Kawa po francusku.doc

(21 KB) Pobierz
Kawa po francusku

Kawa po francusku

Kawę po francusku najlepiej zaparzyć z kawy: Arabica Ngozi z Burundi, Arabica Djimmah z Etiopii, Arabica San Juan Antiqua z Gwatemali, Arabica Plantationa A, Arabica Monsoon Malabar z Indii, Arabica Blue Mountain z Jamajki, Excelso i Arabica Supremo z Kolumbii, Arabica Torquino Lavado z Kuby, Arabica Maragogype Barranca Honda z Meksyku, Arabica Koban z Nowej Gwinei, Arabica Fine Quality z Tanzanii Zaparzacz do przyrządzania Kawy po francusku to dość powszechny w Polsce dzbanek w kształcie cylindra wyposażony w ściśle przylegające do brzegów sitko. Do dzbanka wsypuje się kawę i zalewa wrzątkiem. Ważne jest by pamiętać, że temperatura wody nie powinna być wyższa niż 95 C. Następnie do cylindra wkładamy ściśle dopasowane sitko i po upływie 3 minut dociskamy fusy do dna dzbanka. Niedobrze jest używać do tego siły, najlepiej położyć rękę na tłoku i posługując się naturalnym ciężarem dłoni powoli docisnąć sitko. Tak przyrządzona kawa jest mocna, pełna smakowo i aromatyczna. Urządzenie jest poręczne i łatwe w obsłudze.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin