Bułeczki czosnkowo.docx

(50 KB) Pobierz

Bułeczki czosnkowo-bazyliowe

Bardzo spodobały  mi się propozycje Zaytoony  w 79 edycji Weekendowej Piekarni a już szczególnie przypadły mi do gustu bułeczki czosnkowo - bazyliowe. Dlatego nie zwlekałam długo i korzystając z pierwszego dnia wakacji zabrałam się do pracy a  tym chętniej to zrobiłam, że komentarze na temat tych bułek były bardzo pozytywne. Teraz i ja mogę je potwierdzić. Bułeczki mięciutkie, niezwykle aromatyczne. Smakują same ale  nadają się też na kanapkę z wędliną. Bardzo polecam a Zaytoonie dziękuję za wyszukanie tak smacznego przepisu:)

 Zdjęcie - Bułeczki  czosnkowo-bazyliowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

·         400 g mąki pszennej chlebowej

·          20 g drobnego cukru

·          pół łyżeczki soli

·          1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych

·          260 g mleka

·          30 g masła, roztopionego

 Składniki na nadzienie:

·         60 g miękkiego masła

·          6-7 ząbków czosnku

·         2-3 łyżeczki sosu Pesto [ew. ok. 25 posiekanych listków bazylii lub 2 łyżeczki posiekanej pietruszki]

 Dodatkowo:

·         1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić na stolnicę lub do miski i wyrobić (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W międzyczasie składniki nadzienia rozetrzeć ze sobą łyżką, tak, żeby się połączyły. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem z mlekiem i ostrym nożem naciąć wzdłuż. W rowek nakładać nadzienie.

Piec w 180 st. przez 15 minut. Najlepsze na ciepło.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin