marketing-usługi.doc

(54 KB) Pobierz
17

Praca pochodzi z serwisu www.e-sciagi.pl

USŁUGI

 

Usługa jest dowolnym działaniem, jakie jedna strona może zaoferować innej, nienamacalne i nie prowadzi do własności. Jego produkcja może być związana (lub nie) z produktem fizycznym

 

Klasyfikacja:

1.      czysty produkt- fizyczny- nie towarzyszy żadna usługa

2.      produkt z usługami towarzyszącymi- namacalny

3.      hybryda- towar i usługa są równej części (restauracja)

 

Cechy usługi:

1.      niematerialność- nie można jej zobaczyć, dotknąć, nie mają cech fizycznych

-          nie mogą być magazynowane

-          nie można chronić patentami

-          nie można pokazywać- aktywizacja sprzedaży

-          podstawa kształtowania cen jest utrudniona- ceny konkurencyjne

-          niemożliwa do oceny jej wartość przed zakupem

-          trudno poddać próbie i wstępnej ocenie

 

2.      nierozdzielność usługi z osobą wykonawcy

-          obecność wykonawcy jest konieczna

-          ograniczona skala działań

-          dominuje funkcja sprzedaży bezpośredniej

-          ocena usługi zależy od umiejętności i kwalifikacji usługodawcy

 

3.      nierozdzielność procesów wytwarzania i konsumpcji- tzn. konsumpcja musi się odbywać w czasie i miejscu jej wytwarzania

4.      różnorodność

5.      nietrwałość- usługa nie istnieje poza procesem jej wytwarzania

 

niematerialność- w/w

nierozłączność wytwarzania i konsumpcji w/w

heterogeniczność- trudno standaryzować usługi i kontrolować jakość w/w

końcowa nietrwałość- nie można magazynować

 

Podstawowe kryteria oceny jakimi posługuję się nabywcy w ocenie jakości usług

 

-          dostępność placówek- dogodna lokalizacja, czas otwarcia, czas oczekiwania na wykonania usługi

-          informacje o usługach firmy- prawidłowa i przystępna

-          kompetencje- fachowe przygotowanie i szkolenie

-          uprzejmość- szacunek dla klienta

-          zaufanie- firma i pracownicy są wiarygodni, dbałość o interes klientów

-          odpowiedzialność- uwzględnienie oczekiwań nabywców, fachowo , szybko

-          rzetelność- dokładne świadczenie usług

-          bezpieczeństwo- usługa bez elementów ryzyka

-          rodzaj stosowanych środków materialnych- materialne- widoczne dla nabywcy elementy usługi- korespondencja z fachowym wykorzystaniem

-          znajomość   nabywców- zrozumienie potrzeb klientów

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkt- usługa

Cena usługi

Dystrybucja usług

1.      Podstawowa oferta usługowa

-  skierowane do człowieka

-  skierowane na przedsiębiorcę

2.      Usługi dodatkowe

-          rezerwacje

-          doradztwo

-          gwarancje

3.      Materialne środki korzystające z usług

4.      Usługi posprzedażowe

-          kontrola wykonania usługi

-          przesyłanie informacji

5.      Marka handlowe

1.      Forma ustalania cen

-          popytowa

-          mieszana

2.      Różnice poziomu cen

-          termin wykonania

-          sezon popytowy

-          miejsce świadczenia

-          rodzaj nabywców

3.      Cena jako zachęta

-          rabaty

-          kredyty

-          abonamenty

1.      Kanały

-          sprzedaż bezpośrednia

-          sprzedaż pośrednia

2.      Placówki usługowe

-          lokalizacja

-          czas otwarcia

-          wyposażenie

-          estetyka

-          poziom usługi

3.      Nowe formy sprzedaży

-          automaty bankowe

-          karty kredytowe

-          rezultal service

 

 

 

Elementy i środki marketingu mix w dziedzinie usług

Promocja usług

Personel firm usługowych

1.      Sprzedaż osobowa prowadzona przez:

-          personel obsługujący nabywców

-          personel obsługujący akwizytorów

2.      Reklama

-          prasowa

-          radiowa

-          telewizyjna

-          wydawnicza

3.      Public relations

              -      opinia w otoczeniu

4.      Promocja dodatkowa

-          czasowe nagrody

-          rabaty

-          premie

5.      Sponsoring

 

1.      Personel bezpośrednio obsługujący nabywców

        liczba

        kwalifikacje

        cechy indywidualne

        system motywacji

        system szkolenia

2.      Obsługa zaplecza

3.      Wzajemne kontakty- personel- konsument (gdy świadczenie usługi = konsument)

 

 

 

 

 

Analiza SWOT

-          jest metodą badania słabych i mocnych stron organizacji na tle możliwych szans i zagrożeń

 

Wszystkie czynniki mające wpływ na bieżącą i przyszłą pozycję firmy. Podział według:

-          miejsca powstania- zew. i wew.

-          sposobu działania- pozytywne i negatywne

 

Grupy czynników:

1.      silne strony firmy (wew- pozytywne)

2.      słabe strony firmy (wew- negatywne)

3.      szanse (zew- pozytywne)- regulacje prawna

4.      zagrożenia (zew- negatywne)

 

Potencjalne mocne strony np.”

-          znaczne kompetencje

-          odpowiednie zasoby finansowe

-          zdolność konkurowanie

-          przewaga kosztowa

 

Potencjalne słabe strony np.:

-          czy jasno wytyczona strategia

-          przestarzałe środki

-          niska zyskowność

 

Potencjalne szanse np.:

-          pojawienie się nowych grup klientów

-          dywersyfikacja produktów

-          ograniczenia konkurencji

 

Potencjalne zagrożenia np.:

-          nowi konkurenci

-          wolniejszy wzrost rynku

-          niekorzystna polityka rządu

 

Analiza silnych i słabych stron

wielkość zasobów rzeczowych, finansowych, ludzkich- sprawność działania, można przeprowadzić w odniesieniu do głównego konkurenta lub grupy klientów- wyodrębnienie czterech wariantów sytuacyjnych

 

1.      bezwzględna przewaga0 profil atutów i słabości całkowicie góruje nad profilem konfliktów

2.      przewaga oparta na wybranych atutach, gdy łącznie atuty firmy są większe niż atuty konkurenta

3.      sytuacja przeciętna, gdy profil atutów i słabości firm jest równy ocenie konkurencji

4.      przewaga słabości

 

Analiza szans i zagrożeń

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin