Chow zwierzat gospodarskich oraz zwierzat towarzyszacych.docx

(17 KB) Pobierz

Chów zwierząt gospodarskich oraz zwierząt towarzyszących

Tematy zajęć I rok:

I SEMESTR:

Żywienie zwierząt:

1.      Skład chemiczny pasz.

2.      Przemiana materii.

3.      Składniki mineralne i witaminy.

4.      Wartość pokarmowa paszy.

5.      Zasady układania receptur paszowych.

6.      Dodatki paszowe.

7.      Sposoby utrwalania i przygotowywania pasz.

8.      Kontrola i ocena jakości pasz.

9.      Substancje antyżywieniowe w paszach.

Chów bydła:

1.      Typy użytkowe bydła.

2.      Rasy bydła.

3.      Podstawowe wiadomości dotyczące rozrodu bydła.

4.      Użytkowanie mleczne krów.

5.      Pomieszczenia inwentarskie dla bydła.

6.      Uwarunkowania żywieniowe bydła.

Chów owiec i kóz:

1.      Rasy owiec.

2.      Rasy kóz.

3.      Użytkowanie wełniste, mięsne i mleczne owiec i kóz.

4.      Żywienie owiec i kóz.

5.      Podstawowe wiadomości dotyczące rozrodu owiec i kóz.

6.      Warunki zoohigieniczne w budynkach inwentarskich owiec i kóz.

 

Chów trzody chlewnej:

1.      Rasy świń.

2.      Cechy fizjologiczne trzody chlewnej.

3.      Rozród trzody chlewnej.

4.      Metody chowu trzody chlewnej.

5.      Rozród świń.

6.      Podstawowe parametry żywieniowe.

 

II SEMESTR:

Chów drobiu:

1.      Znaczenie chowu drobiu.

2.      Typy użytkowe: rasy, rody i linie kur.

3.      Zasady rozrodu kur.

4.      Przebieg lęgów naturalnych i sztucznych.

5.      Wychów kurcząt.

6.      Użytkowanie nieśne oraz przebieg nieśności kur.

7.      Systemy żywienia drobiu.

8.      Produkcja brojlerów i użytkowanie mięsne drobiu.

9.      Warunki zoohigieniczne w budynkach dla drobiu.

10.  Rasy indyków, gęsi i kaczek.

Chów koni:

1.      Typy koni.

2.      Typy użytkowe koni.

3.      Cechy prawidłowej budowy konia oraz wady pokroju.

4.      Użytkowanie koni.

5.      Znakowanie koni oraz rodzaje umaszczenia.

6.      Żywienie koni.

7.      Zasady pielęgnacji i ujeżdżania koni. Budowa siodła i i sprzętu jeździeckiego.

8.      Wychów źrebiąt.

9.      Pomieszczenia inwentarskie dla koni.

10.  Najważniejsze stadniny koni w Polsce.

 

Tematy zajęć II rok:

III SEMESTR:

Hodowla psów i kotów:

1.      Rasy psów według grup FCI (Międzynarodowej Federacji Kynologicznej) oraz znaczenie hodowli psów w życiu człowieka.

2.      Zasady bezpiecznego obchodzenia się z psami i kotami. Pielęgnacja.

3.      Żywienie i utrzymanie psów.

4.      Rozród psów oraz warunki utrzymania ciężarnej suki i szczeniąt.

5.      Rasy kotów oraz znaczenie hodowli kotów w życiu człowieka.

6.      Zasady żywienia i utrzymania kotów.

7.      Rozród kotów.

8.      Opieka nad ciężarną kotką oraz wychów kociąt.

 

Chów wybranych gatunków zwierząt:

Pszczoły:

1.      Znaczenie hodowli pszczół i jej wpływ na środowisko naturalne.

2.      Struktura i życie rodziny pszczelej. Rodzaje i budowa uli.

3.      Produkty pszczele.

Jedwabniki:

4.      Znaczenie chowu jedwabników oraz jego zasady.

Zwierzęta futerkowe:

5.      Znaczenie chowu zwierząt futerkowych.

6.      Rasy i odmiany królików i nutrii.

7.      Rasy i odmiany lisów i norek.

8.      Rozród, żywienie i utrzymanie zwierząt futerkowych roślinożernych i mięsożernych.

Ryby:

9.      Znaczenie hodowli ryb. Zasady wychowu ryb hodowlanych. Rozród, dokarmianie i utrzymanie ryb hodowlanych oraz organizacja pracy w gospodarstwie rybackim.

Zwierzęta laboratoryjne:

10.  Znaczenie hodowli zwierząt laboratoryjnych. Żywienie, rozród, pielęgnacja zwierząt laboratoryjnych.

Zwierzęta łowne:

11.  Znaczenie gospodarcze łowiectwa. Dokarmianie zwierzą łownych.

12.  Ochrona zwierząt łownych. Chów krzyżówek zwierząt wolno żyjących ze zwierzętami gospodarskimi.

 

Organizacja pracy hodowlanej:

1.      Znaczenie genetyki w hodowli zwierząt oraz podstawowe pojęcia genetyczne.

2.      Rodzaje i współdziałanie genów. Prawo Mendla.

3.      Wpływ różnych czynników na cechy ilościowe i jakościowe zwierząt hodowlanych.

4.      Przyczyny i skutki mutacji. Rodzaje mutacji.

5.      Krzyżowanie, dobór naturalny i selekcja.

6.      Genetyczne podstawy selekcji. Systemy i metody selekcji.

7.      Dobór osobników do rozpłodu.

8.      Dziedziczenie cech użytkowych.

9.      Cel i zadania pracy hodowlanej.

10.  Kompleksowa ocena zwierząt.

11.  Dokumentacja hodowlana.

12.  Instytucje zajmujące się doskonaleniem zwierząt hodowlanych.

 

SEMESTR IV

Higiena zwierząt:

1.      Wpływ: warunków higienicznych i właściwości gleby na zdrowie i użytkowość zwierząt.

2.      Mikroklimat budynków inwentarskich. Wpływ wentylacji na mikroklimat pomieszczeń dla zwierząt.

3.      Lokalizacja i wymagania zoohigieniczne dotyczące budynków inwentarskich.

4.      Wpływ oświetlenia, temperatury, wilgotności na organizm zwierzęcy.

5.      Przyrządy do pomiaru oświetlenia, temperatury, wilgotności, ruchu i ochładzania powietrza.

6.      Dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja pomieszczeń inwentarskich.

7.      Właściwości wody i ich wpływ na organizm zwierzęcy. Czynniki wpływające na jej jakość i przydatność do picia.

8.      Higiena pojenia i żywienia zwierząt.

9.      Przygotowanie zwierząt do transportu. Transport.

10.  Chów zwierząt a środowisko naturalne.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin