Dobra praktyka produkcyjna \ higieniczna GMP/GHP
INSTRUKCJA
utrzymania czystości rampy
1. Zakres stosowaniaUtrzymanie czystości rampy.
2. Odpowiedzialność
Roztwory myjące przygotowuje osoba sprzątająca. Mycie rampy wykonuje osoba sprzątająca.
Nadzór tych prac oraz kontrolę czystości przeprowadzają zastępcy kierownika lub właściciela.
3. Częstotliwość
Na bieżąco usuwa się zanieczyszczenia z rampy. Nie rzadziej niż raz w tygodniu mycie rampy.
4. Środki do mycia i dezynfekcji
Nazwa Przeznaczenie Stężenie %
LUDWIK mycie 2
Roztwory myjące przygotowujemy bezpośrednio przed użyciem.
5. Opis postępowaniaCodziennie:
- usunąć z ramp opakowania,
- zmieść szczotką zanieczyszczenia,
- dokonać oceny wzrokowej.Co najmniej raz w tygodniu:
- spłukać wstępnie wodą w celu nawilżenia i usunięcia osadówpowierzchniowych,
- umyć powierzchnię ręcznie - trudno zmywalne miejsca do szorowaćszczotką,
- spłukać strumieniem wody,
- dokonać oceny wizualnej mycia.
Uwaga: Instrukcja dotyczy rampy w większych sklepach spożywczych oraz w zakładach produkcyjnych.
Do obowiązkowego stosowania na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawi wymagań higieniczno-sanitarnch zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami (Dz.U. Nr 234, poz. 1979)
Zatwierdza:
data: podpis'. pieczęć zakładu
bhp.KarolKa