CYNAMON.docx

(124 KB) Pobierz

CYNAMON

(Cinnamomum aromaticum, Cinnamomum ceylanicum)


http://darmoweebooki24.pl/pozostale/gotowanie/6246_4037_28431_html_700d48ed.jpg

 

OPIS

Suszona kora kasji (wiecznie zielonego drzewa o wysokości do 12 metrów) to cynamon chiński. Drugą odmianą jest cynamon cejloński, będący korą cynamonowca cejlońskiego, mniejszego od kasji.

 

POCHODZENIE

Chiny, Birma, Wietnam, Indonezja.

 

HISTORIA

Prawdopodobnie najstarsza przyprawa, wspominana już w Biblii jako jedna z wonności wchodzących w skład oleju, którym namaszczano Arkę. Wzmianki o cynamonie notuje także chińska księga zielarska, napisana 2700 lat p.n.e. W Polsce używany jest głównie cynamon cejloński, który do Europy trafił w XVII wieku dzięki Holendrom. Uważany także za afrodyzjak.

 

WŁAŚCIWOŚCI

Intensywny zapach, lekko słodkawy smak.

 

ZASTOSOWANIE

Używany głównie do wypieków, słodkich dań mlecznych, a także jako składnik przypraw korzennych, stosowanych do wyrobu pirników lub do aromatyzowania grzanego wina. Może także być dodatkiem do dań mięsnych, nadającym im egzotyczny posmak.W kuchni marokańskiej i irańskiej dodawany do dań
z jagnięciny. Wchodzi w skład chińskiej przyprawy “pięć smaków” i hinduskiego curry.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin