Tłuszcze glicerydy-Estry glicerolu i wyższych jednokarboksylowych kwasów tłuszczowych. GLICEROL
- jest alkoholem trihydroksylowym, który tworzy estry z trzema cząsteczkami kwasów- Mogą to być cząsteczki różnych lub takich samych kwasów- Naturalne tłuszcze zawierają przeważnie reszty pochodzące z różnych kwasów.Właściwiości tłuszczów:- Tłuszcze są związkami o budowie niepolarnej- Większość tłuszczów nie ma zapachu,- nierozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych np. w benzynie - Wszystkie tłuszcze są lżejsze od wody, więc pływają po jej powierzchni- pH tłuszczów jest obojętne- Ich stan skupienia zależy od tego, jakie reszty kwasowe tworzą cząsteczkę- Jako mieszaniny nie mają ściśle określonej temperatury topnienia, topnieją w pewnym przedziale temperatur, np. masło od 30 do 36°C.
Do najważniejszych kwasów tłuszczowych należą:
Kwas palmitynowy czyli heksadekanowy
C15H31COOH
Kwas stearynowy czyli oktadekanowy
C17H35COOH
Kwas oleinowy czyli oktadek-9-enowyC17H33COOH
Kwas oleinowy jest przykładem kwasu nienasyconego, który posiada wiązanie podwójne pomiędzy 9 i 10 atomem węgla.
- Tłuszcze stałe zawierają nasycone reszty kwasowe o długich łańcuchach węglowych, natomiast tłuszcze ciekłe zawierają nienasycone reszty kwasowe (reszty, w których występują wiązania podwójne) lub reszty kwasowe o krótkich łańcuchach węglowych.- Kwasy nienasycone występujące w naturalnych tłuszczach są izomerami cis- Większość tłuszczów to estry mieszane, czyli takie, które w cząsteczce zawierają różne reszty kwasowe.
Podział tłuszczówZe względu na pochodzenie: a) Roślinne z reguły ciekłe – oleje np. słonecznikowy, rzepakowy b) Zwierzęce z reguły stałe – masło, smalec, łój c)sztuczne i modyfikowane.
Ze względu na obecność wiązań podwójnych:a )Nasycone b) nienasycone
Ze względu na stan skupienia: a)stałe b)ciekłe
Ze względu na budowę chemiczną:
a)proste - lipidy właściwe -woski -trójacyloglicerole
b)Złożone –fosfolipidy -glikolipidy
c)lipidy izoprenowe –steroidy - karotenowce
d)Pochodne -kwasy tłuszczowe (nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone)
Reakcje tłuszczówHydroliza- hydroliza kwasowa * środowisko kwaśne * obecność kwasu jako katalizatora
(RCOO)3C3H5 + 3H2O → 3RCOOH + C3H5(OH)3
- hydroliza zasadowa (zmydlanie) * np. ogrzewanie rozpuszczonego w alkoholu smalcu z dodatkiem wodorotlenku sodu proces * wykorzystywany w przemyśle do produkcji mydła(RCOO)3C3H5 + 3NaOH → 3RCOONa + C3H5(OH)3
- hydroliza enzymatyczna * w przewodzie pokarmowym człowieka i zwierząt – pod wpływem katalizatorów biochemicznych tzw. Lipaz
Transestryfikacja- z alkoholami - alkoholiza:R1COOR2 + R3OH → R1COOR3 + R2OH
- z kwasami karboksylowymi - acydoliza:R1COOR2 + R3COOH → R3COOR2 + R1COOH
- z innymi estrami:R1COOR2 + R3COOR4 → R1COOR4 + R3COOR2
Reakcje tłuszczów nienasyconych- Tłuszcze nienasycone odbarwiają wodę bromową i manganian(VI) potasu. - W zetknięciu oliwy z oliwek (lub innym olejem roślinnym) woda bromowa ulega odbarwieniu.- Wskazuje to na obecność w ciekłych tłuszczach roślinnych reszt nienasyconych kwasów tłuszczowych. - Brom ulega addycji do wiązań podwójnych, a tłuszcz zmienia stan skupienia na stały.
Utwardzanie tłuszczów:- polega na addycji wodoru do wiązań podwójnych (→ uwodornienie) występujących w resztach kwasowych tłuszczu nienasyconego, w obecności katalizatora niklowego. - Uwodornione tłuszcze stosuje się do produkcji margaryny- Jest to emulsja otrzymywana z częściowo utwardzonych olejów roślinnych, wzbogacona witaminami oraz substancjami polepszającymi smak i zapach. - Emulgatorem zapewniającym trwałość margaryny jest LECYTYNA.
(C17H33COO)3C3H5 + 3 H2 → (C17H35COO)3C3H5trioleinian gliceryny → tristearynian gliceryny
Lipidy- Tłuszcze należą do grupy związków organicznych zwanych lipidami lub tłuszczowcami- Lipidy są to związki występujące w przyrodzie – w komórkach i tkankach.- Mają bardzo zróżnicowaną budowę. - Wszystkie lipidy są dobrze rozpuszczalne w rozpuszczalnikach niepolarnych a nierozpuszczalne w wodzie.
Funkcje lipidów:- Główny materiał energetyczny zapasowy,- Funkcje termoizolacyjne,- Funkcja budulcowa np. cholesterol w błonach,- Funkcja regulacyjna np. hormony steroidowe,- Materiał ochronny tłuszcze otaczające różne narządy np. nerki
Podział lipidów
1. estry lub związki zawierające wiązania estrowe i ulegające hydrolizie:
a. tłuszcze proste (właściwe)
b. woski
2. Tłuszcze złożone - estry lub związki niezawierające wiązań estrowych i nieulegające hydrolizie:
a. fosfolipidy : fosfoglicerydy oraz sfingolipidy
b. glikolipidy
c. lipidy izoprenowi
Woski - Naturalne woski to mieszaniny różnych substancji – głównie są to estry wyższych kwasów tłuszczowych i wyższych długołańcuchowych alkoholi monohydroksylowych - Do wosków naturalnych należą: *wosk pszczeli, *lanolina – wosk wełny owczej, *olbrot - wosk występujący w czaszkach rekinów. - Woski występują również w roślinach np. mirycyna
Fosfoglicerydy- To estry glicerolu, którego grupy hydroksylowe są połączone wiązaniami estrowymi z dwiema cząsteczkami kwasu tłuszczowego i z jedną cząsteczką kwasu ortofosforowego (V). - Reszta fosforanowa umożliwia dalsze wiązania fosfolipidu z dodatkowymi składnikami np. alkoholami takimi jak cholina. - Najbardziej znanymi fosfolipidami są lecytyny – zawierają cholinę; kefaliny – zawierają etanoloaminę. - Fosfolipidy są głównym składnikiem lipidowym błon komórkowych.
Sfingolipidy - Zawierają zamiast glicerolu sfingozynę – aminoalkohol –w którego skład wchodzi długi nienasycony łańcuch węglowodorowy. - Są składnikami błon komórkowych roślinnych i zwierzęcych. - W dużej ilości występują w tkance nerwowej m.in. W mózgu.
Glikolipidy – cerebrozydy i gangliozydy - Związki składające się z części lipidowej i cukrowej.- W ich cząsteczkach nie występuje reszta kwasu ortofosforowego (V). - Wspólną cechą fosfolipidów i glikolipidów jest występowanie polarnej, hydrofilowej główki czyli reszta cukrowa lub reszta kwasu ortofosforowego (V) oraz dwa hydrofobowe końce czyli reszty kwasów tłuszczowych, kilkunastowęglowy łańcuch sfingozyny. - Taka budowa glikolipidów i fosfolipidów umożliwia tworzenie dwuwarstwowej błony komórkowej.
Terpeny- Węglowodory o wzorze ogólnym (C5H8)n i ich pochodne, wchodzące w skład intensywnie pachnących olejków eterycznych wyodrębnianych z roślin. - Można je traktować jako produkty polimeryzacji izoprenu – lipidy izoprenowe – oprócz atomów węgla wodoru zawierają atomy tlenu usytuowane w różnych grupach funkcyjnych. - Pod względem chemicznym są odmienne od tłuszczów, zaliczane są jednak do lipidów ponieważ są hydrofobowe i rozpuszczają się w rozpuszczalnikach niepolarnych.
Steroidy - Najważniejsza grupa wśród lipidów izoprenowych - Związki o złożonej budowie pierścieniowej. - Steroidami są: sterole, kwasy żółciowe, hormony steroidowe, prowitamina D. - Jednym z najważniejszych steroli jest cholesterol, naturalny alkohol o wzorze C27H45OH
Cholesterol budowa - Organiczny związek chemiczny, lipid z grupy steroidów zaliczany także do alkoholi. - Cząsteczka cholesterolu posiada 3 pierścienie sześciowęglowe (cykloheksanowe, jeden z nich zawiera też wiązanie podwójne) i czwarty pięciowęglowy (cyklopentanowy) - Ta skomplikowana cząsteczka posiada aż 8 asymetrycznych (chiralnych) atomów węgla
Funkcje cholesterolu -Jest ważnym składnikiem błon komórkowych -> moduluje ich płynność – wielopierścieniowa struktura cholesterolu powoduje, że związek ten jest bardziej sztywny niż inne lipidy błonowe - Wchodzi w skład otoczki mielinowej komórek nerwowych - Jest prekursorem hormonów steroidowych: progesteron, testosteron i kortyzol oraz soli żółciowych. - Odgrywa ważną rolę w syntezie kwasów żółciowych witaminy D.
Karotenoidy - Zaliczane również do lipidów izoprenowych, - są to karoteny, ksantofile. - Są to barwniki szeroko rozpowszechnione w roślinach i w świecie zwierząt . - Występują w chromoplastach, nadając barwę kwiatom i owocom. - Wraz z chlorofilem biorą udział w procesie fotosyntezy.
Biosynteza cholesterolu - Wszystkie atomy węgla w cholesterolu pochodzą z acetylo-CoA. - 2 cząsteczki acetylo-CoA reagują ze sobą w reakcji katalizowanej przez enzym tiolazę cytozolową- W rezultacie powstaje acetoacetylo-CoA i wolny koenzym A.- W pierwszym etapie acetylo-CoA oraz acetoacetylo-CoA łączą się i powstaje HMG-CoA (3-hydroksy-3-metyloglutarylokoenzymA)- on ulega redukcji do mewalonianu (reakcja jest katalizowana przez reduktazę HMG-CoA)- Mewalonian jest z kolei przekształcany w pirofosforan 3-izopentenylu i jego izomer dimetyloallilopirofosforan- Oba związki ulegają kondensacji i powstaje pirofosforan geranylu (C10) do niego przyłącza się kolejna cząsteczka pirofosforanu izopentylu i powstaje pirofosforan farnezylu (C15)- Dwie cząsteczki pirofosforanu farnezylu ulegają kondensacji w wyniku czego powstaje skwalen (C30)- Skwalen zostaje przekształcony w cholesterol poprzez epoksyd skwalenu i lanosterol
Skwalen- węglowodór wielonienasycony, triterpen (składa się z sześciu jednostek izoprenowych - każda po pięć atomów węgla)- jest zaliczany do lipidów (nie jest jednak tłuszczem). Jest składnikiem ludzkiego sebum (płaszcza lipidowego skóry) oraz tłuszczu wątroby rekina- ma własności antybakteryjne i przeciwgrzybiczne- Jest metabolicznym prekursorem cholesterolu i innych steroli.
Chemicznie skwalen jest wielonienasyconym węglowodorem alifatycznym o niskiej gęstości, który w połączeniu z wodą może produkować tlen. Czysty skwalen jest płynem bezbarwnym, bez smaku i bez zapachu. Skwalen jest nierozpuszczalny w wodzie, lekko rozpuszczalny w alkoholu, łatwo rozpuszczalny w tłustych rozpuszczalnikach może pełnić funkcję naturalnego antybiotyku i ma właściwości przeciwutleniające pomaga normalizować poziom cholesterolu we krwi i zwiększa efekt działania leków obniżających poziom cholesterolu pomaga skórze otrzymywać składniki odżywcze, nadając jej piękniejszą karnację, zmniejsza ryzyko powstawania raka jelita, piersi i skóry, zmniejsza ryzyko powstawania chorób serca, spowalnia procesy starzenia naturalna odtrutka organizmu.
Triacyloglicerole- struktura i funkcja
Składają sie z 3 kw. tluszczowych połaczonych wiązaniami estrowymi ze szkieletem glicerolowym. Tłuszcze proste skłądają się z 3 identycznych kw. tłuszczowych połączonych wiązaniem estrowym z glicerolem. Tłuszcze mieszne składają się z 2 lub 3 różnych kw. tluszczowych połączonych wiązaniem estrowym z glicerolem.
Są głownym magazynem paliwa i podstawowym lipidem zawartym w pokarmie. To zapas skondensowanej energii- wydajność energetyczna całkowitego utleniania kw. tł. wynosi 39kJ/g. Są zw. hydrofobowymi, gromadza sie w wyspecjalizowanych komórkach(tłuszczowych-adipocyty-składają sie wyłacznie z triacylogliceroli). Triacyloglicerolesa transportowane w płynach ustrojowych w postaci lipidowo-białkowych cząstek(lipoprotein)
Synteza triacylogliceroli
Są syntetyzowane z acylo-CoA i 3-fosfoglicerolu, ktory powstaje z fosfodihydroksyacetonu(zwiazek przejściowy glikolizy). Cząsteczki acylo-CoA łączą się z 3-fosfoglicerolem dając kwas lizofosfatydowy a z niego kwas fosfatydowy. Grupa fosforanowa jest usuwana i powstaje diacyloglicerol(DAG) który ulega reakcji acylacji i zostaje przekształcony w triacyloglicerol. W tej syntezie nie bierze udział ATP. Energia niezbędna do syntezy pochodzi z hydrolizy wysokoenergetycznych wiązań tioestrowych łączących część acylową z CoA. Kwas fosfatydowy i DAG są rowniez wykorzystywane w syntezie fosfolipidów błonowych.
Rozkład triacylogliceroli
Kwasy tł. w triacyloglicerolach sa uwalniane ze szkieletu glicerolowego dzieki działaniu lipaz. Następnie kw. tł. sa rozkładane w procesie BETA-oksydacji, czemu towarzyszy uwalnianie energii. Glicerol jest wykorzystywany w procesie glikolizy, ulega on przekształceniu w fosfodihydroksyaceton. Przekształcanie to wymaga działania dwoch enzymów: KINAZY GLICEROLOWEJ I DEHYDROGENAZY 3-FOSFOGLICEROLOWEJ.
Hydrolizę tłuszczy zawartych w pokarmie prowadzi w jelicie lipaza trzustkowa, zas uwolnione kw. tluszczowe sa pobierane przez komórki jelitowe. Cały proces trawienia i pobierania wspomagany jest przez sole zółciowe.
Sole żółciowe
Główna postać wydzielania cholesterolu u ssaków. Są to polarne pochodne cholesterolu.Zwiazki org. powstające w wątrobie dzieki przekształceniu cholesterolu w zaktywowany zwiazek przejsciowy cholilo-CoA, który reaguje z glicyną tworząc glikocholan lub z tauryną dając taurocholan. Mają właściowści detergentów, są wydzielane do jelita skąd wspomagają trawienie i pobieranie lipidów z pokarmu.
Witamina D
powstaje z 7-dehydrocholesterolu w wyniku dzialania na skóre składowej UV swiatla slonecznego. Promieniowanie UV powoduje w powyzszej czateczce fotolizę(rozerwanie) wiazania miedzy atomami wegla C9 i C10 co prowadzi do przestawienia wiazan podwojnych i powstania prowitaminy D3. Zwiazek ten ulega izomeracji do witaminy D3. Nasteopnie w watrobie i nerkach nastepuje uwodnienie wit.D3 do aktywnego hormonu.
Hormony steroidowe
Hormony te powstaja z cholesterolu w szeregu reakcji, w ktorych uczestnicza enzymy ze hemem(naleza do rodziny cytochromu P-450)Stanowią rodzine enzymow o zblizonej strukturze i zróznicowanej specyficzności substratowej-wykazują aktywność monooksygenaz- katalizują reakcje w ktorej jeden atom tlenu z czasteczki O2 zostaje wprowadzony w czasteczke substratu, a drugi uczestniczy w tworzeniu wody. Reakcja katalizowana przez cytpchrom P-450 wymaga udziału O2 i NADPH.
dietetyka2012.2015