Sezamowiec(2).doc

(93 KB) Pobierz
Sezamowiec

Sezamowiec

sezamowiec

Składniki na ciasto kruche:

·         3 szklanki mąki pszennej

·         1/4 szklanki cukru pudru

·         250 g masła/margaryny

·         5 żółtek

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 łyżki śmietany

Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.

Masa sezamowa:

·         1 szklanka sezamu (z czubem)

·         1/4 szklanki cukru

·         40 g masła/margaryny

·         2 łyżki miodu

Wszystkie składniki przesmażyć.

Masa kokosowa:

·         2/3 szklanki cukru

·         200 g wiórków kokosowych

·         5 białek

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.

Masa z chałwy:

·         1/2 szklanki cukru

·         150 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej

·         125 g miękkiego masła/margaryny 

Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.

Ponadto:

·         1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki, powidła śliwkowe

Wykonanie:

Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze

180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.

Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki. 

Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Gotowe :). Najlepsze na drugi dzień.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin