garncarstwo.pdf

(413 KB) Pobierz
Dawne garncarstwo.doc
Dawne garncarstwo
Autor: Anna Dziedzic – Svana
HISTORIA
Dokładnie nie wiadomo, gdzie i kiedy człowiek zauważył, że może wyrabiać swoje naczynia
przez wypalenie z gliny. Wielu uważa, iż miało to miejsce 7 tysięcy lat temu w Mezopotamii.
Prawdopodobnie był to przypadek. Oblepiony mułem kosz spalił się w ognisku, pozostawiając twardą,
nieprzemakalną skorupę. Tak ponoć rozpoczęła się historia ceramiki, wywodzącej swą nazwę od
greckiego słowa keramos – glina.
Podstawowym materiałem służącym do wyrobu ceramiki była glina, czyli skała osadowa
składająca się z iłu z domieszką mułu, piasku, niekiedy żwiru, tworząca złoża lub żyły eksploatowane
metodą odkrywkową.
Po zwilżeniu wodą i ugnieceniu glina nabiera cech plastycznych i można ją modelować. Niestety złożona
z samych surowców plastycznych, schnie powoli, kurczy się, pęka a na dodatek wymaga bardzo wysokiej
temperatury wypału. Dlatego należy do niej dodać przed formowaniem surowców nie plastycznych i
topników czyli piasku, mielonego piaskowca, sproszkowanych skorup z potłuczonych naczyń, łupku i
skalenia, by była bardziej podatna na kształtowanie.
PLEMIONA PRAPOLSKIE
U plemion prapolskich, garncarstwo prawdopodobnie uprawiane było początkowo przez kobiety
jako przemysł domowy. Później wyrobem zajmowali się osobni rzemieślnicy, zwani zdunami od wyrazu
zdać czyli lepić, budować lub garncarzami od garna czyli pieca w którym gorzały garnki.
Pracownie garncarskie skupiały się głównie w pobliżu grodów, a wiec na przedgrodziach i w pobliskich
wsiach.
W obrębie garncarstwa prapolskiego możemy wyróżnić dwie grupy terytorialne:
1. północną, obejmującą Pomorze, Ziemię Chełmińską, Kujawy, północną i środkową Wielkopolskę
oraz północny skrawek Dolnego Śląska.
PDF stworzony przez wersję demonstracyjną pdfFactory www.pdffactory.pl/
Naczynia dwustożkowate
W grupie tej znaczna część najstarszej ceramiki wyrabiana była ręcznie, jednak część z nich
była dodatkowo obtaczana na wolnoobrotowym ręcznym kole garncarskim.
Jeśli chodzi o formę, to spotykamy tu wazy dwustożkowate z ornamentyką dość bogatą,
aczkolwiek mało staranną. Początkowo była to ornamentyka prostolinijna, do której później doszły
motywy faliste.
2. południową, obejmującą resztę Śląska, Wielkopolskę południową oraz Małopolskę.
Ręczne koło garncarskie było tutaj dość powszechnie używane już w VII wieku. Dominują tu
smukłe naczynia jajowate, beczułkowate z lekko wygiętym na zewnątrz brzegiem, zdobione
najczęściej falistą linią i poziomymi liniami prostymi.
Naczynia jajowate
Techniki wyrobu garnków
PDF stworzony przez wersję demonstracyjną pdfFactory www.pdffactory.pl/
26032974.006.png 26032974.007.png
Garnki ręcznej roboty lepiono na nieruchomej desce lub ławie, formując z osobnej bryły gliny
dno, a następnie z utoczonego, glinianego, długiego wałka budowano ścianki naczynia, akładając go
spiralnie. Całość gładzono palcami. Inna technika to modelowanie całego garnka z jednej bryły gliny. Po
wypaleniu ściany naczyń są grube, niezbyt równe, koloru popielatego, brunatnego lub żółtawego.
Niektóre naczynia, jak już wspominałam,
obtaczano dodatkowo dla wyrównania górnej części
na pierwotnym kole garncarskim, złożonym z
podłużnej deski czy ławki z utkwioną w niej osią, na
której osadzona była tarczka drewniana, obracająca
się naokoło górnego końca osi. Tarczka koła
garncarskiego była w niektórych wypadkach
zawieszona na osi przy pomocy kolistego wyżłobienia w jej spodzie, w innych zaś oś przechodziła przez
otwór wycięty w środku tarczki na wylot i była wtedy bądź ucięta równo z górą powierzchnią tarczki,
bądź też wystawała nieco ponad nią, bądź wreszcie oś nie sięgała do górnej krawędzi otworu w tarczce,
tak że w środku tarczki było małe zagłębienie.
Przy obtaczaniu, ograniczającym się z reguły do krawędzi i górnej części naczynia, posługiwano
się ręką, szmatką czy wilgotną skórą, albo też patykiem czy nożykiem garncarskim. Przy obrocie koła, do
ręki i wspomnianych narzędzi, przyczepiały się drobne ziarenka domieszek dodawanych do gliny,
rysujące na ścianie naczynia delikatne równoległe linie poziome.
Formy naczyń prapolskich, lepionych cznie nie były zbyt urozmaicone. Do
najpowszechniejszych należały garnki słabo profilowane, z lekko wygiętą krawędzią i nieznacznie
zaokrąglonym brzuścem, podobne do nich garnki jajowate, naczynia o profilu esowatym i wazy
dwustozkowate z mniej lub więcej wyraźnym załomem, umieszczonym mniej więcej w połowie lub 2/3
wysokości naczynia.
Do rzadszych form należą: puchary na pustej nóżce, misy
w kształcie odcinka kuli lub też z paskim dnem i niskimi
cylindrycznymi lekko rozchylającymi się ściankami oraz naczynie
z dwoma pionowymi uchami.
Po wykończeniu naczynia zdobiono, początkowo narzędziem
grzebykowatym, później grzebyk ustąpił miejsca rogowym lub
kościanym rylcom lub zwykłym patykom.
PDF stworzony przez wersję demonstracyjną pdfFactory www.pdffactory.pl/
26032974.008.png 26032974.009.png
Po przyozdobieniu powierzchni, naczynia suszono, a następnie wypalano w prymitywnych
piecach, o czym świadczy słaby wypał garnków. Piece te były najprawdopodobniej zwykłą jamą o dwóch
wylotach, wykopanych w urwistym zboczu. Po napełnieniu jamy garnkami rozpalano wewnątrz w
pobliżu otworu dolnego, osłoniętego daszkiem, ogień, którego dym uchodził górnym wylotem.
Nożne koło garncarskie
Ogromnym postępem w garncarstwie
było pojawienie się w X wieku ulepszonego
koła garncarskiego, poruszanego przy
pomocy nóg. Koło nożne składało się z
dwóch równoległych tarczek i obracało się na
osi bądź wkopanej wprost w ziemię bądź też
umocowanej w osobnej podstawie drewnianej. Oś ta przechodziła przez otwór w środku tarczy dolnej, ale
górna tarczka nie miała już otworu na wylot, jak posiadało często ręczne koło garncarskie. Zaopatrzona
była tylko w okrągłe zagłębienie od dołu jako oparcie dla górnego końca osi. Dolna tarcza, używana do
wprawiania w ruch koła, była początkowo równa górnej, później jednak robiono ją większą, by lżej było
ją obracać.
Z wprowadzeniem nożnego koła garncarskiego, rozpoczęło się masowe wytwarzanie naczyń glinianych.
Od tej pory, zmianie ulegają formy naczyń. Nadal wyrabiane są garnki dwustożkowate, jajowate i o
profilu esowatym, wyróżnia je jednak silniejsze wygięcie brzegu i odmienna ornamentyka. Powstają tez
naczynia cylindryczne, wzorowane na wiadrach i zaopatrzone w kilka żeberek poziomych, naśladujących
obręcze. W XI wieku pojawiają się naczynia z cylindryczną szyjką i pokrywy stożkowate z guzowatym
uchwytem, wzorowane na wyrobach pomorskich z VI i V w. pne.
PDF stworzony przez wersję demonstracyjną pdfFactory www.pdffactory.pl/
26032974.001.png 26032974.002.png
Ceramika prapolska młodszej fazy
Ceramika prapolska z końca X i początku XI w.
Naczynie prapolskie bogato zdobione
CERAMIKA ŁUŻYCKA 700-400 W p.n.e.
Ceramika łużycka w Wielkopolsce i na Śląsku, odznaczała się interesującą kompozycją kolorowej
dekoracji. Czerep naczynia pokrywano powłoką z delikatnej tłustej glinki, na której malowano dekorację
kontrastowo zestawionymi barwami: żółtą, czerwoną, brązową i czarną. Ulubionym motywem był trójkąt.
Zdobioną powierzchnię dzielono symetrycznie na trzy strefy i deklarowano układami różnobarwnych
trójkątów. Słońc, swastyk i trykwetrów.
PDF stworzony przez wersję demonstracyjną pdfFactory www.pdffactory.pl/
26032974.003.png 26032974.004.png 26032974.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin