Produkowanie kiełbas.pdf

(861 KB) Pobierz
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Aleksandra Kleśta
Produkowanie kiełbas 741[03].Z4.02
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
782873182.022.png 782873182.023.png 782873182.024.png 782873182.025.png 782873182.001.png
Recenzenci:
mgr inŜ. Bogusława Gajdamowicz
mgr inŜ. Witold Pułkownik
Opracowanie redakcyjne:
mgr inŜ. Jadwiga Morawiec
Konsultacja:
mgr inŜ. Barbara Kapruziak
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 741[03].Z4.02.
Produkowanie kiełbas, zawartego w modułowym programie nauczania dla zawodu rzeźnik –
wędliniarz .
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
782873182.002.png
SPIS TREŚCI
1.
Wprowadzenie
3
2.
Wymagania wstępne
5
3.
Cele kształcenia
6
4.
Materiał nauczania
7
7
4.1. Etapy produkcji kiełbas
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
17
4.1.3. Ćwiczenia
17
4.1.4. Sprawdzian postępów
19
20
4.2. Maszyny i urządzenia stosowane do produkcji kiełbas
4.2.1. Materiał nauczania
20
4.2.2. Pytania sprawdzające
26
4.2.3. Ćwiczenia
26
4.2.4. Sprawdzian postępów
28
29
4.3. Ocena jakości i przechowywanie kiełbas
4.3.1. Materiał nauczania
29
4.3.2. Pytania sprawdzające
32
4.3.3. Ćwiczenia
32
4.3.4. Sprawdzian postępów
34
35
5.
Sprawdzian osiągnięć
6.
Literatura
40
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
782873182.003.png
1. WPROWADZENIE
Poradnik będzie Ci pomocny w kształtowaniu umiejętności przy produkowaniu kiełbas.
Poradnik ten zawiera:
1. Wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiadomości, które
powinieneś mieć opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej.
2. Cele kształcenia jednostki modułowej.
3. Materiał nauczania, który umoŜliwia samodzielne przygotowanie się do wykonania
ćwiczeń i udzielenia prawidłowych odpowiedzi na pytania testowe. Materiał jest
podzielony na trzy bloki, a w obrębie kaŜdego z nich znajdują się równieŜ pytania
sprawdzające przygotowujące do wykonania ćwiczenia oraz opis sposobu wykonania
ćwiczenia wraz z wykazem materiałów, narzędzi i sprzętu potrzebnego do jego realizacji.
4. Na podsumowanie kaŜdego bloku materiału znajduje się takŜe sprawdzian postępów,
który ma Ci uświadomić, czy opanowałeś materiał. Powinieneś poszerzać swoją wiedzę
i w tym celu korzystaj z róŜnych źródeł informacji, równieŜ ze wskazanej w ostatnim
rozdziale literatury. Przykładowy zestaw zadań testowych sprawdzających Twoje
opanowanie wiedzy i umiejętności z zakresu całej jednostki modułowej. Zaliczenie tego
testu jest dowodem opanowania umiejętności określonych w tej jednostce.
JeŜeli będziesz miał trudności ze zrozumieniem tematu lub ćwiczenia, to poproś
nauczyciela lub instruktora o wyjaśnienie i ewentualne sprawdzenie, czy dobrze wykonujesz
daną czynność.
Jednostka modułowa: Produkowanie kiełbas jest jedną z jednostek modułowych
koniecznych do zapoznania się z modułem: Przetwórstwo mięsa.
Bezpieczeństwo i higiena pracy
W czasie pobytu w pracowni musisz przestrzegać regulaminów, przepisów bhp i higieny
pracy oraz instrukcji przeciwpoŜarowych, wynikających z rodzaju wykonywanych prac.
Przepisy te poznasz w trakcie trwania nauki.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
782873182.004.png
741[03].Z4
Przetwórstwo mięsa
741[03].Z4.01
Produkowanie wędzonek
741[03].Z4.02
Produkowanie kiełbas
741[03].Z4.03
Produkowanie wędlin podrobowych
741[03].Z4.04
Produkowanie wyrobów blokowych
741[03].Z4.05
Produkowanie tłuszczów topionych
741[03].Z4.06
Produkowanie konserw
Schemat układu jednostek modułowych
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
782873182.005.png 782873182.006.png 782873182.007.png 782873182.008.png 782873182.009.png 782873182.010.png 782873182.011.png 782873182.012.png 782873182.013.png 782873182.014.png 782873182.015.png 782873182.016.png 782873182.017.png 782873182.018.png 782873182.019.png 782873182.020.png 782873182.021.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin