zas: 15 minutIlość porcji: ok 12 gofrów
Składniki
· 2 jajka
· 2 szklanki mąki
· 2 szklanki mleka
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżki cukru pudru
· 6 łyżek oleju
· szczypta soli
· polewa czekoladowa lub rozpuszczona czekolada
· posypka kolorowa
Przygotowanie -- wersja ilustrowana
Krok 1.
Białka oddzielam od żółtek i dodaję do białek cukier puder. Miksuję na sztywną pianę.
Krok 2.
Do żółtek dodaje mąkę, olej, mleko, proszek do pieczenia i miksuje, następnie wrzucam pianę i delikatnie mieszam całość.
Krok 3.
Nagrzaną gofrownicę smaruję przy pomocy pędzelka olejem (gofry będą łatwiej odchodzić) a następnie wlewam masę gofrową (w zależności od wielkości gofrownicy, ale mi wychodzi około 1 łyżki wazowej z górką na sztukę). Zamykam gofrownicę i piekę. co jakiś czas podglądam czy są dostatecznie zrumienione.
Krok 4.
Gotowe gofry układam obok siebie, najlepiej oparte o coś, ale nie na sobie, bo zaparują i nie będą chrupkie.
Swoje gofry polewam sosem czekoladowym dobre jest też mleko w tubce czekoladowe albo rozpuszczona czekolada. Całość posypuje kolorową posypką. Sma
Gejszaaa