Stosowanie norm w produkcji mięsa i jego przetworów.pdf

(176 KB) Pobierz
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Alicja Królak
Stosowanie norm w produkcji mięsa i jego przetworów
741[03].O1.03
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
782868308.007.png 782868308.008.png 782868308.009.png 782868308.010.png 782868308.001.png
Recenzenci:
mgr inŜ. Tadeusz Jakubczyk
dr Małgorzata ElŜbieta Kuśmierczyk
Opracowanie redakcyjne:
mgr inŜ. Jadwiga Morawiec
Konsultacja:
mgr inŜ. Barbara Kapruziak
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 741[03].O1.03
Stosowanie norm w produkcji mięsa i jego przetworów zawartego, w modułowym programie
nauczania dla zawodu rzeźnik – wędliniarz.
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
782868308.002.png
SPIS TREŚCI
1.
Wprowadzenie
3
5
2.
Wymagania wstępne
3.
Cele kształcenia
6
4.
Materiał nauczania
7
4.1. Podstawy prawne normalizacji – normy i ich podział
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
11
4.1.3. Ćwiczenia
11
4.1.4. Sprawdzian postępów
13
4.2. Normalizacja w krajach Unii Europejskiej
14
4.2.1. Materiał nauczania
14
4.2.2. Pytania sprawdzające
16
4.2.3. Ćwiczenia
16
4.2.4. Sprawdzian postępów
18
19
4.3. Skutki nieprzestrzegania norm
4.3.1. Materiał nauczania
19
4.3.2. Pytania sprawdzające
20
4.3.3. Ćwiczenia
20
4.3.4. Sprawdzian postępów
22
23
5.
Sprawdzian osiągnięć
27
6.
Literatura
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
782868308.003.png
1. WPROWADZENIE
Poradnik będzie Ci pomocny w przyswajaniu wiedzy o stosowaniu norm w produkcji
mięsa i jego przetworów.
W poradniku zamieszczono:
-
wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiedzy, które powinieneś
mieć opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej,
-
cele kształcenia,
-
materiał nauczania, który umoŜliwi Ci samodzielne przygotowanie się do wykonania
ćwiczeń i zaliczenia sprawdzianów. Wykorzystaj do poszerzenia wiedzy wskazaną
literaturę oraz inne źródła informacji,
-
pytania sprawdzające wiedzę do wykonania ćwiczenia,
-
instrukcje wykonania ćwiczeń,
-
sprawdzian postępów,
-
wykaz literatury.
Przed
rozpoczęciem
kształcenia
w
jednostce
modułowej
przewidywane
jest
zdiagnozowanie Twoich umiejętności.
Sprawdzian osiągnięć opracowany jest w formie testu zawierającego:
-
instrukcję,
-
zestaw zadań testowych,
-
punktację zadań,
-
kartę odpowiedzi.
Bezpieczeństwo i higiena pracy
W czasie przebywania w pracowni musisz przestrzegać regulaminów, przepisów bhp oraz
instrukcji przeciwpoŜarowych wynikających z rodzaju wykonywanych prac.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
782868308.004.png
741[03].O1
Podstawy zawodu
741[03].O1.01
Stosowanie przepisów bezpieczeństwa
i higieny pracy, ochrony przeciwpoŜarowej oraz ochrony środowiska
741[03].O1.02
Zapewnianie jakości mięsa i jego przetworów
741[03].O1.03
Stosowanie norm w produkcji mięsa i jego przetworów
741[03].O1.04
Stosowanie maszyn i urządzeń w produkcji mięsa i jego przetworów
Schemat układu jednostek modułowych
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
782868308.005.png 782868308.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin