Pzepis (1) Biłgorajska gęś marynowana w czerwonym winie, podana na rosties ziemniaczano - jabłkowym , z sosem z dojrzałej żurawiny spowitej aromatem domowej nalewkiPorcja dla 5 osób:4 sztuki filetów z piersi gęsi Marynata:200 ml wina czerwonego wytrawnegotymianek Prymatrozmaryn Prymatimbir Prymat2 gwiazdki anyżuRosties:200 g ziemniaków200g jabłek10 g mąki ziemniaczanej (ok. 2 łyżki)1 jajkosok z ½ cytrynyolej do smażeniaRagout warzywne:100 g świeżych lub mrożonych kurek100 g bobu mrożonego Hortex100 g boczku wędzonego100 g świeżych liści szpinaku½ dużej cebuli1-2 ząbki czosnku½ pęczka natki pietruszkipieprz czarny mielony Prymatsól do smakuSos żurawinowy:100 ml nalewki żurawinowej100 g żurawiny mrożonejkolendra Prymat50 g masła6 łyżeczek cukru trzcinowegosól do smakuSposób wykonania:Marynata do gęsi:Kruszymy 2 gwiazdki anyżu, dodajemy imbir, tymianek, rozmaryn, rozgnieciony czosnek i czerwone wino. Powstałą marynatą zalewamy piersi z gęsi i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po zamarynowaniu smażymy po 10 minut z obu stron. Jako pierwszą smażymy część od strony skóry, nie używając dodatkowego tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odkładamy mięso, żeby odpoczęło przed pokrojeniem.Rosties:Trzemy obrane i umyte ziemniaki. Obieramy i trzemy na tarce jabłka, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jedno jajko, sól i pieprz do smaku (dodajemy sok z cytryny, żeby masa nie ściemniała). Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy ładne, okrągłe placuszki (można też przełożyć je na blachę wyłożoną pergaminem i włożyć do piekarnika, żeby były bardziej chrupiące).Ragout warzywne:Bób rozmrażamy i obieramy ze skórki, szpinak czyścimy z ogonków.Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, boczek w paseczki, siekamy 1 ząbek czosnku i wszystko razem podsmażamy na patelni. Dodajemy bób i kurki, dusimy na małym ogniu. Na końcu dodajemy liście szpinaku, sól, pieprz czarny mielony i posiekaną natkę pietruszki.Sos żurawinowy:Na patelnię wlewamy nalewkę żurawinową, dodajemy żurawinę mrożoną i kolendrę. Dusimy, aż zmniejszy objętość o połowę. Zaciągamy odrobiną masła. Można troszkę posolić i dosłodzić cukrem trzcinowym do smaku.Upieczoną gęś kroimy w plastry. Na talerzu układamy placuszki ziemniaczano – jabłkowe, duszone warzywa, plastry gęsi i sos żurawinowy.
Przepis (2) Przysmak z gęsi na korzennych gruszkach skropionych śliwowicą, podany z racuszkami z kaszy i aromatycznymi grzybami.Składniki dla 5 osób:2 oczyszczone piersi z gęsi (najlepiej wcześniej zapeklowane) Marynata:4 łyżki oleju rzepakowego2 łyżki przyprawy do kurczaka po staropolsku Prymat2 łyżeczki musztardy delikatesowej Prymat1 łyżeczka papryki słodkiej Prymat Sos grzybowy:300 g świeżych lub mrożonych borowików1 pęczek posiekanego szczypiorku2 ząbki czosnkupieprz czarny mielony Prymatkilka łyżek tłuszczu wytopionego podczas smażenia gęsi4 łyżki kwaśnej śmietany½ kostki masła do smażenia3 łyżki oleju rzepakowegosólDuszone gruszki:3 duże, obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny gruszki3 łyżki miodu pszczelego100 ml śliwowicy50 g masła3 łyżki oliwy z oliwekDo smaku: sok z cytryny, pieprz czarny grubo mielony Prymat, rozmaryn PrymatRacuszki: 300 g ugotowanej kaszy gryczanej3 jajka2 łyżki drobno tartego wędzonego sera2 rozgniecione ząbki czosnku1 łyżka mąki1 płaska łyżka majeranku Prymat sól ziołowa Prymat pieprz czarny mielony Prymat olej rzepakowy lub lniany do smażenia1 pęczek pietruszki lub koperku1 pęczek szczypiorku200 g wędzonej piersi z gęsi (tzw. półgęsek)100 g wiśni z nalewkiSposób przygotowania:Marynowanie:Łączymy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią ponacinane piersi z gęsi (najlepiej wcześniej zapeklować) i odstawiamy do lodówki (na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc). Zamarynowane mięso obsmażamy na patelni, a następnie przekładamy do formy i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C. Soczyste piersi przekładamy na deskę i czekamy, aż odpocznie kilka minut, następnie kroimy w plastry.Gruszki:Gruszki podsmażamy na maśle połączonym z oliwą, dodajemy miód, śliwowicę i krótko dusimy, aby owoce się nie rozpadły. Całość doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, rozmarynem i grubo mielonym czarnym pieprzem. Sos grzybowy:Borowiki kroimy wzdłuż w plastry , smażymy na maśle połączonym z olejem rzepakowym, doprawiamy do smaku posiekanym czosnkiem, szczypiorkiem, solą i czarnym pieprzem mielonym. Można wlać kilka łyżek aromatycznego tłuszczu wytopionego z gęsi podczas smażenia.Racuszki gryczane: Gotujemy kaszę gryczaną w osolonym wrzątku, aż będzie miękka (zalewamy wodą tylko do poziomu kaszy). Wystudzoną kaszę łączymy z jajkami, utartym serem wędzonym, drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy łyżkę mąki, sól ziołową, pieprz czarny mielony, posiekany szczypiorek, koperek i mieszamy do powstania jednolitej masy. Smażymy okrągłe racuszki, rumieniąc je z obu stron na złoty kolor i osączamy na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.Plastry pieczonej gęsi układamy na aromatycznych gruszkach, skrapiamy sosem powstałym w czasie duszenia owoców i dekorujemy wiśniami z nalewki. Podajemy z racuszkami gryczanymi , na których układamy cienki plasterek wędzonej gęsi, smażone borowiki i łyżeczkę kwaśnej śmietany. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Przepis (3)Pikantna żurawina pływająca w łódeczkach z ciasta cygaretkowego, serwowana z orzeźwiającymi lodami waniliowymi.Składniki 5 osób:Ciasto cygaretkowe:100 g masła100 g mąki pszennej100 g cukru pudru6 białek z jajkaKonfitura żurawinowa:500 g świeżej żurawiny200 g suszonej żurawiny100 g cukru trzcinowego 100 ml nalewki wiśniowej3 łyżki miodu pszczelegoszczypta imbiru Prymat pieprz czarny mielony Prymatsok wyciśnięty z ½ cytryny2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia200 g lodów waniliowychkilka listków świeżej mięty do dekoracjiSposób przygotowania:Żurawina:Żurawinę podsmażamy z cukrem trzcinowym i doprawiamy do smaku szczyptą imbiru i pieprzem czarnym mielonym. Następnie wlewamy miód, nalewkę wiśniową i dodajemy suszoną żurawinę. Dusimy kilkanaście minut, zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody. Do smaku można doprawić sokiem z cytryny.Ciasto cygaretkowe:W misce ucieramy miękkie masło, dodajemy mąkę, cukier puder i pianę z ubitych białek. Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce. Na blachę kładziemy matę silikonową lub pergamin i robimy cienkie, okrągłe placuszki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C tak długo, aż się zarumieni (około 12 minut). Wyjmujemy placuszki z pieca i od razu układamy np. na wałku lub butelce, dzięki czemu po wystygnięciu uzyskamy kształt łódeczki lub tzw. Dachówki. Można też dodatkowo usmażyć małe placuszki ze zwykłego ciasta naleśnikowego. Na talerz nakładamy łyżkę konfitury żurawinowej, na to kładziemy łódeczkę z ciasta cygaretkowego. Do środka wkładamy kolejną porcję żurawiny, gałkę lodów waniliowych i jeśli ktoś posiada - odrobinę konfitury różanej. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty, ewentualnie pokruszonym karmelem.
Przepis (4) Konfitura z karmelizowanej biłgorajskiej żurawiny, w towarzystwie kocich języczków i soczystej borówkiSkładniki dla 5 osób:Konfitura:100 g żurawiny mrożonej 100 g żurawiny suszonej100 g borówki amerykańskiej60 g cukru trzcinowego50 g mąki ziemniaczanej1 tabliczka ciemnej czekolady Ciasto na kocie języczki:3 jajka½ szklanki cukru½ szklanki + 1 łyżka mąki tortowej½ łyżeczka proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Konfitura:Na suchej patelni podsmażamy cukier, aż powstanie karmel. Dodajemy czerwone wino i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Dodajemy mrożoną i suszoną żurawinę, dusimy. Na końcu dokładamy borówkę amerykańską. Można wlać kieliszek nalewki żurawinowej do smaku. Zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej i gotujemy przez kilka minut. Studzimy.Kocie języczki:Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie po trochu dodajemy cukier i dalej miksujemy. Do masy wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Żółtka umieszczamy w osobnej misce, posypujemy proszkiem do pieczenia i łyżką mąki. Ucieramy, aż zwiększą swoją objętość, dodajemy do piany z białek i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Gotową masę nakładamy do szprycy (rękawa cukierniczego). Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskamy kocie języczki (wąskie paseczki ciasta) i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.Zamiast pucharków, do deseru można wykonać koszyczki z czekolady. Rozpuszczamy oddzielnie czekoladę białą i ciemną. Na kwadratach grubej folii rozsmarowujemy najpierw białą, na tym ciemną czekoladę. Kawałki folii kładziemy czekoladą do wierzchu na szklankach i wstawiamy do lodówki, żeby zastygła. Delikatnie oddzielamy od folii, powstałe koszyczki napełniamy deserem.Deser podajemy w pucharkach lub czekoladowych koszyczkach. Nakładamy konfiturę żurawinową, dekorujemy kocimi języczkami ozdobionymi rozpuszczoną czekoladą oraz świeżymi borówkami lub jeżynami.
borowiak65