Grysikowiec
Składniki
Ciasto:1 szklanka cukru1 kostka margaryny2 jaja0,5 słoika miodu ( ok. 190 g)2 łyżeczki sody3/4 kg. mąki pszennej Masa:litr mleka1 szklanka kaszy manny (błyskawicznej)2 żółtka1 szklanka cukru10 dag zmielonych orzechów kostka masłaDodatkowo:słoik powideł śliwkowych Polewa czekoladowa:2 łyżki kakao2 łyżki margaryny5 łyżek cukru4 łyżki mleka
Wykonanie:
Ciasto: z podanych składników zarobić ciasto , podzielić na 3 części , upiec osobno placki na złoty kolor w temp 180 st.
Masa:Mleko zagotować z cukrem , wsypać grysik , miksować , pod koniec dodac żółtka, zagotować .Odstawić do wystygnięcia Utrzeć masło , dodawać po łyżce masy grysikowej i zmielone orzechy . Do smaku
można dodać odrobinę spirytusuPolewa czekoladowa:Wszystkie składniki włożyć do garnuszka, gotować
około 6-7 minut aż polewa będzie gęsta ( mieszać od czasu do czasu ) . Gorącą polewą polać ciastoPrzełożenie:placek - połowa powideł - połowa masy grysikowej-placek- reszta powideł- reszta masy grysikowej -placek- polewa czekoladowa można posypać kokosemTo ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień .
myszka949