Nalewka truskawkowa.txt

(0 KB) Pobierz
Nalewka truskawkowa

1 kg bardzo dojrzalych truskawek przebrac i szybko umyc na sicie pod biezaca
woda. Wlozyc do gasiorka. Wlac 1/2l spirytusu i 1/2l 45% wodki razem
wymieszanych. Postawic w slonecznym miejscu na 24 godziny. Sok zlac, owoce
wycisnac. Przefiltrowac przez bibule filtracyjna. Przygotowac syrop z 1/2 kg
cukru i szklanki wody. zagotowac. Wyszumowac. Nalewke wolno wlac do goracego
syropu,ciagle mieszajac. Dodac lyzeczke kwasku cytrynowego, aby nalewka
zachowala ladny kolor. Dobrze wymieszac. Schlodzic w zimnej wodzie lub lodzie.
Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. Mozna zalac parafina. Odstawic w ciemne
miejsce na miesiac. 
Nawet tak dlugo nie trzeba czekac na degustacje.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin