krwi uwarunkowane jest obecnością odpowiednich kwasów tłuszczowych. Jest to tzw. triger czyli czynnik spustowy warunkujący zaistnienie pasożytnictwa.
  3. Interakcja powodująca uzależnienie się od co najmniej jednego genu żywiciela. Im bardziej swoisty pasożyt dla danego żywiciela, tym bardziej jest od niego uzależniony.

 

Żywiciel, w którym pasożyt rozmnaża się płciowo, jest żywicielem ostatecznym np. człowiek dla bruzdogłowca.

W przeciwnym przypadku mówimy o żywicielach pośrednich. Żywicieli pośrednich może być kilku.

Podziału tego nie można stosować dla pasożytów, które nie rozmnażają się płciowo, np. świdrowca.

Żywiciel główny – gatunek w danych warunkach środowiska, którego populacji ekstensywność (częstość zarażenia) jak i intensywność (liczebność populacji pasożyta w zarażonym osobniku) jest dla danego pasożyta największa. Jeżeli cechuje to żywiciela w warunkach biocenotycznych, to mówimy o żywicielu właściwym.

Żywiciel uboczny charakteryzuje się inwazją o mniejszej ekstensywności i intensywności inwazji.

Żywiciel sporadyczny = przypadkowy to organizm który tylko w wyjątkowych warunkach ulega zarażeniu pasożytem.

 

Źródłami zakażenia dla innych są nosiciele i ludzie chorzy, którzy zarażeni są określonym wirusem, bakterią, grzybem, pierwotniakiem lub ???

Nosiciel to osoba u której przebieg choroby jest bezobjawowy a także osoba u której nosicielstwo poprzedza wystąpienie objawów czyli jest ona w okresie wylęgania lub utrzymuje się [nosicielstwo] po jej zakończeniu, czyli osoba jest w okresie zdrowienia.

 

Drogi zarażenia:

  • Inhalacyjna (wziewna) – może być powietrzno-kropelkowa albo powietrzno-pyłowa
  • Pokarmowa
  • Płciowa = seksualna
  • Przez uszkodzoną błonę śluzową lub skórę

Wrota zakażenia:

  • Jamy nosa
  • Jama ustna
  • Ujście zewnętrzne cewki moczowej
  • Pochwa
  • Odbyt
  • Kaniule żylne czyli welfrony

 

Transmisja pasożyta:

  • Międzyosobnicza – obejmująca kolejno uwalnianie z ustroju żywiciela jego rozmnażanie lub przeżywanie w środowisku zewnętrznym przenoszenie i penetracja w nowym żywicielu; na drodze człowiek-środ-człowiek, człowiek-zwierzę-człowiek, zwierzę-środ-człowiek. Może to być transmisja przez kontakt bezpośredni – człowiek-człowiek, matka-płód, samozarażenie
  • Wewnątrzosobnicza – w zależności od czynnika etiologicznego mówimy o wirusogemii, bakteriemii, parazytemii

Na świecie jest więcej pasożytów niż organizmów wolnożyjących. Organizmy nie będące pasożytami są zazwyczaj żywicielami. Człowiek jest żywicielem ponad 100 gatunków pasożytów i 100 gatunków grzybów. Sami przyczyniamy się do zwiększenia liczby pasożytów i grzybów. Pierwsze zapiski o pasożytach są z XVI wieku p.n.e.

Dane epidemiologiczne przedstawione przez WHO wskazują, że znaczna część ludzi jest zarażona pasożytami, co w połączeniu z niedostatkami żywności jest główną przyczyną zgonów ludzi.

W pewnych obszarach geograficznych tj. Afryka, Ameryka Południowa i południowo-wschodnia Azja częstość inwazji pasożytami jest bardzo wysoka i osoby tam żyjące są żywicielami co najmniej jednego z pasożytów. Związane to jest z szeregiem czynników tj. ekologiczne, socjologiczno-ekonomiczne, czy zachowań ludzkich, np. na Filipinach ludzie uważają zarażenie glistą za coś nieodłącznego i niezbędnego do rozwoju dziecka. Tam 90% populacji jest zarażone glistą.

Przeciętnie u dziecka pasożytuje 50 samic glist. Jedna samica wytwarza dziennie 240 000 jaj. Jajo ma grubą otoczkę. Jest ono oporne na wysychanie, na urazy mechaniczne, a w glebie która jest naturalnym rezerwuarem jaj mogą przetrwać 2 lata i być zdolne do zarażenia. Jaja te mogą się rozwijać w 10-procentowej formalinie, może przetrwać w wodzie morskiej o dużym zasoleniu.

 

Dane epidemiologiczne (na świecie):

  • Zarodźce – 2500 mln
  • Rzęsistek pochwowy – 2000 mln
  • Toxoplasma gondii – 1500 mln
  • Glista ludzka – 1400 mln
  • Tęgoryjec dwunastnicy – 900 mln
  • Włosogłówka – 900 mln
  • Pełzaki – 500 mln
  • Schistosoma spp. – 250 mln
  • Lamblia jelitowa – 200 mln
  • Filariosis – 200 mln
  • Świdrowce – 150 mln
  • Węgorek jelitowy – 100 mln

 

Nowa ustawa o chorobach zakaźnych i zakażeniach (od 1.01.2009)

Jest 6 chorób które podlegają zgłaszaniu do SANEPIDu:

  • Bąblowica i wągrzyca
  • Giardoza
  • Kryptosporydioza
  • Toksoplazmoza wrodzona
  • Włośnica
  • Zimnica

Dane oficjalne epidemiologiczne w Polsce 2006, 2007

Teniozy w Polsce:

Zapadalność 0,41; 0,35 / 100 000 przede wszystkim pomorskie

Tasiemiec nieuzbrojony taenia saginata 68,8%

Bąblowica w Polsce:

Zapadalność 0,17; 0,11 / 100 000 przede wszystkim podlaskie

Włośnica w Polsce:

Zapadalność 0,34; 0,77 / 100 000 przede wszystkim wielkopolskie

Najczęściej mięso dzika!

Pełzakowica w Polsce:

Zapadalność 0,055; 0,05 / 100 000 przede wszystkim wielkopolskie

Zimnica [malaria] w Polsce:

Zapadalność 0,05; 0,03 / 100 000

Zachorowania głównie po powrocie z Afryki, także z Azji i Australii z Oceanią. Jest około 2-3 zgon z powodu malarii w Polsce.

Inne parazytozy w Polsce:

  • Świerzb – zapadalność 29,1; 30,1 / 100 000
  • Toksoplazma – zapadalność 1,92; 1,97 / 100 000
  • Lamblioza – zapadalność 7,7; 7,9 / 100 000

Są to dane oficjalne.

 

Najczęstsze parazytozy u dzieci w Polsce: owsica, lamblioza, włosogłówczyca, pełzakowica, glistnica.

Wśród dwudziestu chorób jelitowych o największej śmiertelności na świecie są cztery parazytozy: pełzakowica, lamblioza, glistnica i tęgoryjczyca.

Pasożyty kosmopolityczne-jelitowe:

  • Blastocystis hominis
  • Cyclospora sp.
  • Cryptosporidium parvum
  • Dientamoeba fragilis
  • Pełzak czerwonki
  • Lamblia jelitowa
  • Isospora belli
  • Microsporidia
  • Glista ludzka
  • Owsik ludzki
  • Tęgoryjec dwunastnicy
  • Węgorek jelitowy
  • Włosogłówka

 

Grzybice:

  • Dermatomykozy – 11,6; 11,2 / 100 000
  • Kandydozy – 1,52; 2,08 / 100 000
  • Inne – 4,7; 4,7 / 100 000

W ostatnich latach nastąpił wzrost wskaźników zakażeń grzybami pacjentów oddziałów zabiegowych. W ciągu 10 lat wzrost jest od 3 do 5 razy.

  • Położnictwo – 0,2 / 1000
  • Ginekologia – 1,3
  • Chirurgia – 5,8
  • Onkologia –  15,2
  • OIOM – 16,1

 

Grzybice układu trawiennego:

To są badania pobierane w trakcie endoskopii.

  • Jama ustna 10,0-96,0%
  • Przełyk 48,3-60,0%
  • Żołądek 51,7-60,0%
  • Dwunastnica 5,2-26,1%
  • Jelito grube 30,1-44,4%
  • Odbytnica 38,3-52,4%

Wniosek: grzyby nie lubią środowiska zasadowego.

Ocena mykologiczna przetworów mlecznych:

  • Jogurty 13,1%
  • Ser biały 87,9%
  • Serki homogenizowane 35,2%
  • Śmietana 95,7%
  • Kefir 60,0%
  • Maślanka 25,0%

 

Grzyby kochają cukry, więc najbezpieczniejszy jest jogurt naturalny.

Często mamy do czynienia z inwazjami wieloogniskowymi.

 

W kontakcie z pasożytem bądź z grzybem jest kilka możliwości:

  • Brak inwazji
  • Inwazja bez zakończenia cyklu rozwojowego; zakażenie jednoogniskowe; choroba wówczas może być łagodna np. zapalenie skóry wywołane przez postacie rozwojowe schistosoma (przywra krwi); choroba może mieć również przebieg ciężki kończący się zgonem np. przy zarażeniu allisacis bądź przy zarażeniu glistą psią lub kocią
  • Inwazja z zakończeniem cyklu rozwojowego; może być bezobjawowa lub objawowa; nasilenie objawów zależy od zjadliwości szczepu, stanu immunologicznego żywiciela; zakażenie może być wieloogniskowe lub uogólnione

Istnieje wiele czynników sprzyjających zarażeniu pasożytami lub grzybami. Są to takie czynniki jak: zaburzenia odporności (wrodzone bądź nabyte), zaburzenia funkcjonowania gruczołów dokrewnych, rozległe rany, uzależnienia.

Czynniki ekologiczne sprzyjające zarażeniom pasożytami:

  1. Hodowla zwierząt i kontakt ze zwierzętami
  2. Rozwój zasobów wodnych
  3. Przegęszczenie populacji i migracje ludności
  4. Behawior człowieka
  5. Zwyczaje kulinarne
  6. Medycyna ludowa i współczesna

 

Ad. 1. Zoolodzy, dla których rezerwuarowymi żywicielami są zwierzęta domowe, stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia człowieka, szczególnie dla mieszkańców wsi, hodowców zwierząt, weterynarzy i wynikać mogą z bezpośredniego kontaktu ze zwierzętami lub ich odchodami. Niebezpieczeństwo zarażenia wynika również z odławiania dzikich zwierząt, z istnienia ogrodów zoologicznych, utrzymywania naturalnych parków narodowych, z prowadzenia olbrzymich hodowli, np. 2 mln kur. W nich istnieje możliwość zarażania zwierząt pasożytami, którymi w warunkach naturalnych nie mogłyby się zarazić. Przykładem są zarażenia włośniem u ludzi po zjedzeniu mięsa krowy.

Ad 2. Budowanie sztucznych zbiorników, tam, kanałów czy systemów nawadniających wzmaga szerzenie się chorób, których krążenie związane jest z wodą np. schitosomozy, onkocerkozy czy malarii. Istotne może być również skażenie termiczne wód, do którego dochodzi w wyniku zrzutów wody przemysłowej np. z elektrociepłowni (Ślesin). Dochodzi do wyginięcia organizmów przyzwyczajonych do życia w wodzie zimnej a namnażają się termofilne pełzaki, które mogą wywoływać choroby ośrodkowego układu nerwowego.

Ad. 4. Zależy od wieku, rozwoju psychicznego, od uwarunkowań socjalno-kulturowych. Przykładem może być schistosomoza, która związana jest z zanieczyszczaniem przez ludzi swoimi odchodami wody. Ponadto, ścieki często odprowadzane są też do rzek. Dzieci bawiące się w rzece, rybacy, rolnicy są narażeni na zarażenie tą przywrą krwi.

Np. w Libanie do garbowania skóry dodaje się kału psa. Może dojść do zarażenia tasiemcem bąblowcowym. Wągrzyca szerzy się także dzięki ludziom, którzy zanieczyszczają środowisko kałem zawierającym jaja tasiemca, a także hodują świnie w niehigienicznych warunkach. Kiedy te czynniki nakładają się ze zwyczajem spożywania surowej wieprzowiny, wtedy łatwo szerzy się inwazja tasiemcem uzbrojonym. Człowiek przyczynia się również do szerzenia jaj tasiemca nieuzbrojonego, szczególnie w obszarach wiejskich i wszędzie tam, gdzie toalety są nieodpowiednio lub nieużywane. Podobnie stosowanie ścieków do nawożenia pastwisk sprawia, że szerzy się cysticerkoza u bydła. Niektóre praktyki religijne zapobiegają lub sprzyjają szerzeniu się chorób pasożytniczych. Żydzi i muzułmanie nie spożywają mięsa wieprzowego, wobec tego włośnica i tasiemczyca wywołana przez tasiemca uzbrojonego u nich nie występuje. W krajach islamskich nakazem religijnym jest podmycie się po oddaniu moczu czy kału – może to sprzyjać szerzeniu się przywry krwi (schistosoma). Hindusi wędrują do miejsc świętych i aby uzyskać całkowite rozgrzeszenie, muszą zażyć kąpieli w rzece – to może sprzyjać szerzeniu się brankokulozy.

Ad. 5. Rozwój przemysłu spożywczego też sprzyja szerzeniu się pasożytów. Anisakoza (rozwój chłodnictwa). Pokarm może być czysty lub zanieczyszczony w trakcie przygotowywania. Peklowanie, wędzenie powodowało zabijanie pasożytów. Nowoczesne technologie sprzyjają rozwojowi pasożytów. W tatarku najgroźniejsze jest jajeczko!

Stadia inwazyjne zanieczyszczające pożywienie:

  • Tasiemiec bąblowcowy
  • Glista ludzka
  • Włosogłówka
  • ...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin