Sernik z kruszonką
Prosty przepis na smaczny sernik z kruszonką. Sprawdź przepis na sernik na cieście z kruszonką. Doskonały sernik na święta wielkanocne.
Składniki:
· CIASTO POD SERNIK
· 20 dag margaryny
· 1 jajko
· 1/2 szklanki cukru
· 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 szklanki mąki
· kakao do posypania ciasta
· MASA SEROWA
· 75 dag sera (może być więcej)
· 4 żółtka
· 1 całe jajko
·
· 3/4 szklanki cukru
· 1 budyń śmietankowy
· 1 szklanka mleka
· 1 szklanka oleju
· 2 białka
· 2 łyżki cukru do piany z białek
· KRUSZONKA
· 10 dag wiórków kokosowych
· 2 łyżki cukru
· 2 łyżki margaryny
· 1 żółtko
Przepis na ciasto pod sernik:
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać kakaem.
Przepis na masę serową:
Ser zemleć w maszynce. Dodać żółtka, 1 całe jajko, cukier - wszystko razem utrzeć. Następnie dodać budyń, mleko i olej. Wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z 2 białek z 2 łyżkami cukru i wszystko wymieszać. Na ciasto wyłożyć masę serową.
Przepis na kruszonkę:
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać masę serową.
Pieczenie sernika:
Sernik z kruszonką piec w temperaturze 180 stopni C przez ponad 1 godzinę (na złoty kolor). Uwaga na kruszonkę, aby się nie spaliła.
A-n-i-t-a