Fala dunaju.odt

(10 KB) Pobierz

Fala dunaju

 

 


Składniki:

                     CIASTO * 1 kostka masła roślinnego * 6 jaj * 2 szklanki mąki * 1 szklanka cukru pudru *

                     1 cukier waniliowy * olejek rumowy * 2 łyżki kakao * 2 łyżki wody * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * owoce świeże lub z kompotu * KREM * 1 margaryna * 1/2 litra mleka * 1/2 szklanki cukru * 1 cukier waniliowy * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki mąki pszennej * POLEWA * 1/2 margaryny * 1 szklanka cukru pudru * 2 łyżki kakao * 2 łyżki wody

Przygotowanie:

                     Przepis na ciasto: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i wodę. Utrzeć. Do ciasta (jasnego i ciemnego) można dodać olejek rumowy - według smaku. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć owoce. Piec 45 minut. Przepis na krem: Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny. Przepis na polewę: Wszystkie składniki rozpuścić w garnku. Ostudzić. Przekładanie ciasta: Ciasto - krem - polewa.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin