Zupa ziemniaczana - ślepe ryby
po 25 dkg mięsawieprzowego i wołowegopół kg ziemniakówpęczek włoszczyznymajeranekmąka - 2 łyżkisól, pieprznatka pietruszkiMięso umyć, zalać zimną wodą i ugotować. Zanim będzie zupełnie miękkie dodać oczyszczoną i pokrojoną w paseczki włoszczyznę, posolić i ugotować do miękkości. Całość przecedzić i w tym wywarze ugotować pokrojone w plasterki obrane ziemniaki. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dodać 2 łyżki masła, mąkę i zrobić zasmażkę. Kiedy mąka ma zloty kolor zasmażkę dodajemy do zupy. Trzeba teraz wywar zagotować mieszając żeby nie było grudek. Dodajemy mięso i kawałki włoszczyzny, posiekaną świeżą natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Zupa "Nic"
5 jajek2 szklanki mleka10 łyżek cukrulaska wanilii lub cynamonu Mleko wlać do garnka, zagotować z żółtkami ciągle mieszając lub roztrzepując kwirlejką (wiecie co to takiego? :-))) -domyślcie się). Zupa musi gęstnieć jak budyń. Wrzucić kawałki cynamonu lub wanilii do smaku.Z białek ubić pianę, dodać trochę cukru- w zależności od gustu. Zupę nalewać na talerze i na sam środek nakładać łyżką porcje ubitego białka. Można porcje białka kłaść na gorącą zupę lub jeść ją przestudzoną - kładąc białko na talerz a potem zalać je zupą.
Polewka
4 szklanki maślanki1 szkl. kwaśnego mlekalub śmietany3 łyżki mąkisól do smaku Maślankę zagotować. Mąkę roztrzepać w śmietance lub kwaśnym mleku i powoli wlewać do gotującej się maślanki. Osolić do smaku.Podawać z ciemnym pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.Uwaga - zupa lubi się przypalać.
Zalewajka
kilka ziemniaków2 ząbki czosnkucebula2 łyżki oliwyłyżeczka majerankusól, pieprz Ziemniaki obrać i ugotować pokrojone w kostkę. Dodać żur. Może być kupny - z butelki. Drobno pokroić cebulkę, czosnek wycisnąć przez praskę i leciutko podsmażyć na oliwie. Dodać do zupy.
ew1949