PRZEKŁADANIEC BAKALIOWO - BUDYNIOWY
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru , 200 g posiekanych orzechów włoskich100 g rodzynków , 100 g wiórków kokosowych8 białek , 3 żółtka1 łyżka mąki pszennej , 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 puszka brzoskwiń (850 g) , 250 g masła 5 żółtek , 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru3 łyżki cukru , 1 łyżka mąki pszennej
Ponadto:
2 opakowania delicji1 opakowanie galaretki pomarańczowejspirytus rozcięńczony z kawą do nasączenia delicji (można to zastąpić ciemnym piwem)papier do pieczenia
Wykonanie : Ciasto : Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21 x 37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Drugi placek upiec w ten sam sposób.Masa budyniowa: Budynie , mąkę, żółtka i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki wody. Syrop z brzoskwiń zagotować, wlać do niego budyń, chwilę gotować. Margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń.Przekładaniec budyniowy:Połową masy posmarować jeden płat ciasta. Na wierzchu ułożyć delicje namoczone w spirytusie lub piwie. Wylać pozostały krem, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalać całość tężejącą galaretką, przyrządzoną według przepisu na opakowaniu
Ewcia52