Nalewka truskawkowa 1 kg bardzo dojrzalych truskawek przebrac i szybko umyc na sicie pod biezaca woda. Wlozyc do gasiorka. Wlac 1/2l spirytusu i 1/2l 45% wodki razem wymieszanych. Postawic w slonecznym miejscu na 24 godziny. Sok zlac, owoce wycisnac. Przefiltrowac przez bibule filtracyjna. Przygotowac syrop z 1/2 kg cukru i szklanki wody. zagotowac. Wyszumowac. Nalewke wolno wlac do goracego syropu,ciagle mieszajac. Dodac lyzeczke kwasku cytrynowego, aby nalewka zachowala ladny kolor. Dobrze wymieszac. Schlodzic w zimnej wodzie lub lodzie. Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. Mozna zalac parafina. Odstawic w ciemne miejsce na miesiac. Nawet tak dlugo nie trzeba czekac na degustacje.
dmird