Kartoflanka z zacierkami.rtf

(2 KB) Pobierz

 

 

 

ęłęó

                                       Kartoflanka z zacierkami

 

 

 

 

ęłęóSKLADNIKI:

Składniki

·         ZUPA:

·         40 dag ziemniaków

·         5 dag słoniny

·         1-2 ząbki czosnku

·         1 cebula

·         3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe

·         5 ziarenek ziela angielskiego,1 listek laurowy

·         2 łyżki natki pietruszki

·         sól,pieprz

·         ZACIERKI:

·         2/3 szklanki mąki

·         jajko

·         sól


 

ETAPY PRZYGOTOWANIA:1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Wlać 1,5 l wody, dodać vegetę, ziele angielskie, listek laurowy, sól i gotować 30 min.
2. Przygotować zacierki: mąkę, jajko, sól i 2-3 łyżki wody wymieszać w małej misce, po czym zagnieść twarde ciasto. Skubać małe kawałki ciasta i formować w rękach podłużne wałeczki.
3. Zacierki dodać do zupy, kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, i gotować 5 min.
4. Słoninę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę i czosnek obrać, posiekać dodać do słoniny i zrumienić, a następnie połączyć z zupą. Doprawić solą i pieprzem.
5. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin