Składniki:
Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki soku pomarańczowego z kartonu Masa pomarańczowa: 4 szklanki soku pomarańczowego z kartonu ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe Masa śmietankowa: 1 łyżka żelatyny ½ szklanki mleka ½ litra śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć sokiem pomarańczowym.
3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmącić budynie i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mleko z żelatyną i wyłożyć na masę pomarańczową.
Całość polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
gorczak1