Zupa rassolnik, Zupa ziemniaczana z chrzanem.doc

(24 KB) Pobierz
Zupa Rassolnik

Zupa Rassolnik

 

Składniki:

0,25 główki kapusty białej,

3-4 ziemniaki,

3 pietruszki,

2 marchewki,

1 seler,

1 cebula,

1 l bulionu,

3-4 ogórki kiszone,

3 łyżki masła,

1 szklanka wody spod ogórków,

0,5 szklanki śmietany,

liść laurowy,

sól i pieprz

 

Do gotującego się bulionu wrzucić poszatkowaną kapustę, gotować.

Ogórki obrać ze skóry (skórek nie wyrzucać), pokroić w kostkę.

Wodę spod ogórków wlać do rondelka, rzucić do niej skórki z ogórków, ugotować je.

Na patelni rozgrzać masło, smażyć cebulę pokrojoną w półplasterki, a następnie pozostałe warzywa pokrojone w półsłupki. dusić parę minut.

Do garnka z gotującą się kapustą wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki.

poczekać do zagotowania, a potem wrzucić podduszone warzywa, dodać osoloną, zahartowaną śmietanę, wlać ogórki wraz z wywarem, dodać sól i pieprz.

 

Zupa ziemniaczana z chrzanem

 

Składniki:

6 ziemniaków

1 łyżka chrzanu (tarty, ale bez śmietany, może być ze słoiczka),

1 cebula (tarta),

100 g boczku,

1 szklanki śmietany,

5 l bulionu,

1 łyżki mąki,

majeranek,

sól

 

Zagotować wodę, ziemniaki pokroić w ćwiartki (jeśli są małe), ziemniaki ugotować na pół miękko,

Dodać kostki bulionowe, chrzan, majeranek (roztarty nad garnkiem - 2 garście)

jak ziemniaki zmiękną, zdjąć garnek z kuchenki, na patelni lekko podsmażyć boczek (surowy wędzony - pokrojony w drobną kostkę, dodać go do zupy, którą należy znowu postawić na gaz,

ostatnia rzecz – zagęszczanie,

śmietana, mąka i dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek,

zahartować - lekko posolić, dodać trochę zupy, wymieszać i dodać do zupy,

kiedy całość się zagotuje, zupa zgęstnieje, dodać świeżo zmielonego pieprzu i można jeść. Od tradycyjnej ziemniaczanki różni się tym, że dodano chrzan.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin