ęłęó
kabaczek faszerowany
Składniki:
· sredni kabaczek ,500 dkgmiesa mielonego,2marchewki,1 pietruszka,1 mala seler, 1 duza cebula,koperek,listek laurowy,ziele angielskie,zolty ser,bulka tarta,1l przecieru pomidorowego,smietana
Sposób przygotowania:
· kabaczka obrac przeciac wzdluz,usunac pestki ,posolic.mieso mielone podsmazyc na patelni,dodac cebule pokrojona w kostke,nastepnie starkowana na grubej tarce marchew,pietruszke,seler oraz listek laurowy,ziele angielskie(5),pokrojony KOPEREK.Przyprawic sola i pieprzem.podlac odrobinka wody i dusic do miekosci.kabaczka wkladamy do brytwanki,nakladamy farsz,rowno z brzegami kabaczka,tarkujemy na to zolty ser,zasypujemy bulka tarta(DOKLADNIE) w osobnym naczyniu do przecieru pomidorowego dodajemy smietane i tyle soli zeby sos byl dobrze doprawiony.za pomoca lyzki powoli polewamy wierzch kabaczka az bulka tarta dobrze i dokladnie wchlonie sos pomidorowy,reszte przecieru wylac do brytwanki. zapiekac w piekarniku do miekkosci kabaczka.ok 1h 180-200
· C
Uwagi:Mozna do farszu dodac czosnek.farsz tak dlugo dusic az nie bedzie wody.musi byc suchy
ęłęóKabaczek nadziewany
ęłęóSkładniki:1 kabaczek lub 75 dag dyni, ok. 1 szkl. chudego mięsa cielęcego, wołowego lub z drobiu, ok. 1 szkl. ryżu, 5 łyżek drobno pokrojonej zielonej pietruszki, 1 szkl. przecieru pomidorowego, 1/2 szkl. śmietanki, 1 łyżka masła, sól, cukier, 2-3 łyżki posiekanego koperku, 3/4 szkl. wywaru z warzyw Jak przyrządzić?Mięso zmielić, ryż ugotować na sypko. Kabaczek obrać. Dynię lub kabaczek przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Ryż i mięso wymieszać z pietruszką. Przyprawić solą. Tym nadzieniem napełnić połówki kabaczka. Ułożyć w rondlu, podlać gorącym rosołem lub wywarem. Gotować. Póżniej dodać przecier ze świeżych pomidorów. Gotować kilkanaście minut. Sos zaprawić śmietanką, dodać koperek i masło, ewentualnie sos zaciągnąć żółtkiem. Przyprawić solą i cukrem.Jak podawać?Podawać jako samodzielną potrawę.
ęłęóKabaczek nadziewany mięsem1200 g kabaczka,25 dag mięsa,1/2 szklanki ryżu,cebula,8 dag tłuszczu,sól, pieprz,zielenina,1/2 szklanki śmietany,2 łyżeczki mąki,2-3 pomidoryKabaczek obrać, pokroić na krążki grubości około 5 cm, łyżeczka wydrążyć nasiona, pozostawiając cienka warstwę z jednej strony jako podstawę. Ugotować w dużej ilości wody ryż, odcedzić. Ryż wyrobić z mielonym mięsem i jajkiem dodając przyprawy do smaku: sól, pieprz, zieleninę. Nadzieniem napełnić przygotowane kubeczki z kabaczka, ułożyć na stopionym tłuszczu, dodać kilka łyżek wody oraz obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, udusić razem pod przykryciem do miękkości. Sos podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, posypać zieleniną.
Składniki
-ęłęó 1 kabaczek (ok. 1.5 kg)- 3/4 kg mielonej chudej wołowiny- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- po 1/2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki - sól- pieprz do smaku- 2 łyżki oleju Sposób przyrządzania:Odcinamy czubek kabaczka (ok. 5 cm) i długim ostrym nożem lub długą łyżką usuwamy ze środka gniazda nasienne. Obieramy ze skóry zarówno główną część kabaczka, jak i odcięty czubek (jeśli kabaczek jest młody i skórka miękka, można nie obierać). W rondlu o ciężkim dnie rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na nim posiekaną drobno cebulę. Gdy cebula zacznie mięknąć, dodajemy mięso i podsmażamy na niezbyt ostrym ogniu, ciągle mieszając, aż mięso się zetnie i straci czerwony kolor. Należy rozbijać powstające grudki mięsa i nie dopuścić, by powstała przysmażona twarda skorupa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dusimy 5-10 minut, co pewien czas mieszając, aż nadzienie będzie gęste. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzonym farszem napełniamy kabaczek, wciskając dobrze łyżką i zlewając resztki soków.
ęłęóUmieścić kabaczek w brytfance, skropić wod?, przykryć i piec około 60 minut.
martunia.n