CYNAMON
(Cinnamomum aromaticum, Cinnamomum ceylanicum)
OPIS
Suszona kora kasji (wiecznie zielonego drzewa o wysokości do 12 metrów) to cynamon chiński. Drugą odmianą jest cynamon cejloński, będący korą cynamonowca cejlońskiego, mniejszego od kasji.
POCHODZENIE
Chiny, Birma, Wietnam, Indonezja.
HISTORIA
Prawdopodobnie najstarsza przyprawa, wspominana już w Biblii jako jedna z wonności wchodzących w skład oleju, którym namaszczano Arkę. Wzmianki o cynamonie notuje także chińska księga zielarska, napisana 2700 lat p.n.e. W Polsce używany jest głównie cynamon cejloński, który do Europy trafił w XVII wieku dzięki Holendrom. Uważany także za afrodyzjak.
WŁAŚCIWOŚCI
Intensywny zapach, lekko słodkawy smak.
ZASTOSOWANIE
Używany głównie do wypieków, słodkich dań mlecznych, a także jako składnik przypraw korzennych, stosowanych do wyrobu pirników lub do aromatyzowania grzanego wina. Może także być dodatkiem do dań mięsnych, nadającym im egzotyczny posmak.W kuchni marokańskiej i irańskiej dodawany do dańz jagnięciny. Wchodzi w skład chińskiej przyprawy “pięć smaków” i hinduskiego curry.
victor758