Kabaczki po marsylsku.doc

(20 KB) Pobierz
Kabaczki lub cukinia po marsylsku

                                                           Kabaczki po marsylsku

 

    4 ------------ kabaczki (lub cukinie)

    2 duże ----- pomidory 

    5 łyżek ----- ryżu

    3 łyżki ----- oleju

    1 łyżka ---- sosu sojowego

                               cebula, ząbek czosnku, zielenina, sól, pieprz

Kabaczki opłukać (jeżeli skórka jest gruba obrać) pokroić w plasterki, posypać solą i odstawić, aby puściły sok.

Cebule i czosnek posiekać, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ósemki.

We rondlu rozgrzać olej, włożyć cebule, czosnek, pomidory, a po 5 minutach osączone kabaczki.

Doprawić do smaku i dusić pod przykryciem 30 minut .

Ryż opłukać i osączyć.

Wrzucić do rondla z jarzynami, wlać sos sojowy.

Wymieszać i dusić pod przykryciem 25 minut.

                                                           Gotową potrawę posypać zielenina 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin