Papaja – owoc aniołów
Ten egzotyczny owoc, choć wielu osobom mało znany kryje w sobie moc dobroczynnych właściwości. Nic więc dziwnego, że zwany jest „owocem aniołów”.
Jak rozpoznać papaję?
Papaja to kulisty lub przypominający kształtem gruszkę owoc o pomarańczowym, czasem zielonkawym kolorze i żółtym lub różowym miąższu. Owoce te mają czarne, okrągłe nasiona, są one jadalne, choć lekko gorzkawe. Papaja pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie od dawna czczona była przez Indian. Dzięki Hiszpańskim i Portugalskim odkrywcom papaja powędrowała do wielu innych krajów, w tym: Indii, Filipin i części Afryki. W 20 wieku owoce te zostały sprowadzone do Stanów Zjednoczonych i były uprawiane na Hawajach. Obecnie największym z handlowych producentów papai są Stany Zjednoczone i Meksyk.
Jak wybierać?
Również w naszym kraju papaja stała się coraz bardziej popularna, choć niestety jej cena zniechęca do częstego spożywania. Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup tego owocu starajmy się wybierać te wyraźnie pomarańczowe, podchodzące pod kolor czerwony, dobrze też byłoby, aby owoce były lekko miękkie - Badania przeprowadzone w Uniwersytecie w Innsbrucku w Austrii wskazują, że owoce dojrzałe charakteryzują się zwiększonym poziomem przeciwutleniaczy. Kilka ciemnych punktów na skórce papai nie wpłynie na jej smak, unikać jednak należy owoców z siniakami. Dojrzała papaja powinna być przechowywana w lodówce i zjedzona w ciągu jednego lub dwóch dni. Jeżeli zdarzy nam się kupić owoc niedojrzały i twardy można umieścić go w papierowej torebce, czekając, aż uzyska pełnie swojej smakowitości.
Papaja w liczbach
Owoc ten zawiera w 100 g:
* 41 kcal,
* 0,1 g tłuszczu,
* 0,6 g białka,
* 11,1 g węglowodanów,
* 1,9 g błonnika pokarmowego.
Papaja jest doskonałym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego i potasu. Ponadto, zawiera moc witaminy E, witaminy A i witaminy K.
By wspomóc trawienie i przedłużyć młodość…
Papaja jest niezwykle bogatym źródłem enzymów proteolitycznych. Są to substancje chemiczne, które umożliwiają trawienie białek. Mowa tu konkretnie o papainie, która sprawia, że owoc ten pomaga naszemu organizmowi w trawieniu posiłków białkowych.
Wielu ekspertów, takich jak dr Lytton-Bernard, twierdzi, że właśnie temu enzymowi papaja zawdzięcza odmładzające działanie, szczególnie w zakresie zwalczania przedwczesnego starzenia się. Teoria ta jest łatwa do wyjaśnienia – jeżeli lepiej trawimy łatwiej dostępne są dla naszego organizmu wszystkie składniki .
Ochrona przed rakiem
Dr Nam Dang z Uniwersytetu Florydzkiego i wsp. wykazali, że wyciąg z liści papai wzmaga produkcję cząsteczek sygnałowych – cytokin typu Th1, co hamuje wzrost guzów.
Ponadto wyższość papai nad innymi owocami w kwestii ochrony przed nowotworami dostrzeżemy w badaniach przedstawionych w International Journal of Food Science and Nutrition. Naukowcy przebadali 14 roślin pod względem ich zdolności do zahamowania wzrostu komórki raka piersi. Obejmowały one min.: awokado, mango, kaktusa amerykańskiego, ananasa, winogrona, pomidory i papaję. Okazało się, że tylko papaja miała znaczący wpływ na zatrzymanie rozwoju komórek raka piersi.
Dlaczego warto jeść papaję?
Owoce te warto wybierać nie tylko ze względu jej właściwości wspomagające trawienie i chroniące przed rakiem:
* Papaja zawiera argininę, który jest znana jako istotny składnik wpływający na męską płodność
* Zawarte w papainie carpainy utrzymują serce w dobrej kondycji
* Bogactwo błonnika pozwala na obniżenie złego cholesterolu we krwi, a witamina C i E oraz karotenoidy zapobiegają jego utlenianiu i chronią układ krwionośny
* Dzięki fibrynom, które są rzadkością w świecie roślin papaja usprawnia proces krzepnięcia krwi
* Udowodniono, że po kuracji antybiotykowej, sok z papai szybko powraca prawidłowy poziom korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym.
Z czym to się je?
Papaje mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Możemy przygotowywać z nich sałatki owocowe, wyjąć nasiona i po skropieniu cytryną jeść miąższ łyżeczką lub przygotować koktajl. Jeżeli decydujemy się na łączenie papai z innymi owocami, musimy zrobić to tuż przed podaniem, ponieważ powoduje ona miękniecie innych owoców (przez enzymy w niej zawarte). Warto wiedzieć, że nasiona papai nadają sosom i sałatkom ciekawy, ostry smak, dlatego warto włączyć je do kulinarnych poczynań.
Co ma wspólnego alergia na lateks i papaja?
Wbrew pozorom dużo… Prawdopodobnie papaja, tak samo jak banany i awokado zawierają w swoim składzie związki, które wywołują alergie krzyżową z lateksem. Kolokwialnie mówiąc – jeżeli ktoś ma alergię na lateks ma też alergię na papaję.
UWAGA!
Nasion papai nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ mogą one wywołać uszkodzenia płodu. Badania na zwierzętach potwierdziły to działanie. Udowodniono, że takiego wpływu nie ma dojrzały owoc.
Filipinka1961