gofry.docx

(45 KB) Pobierz

zas: 15 minut
Ilość porcji: ok 12 gofrów

Składniki

·         2 jajka

·         2 szklanki mąki

·         2 szklanki mleka

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 łyżki cukru pudru

·         6 łyżek oleju

·         szczypta soli

·         polewa czekoladowa lub rozpuszczona czekolada

·         posypka kolorowa

Przygotowanie -- wersja ilustrowana

Jak zrobić gofry

Krok 1.

Białka oddzielam od żółtek i dodaję do białek cukier puder. Miksuję na sztywną pianę.

Jak zrobić gofry

Krok 2.

Do żółtek dodaje mąkę, olej, mleko, proszek do pieczenia i miksuje, następnie wrzucam pianę i delikatnie mieszam całość.

Jak zrobić gofry

Krok 3.

Nagrzaną gofrownicę smaruję przy pomocy pędzelka olejem (gofry będą łatwiej odchodzić) a następnie wlewam masę gofrową (w zależności od wielkości gofrownicy, ale mi wychodzi około 1 łyżki wazowej z górką na sztukę). Zamykam gofrownicę i piekę. co jakiś czas podglądam czy są dostatecznie zrumienione.

Jak zrobić gofry

Krok 4.

Gotowe gofry układam obok siebie, najlepiej oparte o coś, ale nie na sobie, bo zaparują i nie będą chrupkie.

Swoje gofry polewam sosem czekoladowym dobre jest też mleko w tubce czekoladowe albo rozpuszczona czekolada. Całość posypuje kolorową posypką. Sma

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin