CIASTKA WARSZAWSKIE
Składniki:
Ciasto: 0,5 kg mąki, 35 dag margaryny, 4 żółtka, 2 łyżeczki śmietany
Lukier: 4 białka, 35 dag cukru pudru
Masa: 7 dag orzechów włoskich mielonych, 7 dag cukru pudru, 0,5 szkl. mleka, 20 dag masła, 2 jajka.
Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i do lodówki na 2 godz. Utrzeć lukier z białek wałkiem w misce. Z ciasta wykroić małą szklaneczką krążki, połowę posmarować lukrem i upieć na jasny złoty kolor te posmarowane i te bez lukru. Przygotować masę. Orzechy zalać wrzącym mlekiem i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie ubić na parze jajka z cukrem na puszystą masę, odstawić i dalej ubijać do ostygnięcia. Utrzeć masło i porcjami dodawać orzechy z mlekiem i masę jajeczną stale ucierając. Upieczone ciasteczka przekładać masą, na wierzch kładąc krążek z bezą.
Potrzebne przybory:
Jak podawać?
Podawać do kawy,herbaty na świąteczny podwieczorek, ale smakują zawsze i wszystkim!
Uwagi:
Ciasteczka wymagają sporo pracy ale warto! Do przekładnia mogą być także inne masy np. kawowa.
pianoforte