Jak przygotować swój organizm do ciąży?
Ciąża to wyjątkowy okres w życiu kobiety. W jej trakcie w organizmie rozwija się nowe życie, które potrzebuje odpowiedniej ilości energii oraz składników odżywczych.
Nie od dziś wiadomo, że w czasie trwania ciąży konieczne jest zadbanie zarówno o dietę jak i swój organizm, warto jednak pamiętać, że dobre przygotowanie ustroju przed poczęciem pozwala lepiej przejść ciążę, utrzymać dobre samopoczucie, a tym samym zachować dobry stan zdrowia przyszłej mamy oraz dziecka.
Od czego zacząć?
O przygotowaniu się do ciąży warto pomyśleć już około 12 miesięcy przed planowanym poczęciem. Okres ten pozwala na wyrównanie wszelkich niedoborów witaminowo-mineralnych, zaleczenie wszelkich infekcji, wyleczenie zębów, doprowadzenie przewlekłych chorób do stanu stabilnego. Aby więc dobrze przygotować ustrój warto zbadać się i wykluczyć bądź zaleczyć wszelkie nawet drobne niedomagania.
Co należy zrobić:
· ogólne badanie moczu oraz krwi,
· badanie poziomu glukozy oraz żelaza,
· badanie hormonalne tarczycy,
· ogólne badanie poziomu hormonów,
· badanie na obecność przeciwciał toksoplazmozy (jeśli wynik negatywny, należy powtarzać badanie co miesiąc po zajściu w ciążę),
· badanie na obecność przeciwciał wirusa cytomegalii,
· badanie na obecność wirusa HIV,
· USG narządów rodnych oraz piersi,
· udać się do dentysty,
· udać się do ginekologa – przeprowadzić cytologię (wymaz z szyjki macicy), biocenozę (czystość pochwy),
· przeprowadzić szczepienie na różyczkę, odrę, wirusowe zapalenie wątroby typu B (3 etapy szczepienia: 2 etap miesiąc po 1, 3 etap 5 miesięcy po 2).
Jeśli kobieta do tej pory stosowała antykoncepcję w formie tabletek, plastrów, wkładek domacicznych itp. należy jej zaprzestać przynajmniej na 3 miesiące przed planowanym poczęciem.
W przypadku przewlekłych chorób takich jak cukrzyca, padaczka, niedokrwistość, nadciśnienie, astma czy choroby nerek, chęć posiadania dziecka należy skonsultować z lekarzem prowadzącym. Gdy uda się chorobę doprowadzić do stanu stabilnego można podjąć próbę zajścia w ciążę. Konieczna może być w tym czasie zmiana leków, zmniejszenie dawek tak, aby nie szkodziły rozwijającemu się maleństwu.
Aktywność fizyczna
Dobrze przygotowane ciało to także dobra kondycja fizyczna. Pomoże ona zarówno dobrze znosić ciążę jak i ułatwi kobiecie funkcjonowanie w jej trakcie, ale także odpowiednio mocne mięśnie ułatwią poród. Warto tutaj zwrócić szczególną uwagę na takie partie mięśni jak:
· mięśnie pleców (mięśnie przykręgosłupowe),
· mięśnie brzucha,
· mięśnie pośladków,
· mięśnie szyi.
Dobrze także poświęcać czas na spacery, gimnastykę, pływanie, które to rodzaje ruchu można także kontynuować podczas ciąży polepszając kondycję i ułatwiając powrót do sylwetki sprzed ciąży.
DietaWarto przyjrzeć się bardziej krytycznie swojej masie ciała i sprawdzić swoje BMI. Najlepiej jeśli masa ciała jest prawidłowa (BMI 19-25). Nadwaga sprzyja gorszemu samopoczuciu w czasie ciąży, pojawieniu się dolegliwości, trudnościom w czasie porodu. Niedowaga zaś może być przyczyną niskiej masy urodzeniowej u dziecka, a niedożywienie w czasie ciąży sprzyja pojawieniu się choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego u dziecka.
Jeśli decydujemy się na kurację odchudzającą musi to być kuracja racjonalna, przebiegająca w spokojnym tempie. Drastyczne diety mogą wywołać niedobory witamin czy składników mineralnych. Minimum na 3 miesiące przed poczęciem powinno zacząć się stabilizację masy ciała.
Sposób żywienia podczas przygotowań powinien być zgodny z zasadami prawidłowego żywienia. Istotne jest wykluczenie z żywienia używek takich jak alkohol, kawa, mocna herbata, papierosy. Powinno się zastąpić dania gotowe samodzielnie przygotowywanymi z podstawowych produktów. Warzywa i owoce należy dokładnie myć, mięsa i mleka nie spożywać w stanie surowym (ochrona przed toksoplazmozą, listeriozą).
W okresie tym dla organizmu duże znaczenia ma odpowiednia podaż zarówno witamin jak i minerałów. Należy jednak zachować umiar w przyjmowaniu ich suplementów. Zarówno bowiem niedobór jak i nadmiar jest niebezpieczny dla zdrowia. Szczególnie nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) jest niebezpieczny, gdyż trudniej je usunąć z organizmu niż te rozpuszczalne w wodzie np. C.
Suplementem, po który powinna każda kobieta sięgać zarówno na 3 miesiące przed ciążą jak i w pierwszym trymestrze jest kwas foliowy w ilości 0,4 mg/dobę. Istotna jest także odpowiednia podaż:
· wapnia (niedobór wywołuje skurcze mięśni),
· cynku (zbyt mała ilość upośledza czynność narządów rodnych kobiety),
· jodu (niedobór sprzyja niedoczynności tarczycy, ta zaś upośledzeniu umysłowemu u dziecka),
· żelaza (jego małe ilości sprzyjają obniżeniu płodności, pojawieniu się niedokrwistości w czasie ciąży).
Z tego też powodu w diecie nie powinno zabraknąć mleka i produktów mlecznych, wszelkiego rodzaju warzyw zwracając szczególną uwagę na ciemnozielone, owoców, chudego mięsa, ryb, pełnoziarnistych produktów – pieczywa, kasz, brązowego ryżu, makaronu razowego.
Rozkład poszczególnych grup żywnościowych powinien być zgodny z piramidą żywieniową, czyli:
· produkty zbożowe (5 porcji),
· warzywa (4 porcji) i owoce (3 porcje),
· nabiał (w ilości około 2 szklanek mleka lub jego zastępników),
· mięso, orzechy, rośliny strączkowe, ryby (1 porcja).
Należy ograniczyć ilość słodyczy, które poza kaloriami nie dostarczają żadnych wartościowych składników. Dodatkowo sprzyjają utracie cynku.
spodpowieki