Już teraz możesz poczuć smak lata i przyrządzić pyszne domowe lody, na które przepis jest prosty:
Składniki:
· 2 jajka
· 8 dag cukru
· 1 torebka cukru waniliowego
· 1 łyżka koncentratu budyniu o smaku smietankowym lub migdałowym
· 1/2 l mleka
Sposób przygotowania:
Na początku jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Proszek budyniowy należy rozmieszać w małej ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj , wlej do niego przygotowaną zawiesinę i ogrzej do zgęstnienia.
Gorący płyn wlej stopniowo do przygotowanej masy jajecznej, stale ją ubijając. Następnie ostudź i przelej do puszki z nierdzewnej blachy o pojemności 1 l. Wstaw do zamrażalnika lodówki. Po 1-2 godzinach, gdy masa zacznie zamarzać przy ściankach naczynia, wyjmij, wymieszaj i zmiksuj. Wstaw z powrotem do zamrażalnika. Gdy masa będzie jednolita, przykryj ją folią aluminiową i pozostaw w zamrażalniku na kilka godzin do zupełnego zamarznięcia.
Przed podaniem lodów, puszkę wstaw na chwilę do zimnej wody, co ułatwia wyjęcie lodów. Smak lodów można zmienić przez dadanie kawy, kakao, mocnej esensji herbaty, soku z cytryny itp.
Domowe lody powinno się przygotowywać w odszronionym, opróżnionym i nastawionym na maksimum zamrażalniku.
Lody należy podawać w specjalnych pucharkach szklanych, uprzednio oziębionych.
Smacznego!
Lody domowe
Składniki
· 2 opakowania „Śnieżki” lub „Deseru błyskawicznego”
·
· półtorej szklanki mleka
· szklanka śmietany kremówki
· 3 jajka
· niepełna szklanka cukru
Opis przygotowania
Ubić lub zmiksować desery z zimnym mlekiem i połączyć z ubitą śmietaną. Zagotować cukier z dwiema łyżkami wody i cienkim strumieniem wlewać, cały czas ubijając, do ubitych uprzednio jaj. Połączyć obydwie masy, włożyć do plastikowego pojemnika lub woreczka foliowego i umieścić w zamrażalniku na 24 godz. Z porcji tej uzyskuje się około 1,5 kg lodów. Podawać przybrane bakaliami lub owocami. 100 g - 210 kcal
Cytrynowe-limonkowe lody z cynamonem i miętąSkładniki:- 1 szklanka cukru- 2 szklanki śmietany 18% (albo jogurtu 3-4%)- 1 szklanka soku z cytryny (z miążeszm)- ½ szklanki soku z limonki (z miąższem)- łyżeczka cynamonu
Sposób przyrządzenia:Połączyć w misce śmietanę albo jogurt z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Wlać sok z obu cytryn, wymieszać (można nadać lodom kolor, dodając barwnika spożywczego). Wlać do formy (np. jednorazowej foremki z folii aluminiowej) i wstawić do zamrażalnika na 2 do 3 godzin. Wyjąć na pięć minut przed podaniem, nałożyć do pucharków/kieliszków/miseczek/ posypać drobno startą gorzką czekoladą i listkami mięty.
Trochę bardziej kaloryczne tuskawkowe lody Nigelli LawsonSkładniki:- ½ kg truskawek- trochę cukru do posypania- ½ l mleka- ½ l śmietany- laska wanilii- sok z ½ cytryny- 10 żółtek- 175 gr cukru
Sposób przyrządzenia:Truskawki posypać cukrem i zmiksować (niezbyt drobno). Mleko połączyć ze śmietaną, wrzucić laskę wanilii i lekko podgrzać. Po podgrzaniu wanilię wyjąć. Żółtka ubić z cukrem i połączyć z ciepłym mlekiem i śmietaną. Całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Poczekać aż wystygnie, po czym dodać masę truskawkową i wymieszać. Wcisnąć sok z połowy cytryny i ponownie wymieszać. Przełożyć do formy i zamrozić. Wyjąć na 5 minut przed podaniem, żeby lody lekko się rozpuściły i łatwiej się je nakładało.
Sorbet z melona albo arbuzaSkładniki:½ szklanki cukru1 szklanka wody1 torebka żelatyny bez smaku2 ½ szklanki puree z melona cantaloupe albo arbuza (1 duży owoc)1/3 szklanki rumu2 łyżki soku cytrynowego
Sposób przyrządzenia:W rondelku połączyć żelatynę z cukrem, wlać wodę, odstawić na minutę. Rozpuścić na małym ogniu, ogrzewać około 5 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać resztę składników. Wlać do formy, zamrozić (ok. 3 godzin). Ubić mikserem na jednolitą masę i znów zamrozić na 2 godziny. Przed podaniem deser wystawić, by lekko zmiękł. Przybrać np. listkami mięty i czekoladą.
· cukier waniliowy 1 małe opakowanie
· rodzynki namoczone w rumie 1 łyżka
· śmietana 30% 1/2 szklanki
· ciemne kakao 2 łyżki
· cukier puder 5 łyżek
· jajka 2 szt
Żółtka ubić z 4 łyżkami pudru i kakao; białka ubić na pianę ze szczyptą soli; śmietanę (z lodówki) ubić na krem z łyżką pudru i cukrem waniliowym; delikatnie łączymy masy i dodajemy rodzynki, mrozimy.dla dzieci: rodzynki moczymy w soku z pomarańczyjak ktoś nie lubi rodzynek- bez nich lody też są dobre.
Domowe lody
· mleko
· sok owocowy
Najprostszy i najbardziej banalny przepis! Mleko mieszamy z sokiem (polecam tłuste mleko i zdecydowanie domowy sok - te kupione nie dadzą takiego efektu). Proporcje dowolne, po prostu trzeba spróbować ;). A teraz do zamrażalnika i czekamy. Po zamrożeniu największą frajdą jest "skrobanie" zdobyczy (są naprawdę twarde, ale to gwarancja, że dzieciaczek nie będzie połykał kolejnych porcji zbyt łapczywie - po prostu dłuuuuga przyjemność). Często występuje rozwarstwienie (na wierzchu jest jaśniejsze i mniej aromatyczne).Lody mojego dzieciństwa, które jadam do dziś. Zdrowszych lodów prawdopodobnie nie ma. Życzę smacznego :).
Przepis na lody z granatów
· 2 owoce granatu
· 1 limonka
· 175g cukru pudru
· 500 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z granatów i limonki, odcedź włókna. Dodaj do niego cukier puder i zamieszaj. Nadal mieszając (najlepiej ubijaczką lub mikserem na wolnych obrotach), dodaj śmietanę. Ubijaj, aż krem zgęstnieje. Przełóż lody do szczelnego, plastikowego pojemnika i wstaw na noc do zamrażalnika.
Podawaj z bitą śmietaną i ziarenkami granatu.
· 500 ml mleka
· 8 żółtek
· 150 – 200 g cukru
· 250 ml śmietany kremówki
Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą miską z kremem zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z wystudzonymi żółtkami. Przeładamy do naczynia, w którym będziemy lody zamrażać. Wkładamy je następnie do zamrażarki.
Konsystencja lodów zależy od sposobu ich mrożenia. Najważniejsza jest częstotliwość ich mieszania. Podczas całageo procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie kiedy przy ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do całkowitego stwardnienia.
WANILIOWE - podczas przygotowywania lodów śmietankowych dodajemy do mleka laskę wanilii, z którą zagotowujemy mlekoKAWOWE - do masy śmietankowej dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejKAKAOWE - łyżkę kakao rozprowadzić w zimnym mleku i zagotować, dodać do masyTRUSKAWKOWE - do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane truskawki i łyżeczkę soku z cytrynyBRZOSKWINIOWE - dodajemy do lodów zmiksowane brzoskwinie w syropie i kilka kropli samego syropuOWOCE LEŚNE - do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane jagody i jeżynyAGRESTOWE - do lodów śmietankowych dodajemy garść zmiksowanych owoców agrestu i 2 łyżki wody
Mrożone bezy z malinami100 g gotowych bezów0,5 l śmietany kremówki0,5 kg mrożonych malincukierDobrze schłodzoną kremówkę ubij mikserem na sztywną pianę. W trakcie miksowania dodaj 2-3 łyżki miałkiego cukru do smaku. Jeżeli bezy są spore, pokrusz je na mniejsze kawałki, małe zostaw w całości. Wymieszaj bezy z bitą śmietaną. Układaj warstwy bitej śmietany z bezami, przekładaj warstwami malin. Wstaw do zamrażarki na trzy godziny. Schłodzone nakładaj łyżką do lodów.
Mrożone owoce na patyku0,5 kg mrożonych truskawek3 łyżki cukru1 szklanka soku pomarańczowegoSkładniki zmiksuj w malakserze na gęste puree. Dosłódź do smaku. Wlej do plastikowych pojemniczków do robienia lodów na patyku (dostępne w Ikea, Duka) lub do umytych pojemników po jogurcie. Do środka wstaw pionowo plastikową łyżeczkę. By zastygła na środku, opakuj pojemnik folią spożywczą. Wstaw do zamrażarki i zostaw, aż będzie kompletnie twarde, zamrożone. Po zdjęciu zewnętrznego opakowania można lizać mrożone owoce jak lody na patyku.Tą metodą można przygotować lody z wszelkich soków owocowych z dodatkiem przeróżnych, łatwych do miksowania owoców.
Mrożony jogurt jagodowy0,5 kg mrożonych jagód0,4 l naturalnego, gęstego jogurtu (np. greckiego lub bałkańskiego)5 łyżek syropu malinowegoZamrożone owoce wrzuć do malaksera i zmiksuj z jogurtem. Niech pozostaną nie do końca roztarte. Dolej syropu do smaku. Podawaj natychmiast, bo owoce się rozpuszczą i powstanie koktajl owocowy do picia. Wszelkie miękkie, mrożone owoce nadają się do tego deseru, Słodzić można również cukrem.
Lody bananowo czekoladowe4 dojrzałe banany1 tabliczka gorzkiej czekolady 100g1,5 szklanki śmietany kremówki2-3 łyżki cukru2-3 łyżki soku z cytrynyPół tabliczki czekolady rozpuść na parze, przełóż do rękawa cukierniczego z cienką końcówką i wyciśnij na pergamin cienkie zygzaki, wstaw do lodówki. Resztę czekolady zetrzyj na tarce.Banany zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubij na puch. Wymieszaj delikatnie bitą śmietanę z masą bananową i z utartą czekoladą. Przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Lody są gotowe po ok 3 godzinach. Przed podaniem wyjmij je na trochę, by odtajały i dały się łatwo nakładać łyżką do lodów. Dekoruj sterczącymi, czekoladowymi zygzakami.
Chrupiące wafle3 białka3/4 szklanki miałkiego cukru 150 g3/4 szklanki mąki 100gcukier waniliowy z prawdziwą wanilią6 łyżek miękkiego masła 100gZmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż cukier się rozpuści. Dodać białka i dalej miksować, następnie dodać mąkę i miksować, aż powstanie gładka masa. Wstawić do lodówki na dwie godziny. Blachy wyłożyć natłuszczonym pergaminem. Nałożyć łyżką kupki ciasta na pergamin, w dużych odstępach. Rozsmarować płasko ciasto wierzchem łyżki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st C i piec ok. 6 minut, aż lekko się zrumienią. Póki ciasto jest gorące, jest elastyczne, można je formować i wyginać. Miseczkę do lodów formujemy układając krążek na odwróconej do góry dnem filiżance, półokrągłe "dachówki" na wałku do ciasta. Płaskimi krążkami można dekorować lody, po ostygnięciu ciasto staje się kruche.
Przygotowanie: 10Oczekiwanie: 2 godzinyKaloryczność: 180 kcal/porcjaTrudność: łatwe
•
2 jajka,
2 płaskich łyżek kakao,
5 płaskich łyżek cukru pudru
125 ml śmietanki 30%
...
Aisha7